Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Jack in the Green, μια παγανιστική παρέλαση που λαμβάνει χώρα κάθε Πρωτομαγιά στο Χέιστινγκς


Κάθε Πρωτομαγιά, οι κάτοικοι του Χέιστινγκς στην Αγγλία υποδέχονται το καλοκαίρι με μια παράξενη παγανιστική παρέλαση με μπροστάρη έναν άντρα τυλιγμένο σε γιρλάντες.



Ο Jack in the Green

Κάθε χρόνο, την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, διοργανώνεται μια παράξενη παρέλαση στους δρόμους μια ήσυχης παραθαλάσσιας πόλης. Μια φιγούρα διακοσμημένη με έναν μανδύα από φύλλα και ένα στέμμα από λουλούδια οδηγεί την εύθυμη μπάντα από χορευτές Morris (παραδοσιακός χορός της Αγγλίας), τέρατα, πνεύματα αλλά και μπάντες που παίζουν σάμπα μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης. Καθώς ο Jack φτάνει στο West Hill που επιβλέπει την πόλη, σκοτώνεται τελετουργικά και το πνεύμα του καλοκαιριού απελευθερώνεται από μέσα.


Η Πρωτομαγιά είναι εδώ και αιώνες μια σημαντική ημέρα στην αγγλική λαογραφία και γιορτάζεται ως η αρχή του καλοκαιριού από πολλές ευρωπαϊκές παγανιστικές κουλτούρες. Οι Κέλτες την ονόμαζαν Μπελτέιν (Beltane) -η οποία εορταζόταν στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νήσο Μαν, ενώ παρόμοιες γιορτές λάμβαναν χώρα στην Ουαλία, τη Βρετάνη και την Κορνουάλη-, ενώ οι Ρωμαίοι λάτρευαν τη θεά Φλόρα -μια πρώιμη θεά της ρωμαϊκής μυθολογίας. Κάθε Απρίλιο ή αρχές Μαρτίου προς τιμήν της γίνονταν τα Φλοριάλια. Στην Ελληνική μυθολογία ταυτιζόταν με την Χλωρίδα- διακοσμώντας ένα δέντρο με κορδέλες και λουλούδια.

Ο Jack in the Green σκοτώνεται για να βγει το πνεύμα του καλοκαιριού

Τον 16ο και 17ο αιώνα, οι άνθρωποι στην Αγγλία άρχισαν να φτιάχνουν γιρλάντες με λουλούδια και φύλλα για τον ερχομό της καλοκαιρινής περιόδου. Με το πέρασμα των χρόνων, οι γιρλάντες έγιναν όλο και πιο περίπλοκες. Διάφορες συντεχνίες προσπαθούσαν να ξεπεράσουν η μια την άλλη. Οι αρμεκτές γάλακτος του Λονδίνου διακοσμούσαν τις γιρλάντες τους με τεράστιες ποσότητες αντικειμένων από άργυρο, ενώ οι καπνοδοχοκαθαριστές έμπλεκαν φύλλα και κλαδιά. Καθώς αυτός ο διαγωνισμός συνεχίστηκε και στον 18ο αιώνα, οι γιρλάντες των καπνοδοχοκαθαριστών έγιναν τόσο μεγάλες που κάλυπταν εξ ολοκλήρου τους άνδρες, κάνοντάς τους να φαίνονται σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα που περπατούσαν. Έτσι, η γιορτή έγινε γνωστή ως Jack in the Green.


Αυτή η περίεργη γιορτή άρχισε να πέφτει σε δημοτικότητα γύρω στο 1889 ενώ το έθιμο τερματίστηκε πλήρως από το 1900. Ένας πρόσφατος νόμος απαγόρευε στα αγόρια να ανεβαίνουν στις καμινάδες και έτσι μειώθηκε η ποσότητα των καπνοδοχοκαθαριστών. Οι Βικτοριανοί έβλεπαν πλέον τα φαλλικά γαϊτανάκια και τις μεθυσμένες σκηνές με περιφρόνηση. Ο Λόρδος και η Κυρία του Μάη (The Lord and Lady of the May), με τα αχρεία ανέκδοτά τους, αντικαταστάθηκαν από μια όμορφη Βασίλισσα του Μαΐου (May Queen). Ο θορυβώδης Jack in the Green εκδιώχθηκε από τη γιορτή της Πρωτομαγιάς.

Ακόμα και τα σπίτια στολίζονται με γιρλάντες

Τελικά, το έθιμο αναζωπυρώθηκε στο Whitstable του Κεντ το 1976. Το κοντινό Ρότσεστερ ακολούθησε το παράδειγμα το 1980 και το Χέιστινγκς το 1983. Η παρέλαση του Χέιστινγκς έγινε η μεγαλύτερη και πιο διάσημη για τους εορτασμούς του Jack in the Green.

Χορευτές Morris

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου