Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η σπηλιά των Ιπποτών


Ένας στρατός κοιμισμένων ιπποτών που σχεδιάστηκε από έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη και απεικονίζει έναν παλιό τσέχικο θρύλο.



Μέσα σε μια σκοτεινή σπηλιά στην τσεχική πόλη Kunštát, υπάρχουν 16 γλυπτά ιπποτών που φαίνεται να κοιμούνται. Τα γλυπτά απεικονίζουν ένα παλιό τσεχικό μύθο που αναφέρει μερικούς στρατιώτες οι οποίοι κοιμούνται κάτω από το βουνό Μπλάνικ και οι οποίοι θα ξυπνήσουν μόνο αν η χώρα τους βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο και χρειάζεται να τη σώσουν.


Οι ιππότες είναι δημιουργία του ντόπιου Stanislav Rolínek, ενός ταλαντούχου, αυτοδίδακτου γλύπτη, ο οποίος δημιούργησε αξιόλογα έργα πριν από το τέλος της τραγικά σύντομης ζωής του. Ο Rolínek πέθανε το 1931 από φυματίωση, πριν από τα 30α γενέθλιά του και πριν ολοκληρώσει τους ιππότες στο Μπλάνικ.


Ο Rolínek επέλεξε αυτό το σπήλαιο λόγω του ότι είναι απομακρυσμένο και θα μπορούσε να δουλέψει χωρίς να τον παρακολουθεί κανείς. Τα γλυπτά είναι εντυπωσιακά, τόσο για το μεγάλο μέγεθός τους όσο και για την ρεαλιστική εμφάνιση τους. Ένα άγαλμα του Αγίου Βεντσλά, του διοικητή του θρυλικού στρατού των ιπποτών, απεικονίζεται έφιππο. Στην είσοδο της σπηλιάς υπάρχει ένα άλλο άγαλμα ως φύλακας, ένα γιγάντιο λιοντάρι.


Το πρώτο έργο του Rolínek στο συγκεκριμένο μέρος ήταν ένα άγαλμα του Thomas Masaryk, του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Τσεχοσλοβακίας. Είχε ύψος 10,5 μέτρα, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πλέον παραμένουν μόνο οι μπότες του αρχικού αγάλματος. Οι ιππότες όμως παρέμειναν ανέγγιχτοι.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου