Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ένας κεκλιμένος ναός στο Βαρανάσι της Ινδίας


Γνωστός ως ο ναός που γέρνει, η ιερή δομή απέκτησε με κάποιον τρόπο μια κλίση 9 μοιρών.



Ο ναός Ratneshwar Mahadev, με την μυστηριώδη κλίση, προσελκύει την προσοχή των προσκυνητών και των τουριστών που επισκέπτονται την ιερή πόλη του Βαρανάσι στην Ινδία. Ο ναός χτίστηκε πολύ κοντά στον ποταμό Γάγγη και έχει αναπτύξει κλίση 9 μοιρών -ο Πύργος της Πίζας στην Ιταλία κλίνει μόλις 4 μοίρες.


Κανείς δεν ξέρει γιατί ο ναός έχει αναπτύξει τόσο σοβαρή κλίση. Όπως και με άλλα κτίρια και μνημεία στην Ινδία, που ο μύθος και η πραγματική ιστορία δεν κολλάνε, το ίδιο συμβαίνει και με το ναό Ratneshwar Mahadev. Η κλίση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος, ή επειδή είναι χτισμένος σε λάσπη. Ή απλώς, λόγω κατάρας.


Σύμφωνα με έναν λαϊκό θρύλο, ένας άντρας έκτισε το ναό προς τιμήν της μητέρας του και υπερηφανευόταν ότι είχε πληρώσει το χρέος του προς αυτή. Εκείνη όμως, καταράστηκε το ναό, δηλώνοντας ότι το χρέος κάποιου προς τη μητέρα του δεν μπορεί ποτέ να πληρωθεί.


Κανείς δεν ξέρει γιατί ο κεκλιμένος ναός χτίστηκε τόσο κοντά στην άκρη του ποταμού. Στην πραγματικότητα, ο ναός είναι τόσο κοντά στον Γάγγη που ένα τμήμα του είναι στην ουσία κάτω από το νερό για μεγάλο μέρος του χρόνου. Τον 19ο αιώνα, ο ιερέας, για να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, βουτούσε μέσα στο νερό όταν η είσοδος του ναού ήταν βυθισμένη, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.


Ονομάζεται επίσης και Kashi Karvat -Kashi είναι το αρχαίο όνομα του Βαρανάσι και karvat σημαίνει κλίση στα Χίντι-, ο ναός πιθανότατα χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, είτε από τη βασίλισσα του Gwalior είτε από την βασιλική οικογένεια Amethi. Υπάρχουν φωτογραφίες του ναού από τη δεκαετία του 1860 που δείχνουν ότι ήταν ήδη κεκλιμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου