Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Το σπίτι του Καρλ Γιούνκερ στο Λέμγκο της Γερμανίας


Ένα περίπλοκο και εκπληκτικό σπίτι που έχτισε ο σχιζοφρενής αρχιτέκτονας.



Ο Καρλ Γιούνκερ ήταν εκπαιδευμένος αρχιτέκτονας αλλά είχε διαγνωστεί και με βαθιά σχιζοφρένεια, αλλά δε νοσηλεύτηκε ποτέ. Δημιούργησε το έργο της ζωής του -την αρχιτεκτονική, τα έπιπλα, το σχέδιο και τις τοιχογραφίες του σπιτιού του- μέσα στο κεφάλι του.

Ο Καρλ Γιούνκερ με μακέτα του σπιτιού

Ζώντας χάρη σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που του άφησε ο παππούς του, ο Γιούνκερ πέρασε τη ζωή του σχεδιάζοντας ξανά και ξανά το μοναδικό αριστούργημά του. Το σπίτι, στην πόλη Λέμγκο κοντά στο Ανόβερο, το οποίο δεν είχε επισκέπτες ή κάποιον άλλο να ζει εκτός του Γιούνκερ, σχεδιάστηκε για οικογένεια και επισκέπτες.


Διαθέτει παιδικό δωμάτιο, ξενώνα, σαλόνι και τραπεζαρία, όλα διακοσμημένα με χειροποίητα και επιχρυσωμένα έπιπλα. Όλα δείχνουν μια ζωή που περίμενε ο Γιούνκερ... αλλά που ποτέ δε θα είχε.


Κοντά στο τέλος της ζωής του, άρχισαν να φτάνουν στο περίεργο σπίτι επισκέπτες, ζητώντας από τον αρχιτέκτονα περιηγήσεις. Ο Γιούνκερ υποχώρησε και, ενώ τους ξεναγούσε, τους είπε ότι περίμενε η αρχιτεκτονική του θα αποδειχθεί επαναστατική μια μέρα, όπως η μουσική του Βάγκνερ. "Ίσως μετά από εκατό χρόνια, θα κριθώ σωστά".


Σήμερα, ένα τοπικό μουσείο συντηρεί το σπίτι και έχει αποθηκεύσει πολλά από τα έργα του Γιούνκερ, συμπεριλαμβανομένων πινάκων ζωγραφικής, σχεδίων και γλυπτών.

από: outsider art now, atlas obscura

1 σχόλιο: