Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Οι βιβλιοθήκες της όασης Τσινγκουέτι στην Μαυριτανία


Πέντε αρχαίες βιβλιοθήκες, σχεδόν αμετάβλητες από τα μεσαιωνικά χρόνια, κατασπαράζονται αργά από την έρημο.



Μέσα στη σκληρή μαυριτανική έρημο, η πόλη Τσινγκουέτι διαθέτει μερικά από τα σημαντικότερα κείμενα του Κορανίου στον κόσμο, σε απλές βιβλιοθήκες.


Η πόλη ιδρύθηκε το 777 μ.Χ. και έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο στην περιοχή ως ένα από τα λίγα φυλάκια στην έρημο. Έγινε τόπος συγκέντρωσης για τους Ισλαμιστές προσκυνητές στο δρόμο τους προς τη Μέκκα. Αυτή η μόνιμη ύπαρξη ιερών ανθρώπων στην πόλη οδήγησε στο να χτιστεί ένα τεράστιο τζαμί και μικρές βιβλιοθήκες για να συγκεντρώσουν τον αυξανόμενο αριθμό θρησκευτικών κειμένων που άφηναν πίσω οι προσκυνητές. Οι περισσότερες από αυτές τις παλιές βιβλιοθήκες της πόλης υπάρχουν ακόμη και σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, στην ίδια κατάσταση όπως και τότε.


Σήμερα υπάρχουν πέντε τέτοιες βιβλιοθήκες στην πόλη που περιέχουν περίπου 1.300 χειρόγραφα από το Κοράνι. Οι μελετητές που επισκέπτονται περιστασιακά την πόλη χειρίζονται προσεκτικά τα κατεστραμμένα κείμενα για να συζητήσουν το ισλαμικό δίκαιο. Η πόλη όμως υποφέρει από την επιθετική επέκταση της ερήμου της Σαχάρας που την περιβάλλει και αυτά τα ιστορικά σημαντικά κείμενα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να καταστραφούν από τον ξηρό αέρα και την αλλαγή της άμμου. Οι συντηρητές προσπάθησαν να μεταφέρουν τις συλλογές ή να δημιουργήσουν προγράμματα αποκατάστασης τοπικά, αλλά οι ιδιοκτήτες των βιβλιοθηκών, που είναι ιδιώτες, αρνούνται να δώσουν τα κείμενα.


Η UNSECO έχει επισημάνει την πόλη Τσινγκουέτι και άλλους αρχαίους οικισμούς στην περιοχή ως μέρη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση της πόλης και των βιβλιοθηκών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου