Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ένα νοσοκομείο για κούκλες στη Ρώμη


Εκεί που οι παλιές κούκλες αποκτούν νέα ζωή.



Σε ένα καλντερίμι κοντά στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, μια πολυκαιρισμένη βιτρίνα είναι γεμάτη με πορσελάνινα κεφάλια, άκρα και σώματα κούκλων χαμένες πριν από πολλά χρόνια και σε πραγματικά άσχημη κατάσταση.


Πάνω από αυτό το αποθετήριο σπασμένων προσώπων υπάρχουν μικρά ειδώλια κουκουβάγιας. Η βιτρίνα είναι μέρος του Restauri Artistici Squatriti, γνωστό στους Ρωμαίους ως "un'ospedale delle bambole", δηλαδή "νοσοκομείο για κούκλες". Ο Federico Squatrito και η μητέρα του, Gelsomina, περιποιούνται κούκλες, αλλά και άλλα αντικείμενα από πορσελάνη, και τα "θεραπεύουν".


Ο μικροσκοπικός χώρος εργασίας έχει έκταση περίπου 4,5 τετ. μέτρα και είναι έντονη η οσμή της κόλλας και των διαλυτών, των "φαρμάκων" που δίνει ο Squatrito στους πορσελάνινους ασθενείς του. Τα τείχη και οι πάγκοι καλύπτονται με μέρη σπασμένων παιχνιδιών και ειδωλίων, μαζί με πιάτα αντίκες, αγγεία και οτιδήποτε άλλο που περιμένει να του δώσει ζωή ξανά ο Squatrito.


Ο Squatrito είναι εξειδικευμένος και στην επισκευή αρχαίων ρωμαϊκής κεραμικών, οπότε, οι επισκέπτες μπορεί να βρουν όλο και κανένα αξιοπερίεργο αντικείμενο στο μικρό "νοσοκομείο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου