Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ένας μυστήριος, μεταλλικός καθρέφτης


Δείτε τον εαυτό σας όπως πραγματικά είναι στον καθρέφτη "Aranmula kannadi" που φτιάχνουν στην Κεράλα.



Στην πόλη Aranmula, στην ινδική πολιτεία Κεράλα, ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Pamba, μια ομάδα ικανών τεχνιτών στη χύτευση μετάλλων, περνάν τις μέρες τους σε ζεστά και σκονισμένα εργαστήρια, κατασκευάζοντας μεταλλικούς καθρέφτες, μια παράδοση που χρονολογείται εδώ και 500 χρόνια.

Για αιώνες, οι τεχνίτες, που ανήκουν στην κοινότητα Vishwakarma, εργάζονται στον ναό Aranmula Parthasarathy. Είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς στη νότια Ινδία, αφιερωμένος στην θεότητα Κρίσνα, την όγδοη θεία μετενσάρκωση (αβατάρα) του θεού Βισνού. Αρχικά, αυτοί οι τεχνίτες ήταν γνωστοί επειδή δημιουργούσαν εξαιρετικά χάλκινα ειδώλια θεοτήτων. Αλλά πριν από περίπου 500 χρόνια, έφτιαξαν έναν ειδικό καθρέφτη, γνωστό ως Aranmula kannadi, ο οποίος ξεπέρασε τα είδωλα σε φήμη. Ο καθρέφτης είναι κατασκευασμένος από κράμα χαλκού και κασσίτερου με ιχνοστοιχεία. Μέχρι σήμερα, η σύνθεση παραμένει ένα στενά φυλαγμένο μυστικό, το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά.

Πιστεύεται ότι ο κάτοχος ενός Aranmula kannadi έχει ευημερία και τύχη. Γι' αυτό, δίνεται ως δώρο σε γάμους και εθιμοτυπικούς εορτασμούς.

Καθρέφτες σε ξύλινες επιφάνειες κολλημένοι με κερί

Οι ιστορικές πληροφορίες που σχετίζονται με την προέλευση του καθρέφτη είναι αναξιόπιστες και έτσι, οι θρύλοι έχουν γίνει η ιστορία που λέγεται γι' αυτά τα μοναδικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον βασικό μύθο, πριν από αιώνες, ο αρχιερέας του ναού παρατήρησε μια ρωγμή στο στέμμα της θεότητας. Ο βασιλιάς διέταξε τους τεχνίτες να κάνουν μια νέα κορώνα μέσα σε τρεις ημέρες. Οι τεχνίτες ανησύχησαν γιατί δεν είχαν την απαραίτητη πρώτη ύλη. Η γυναίκα του επικεφαλής τεχνίτη προσευχήθηκε και είδε ένα όνειρο, στο οποίο της παρουσιάστηκε η θεότητα και της έδωσε το μυστικό ποσοστό για τη δημιουργία ενός κράματος που θα λάμπει σαν καθρέφτης. Την επόμενη μέρα, οι γυναίκες της κοινότητας παρέδωσαν τα χρυσά στολίδια τους. Οι άνδρες τα πούλησαν για να αγοράσουν την πρώτη ύλη και έφτιαξαν το στέμμα που έλαμπε. Όταν όμως ήταν γυαλισμένο είχε ανακλαστικές ιδιότητες, σαν καθρέφτης. Το στέμμα ονομάστηκε kannadi bhimbom (εικόνα καθρέφτη).

Ο βασιλιάς ήταν ευχαριστημένος. Οι τεχνίτες δημιούργησαν τότε ένα vaal kannadi (καθρέφτη χειρός) χρησιμοποιώντας μια παρόμοια σύνθεση, ο οποίος έγινε δημοφιλής στην αριστοκρατία της Κεράλα. Ο βασιλιάς δήλωσε ότι ο καθρέφτης θα είναι μέρος της σειράς ashtamangalyam, μια ορειχάλκινη πλάκα με οκτώ ευοίωνα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετές.

Η μοναδικότητα του Aranmula kannadi είναι ότι αντανακλά προς τα εμπρός, σε αντίθεση με τους απλούς καθρέφτες γυαλιού, που η ανάκλαση λαμβάνει χώρα στην πίσω επιφάνεια του γυαλιού, εκεί δηλαδή που εφαρμόζεται η ανακλαστική επικάλυψη. Στους απλούς καθρέφτες, το φως περνάει μέσα από το γυαλί στο πίσω μέρος και έτσι, μέσω της διάθλασης, αλλάζει κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτροπή ή παραμόρφωση της εικόνας. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα της ανακλαστικής επίστρωσης. Στην περίπτωση του Aranmula kannadi όμως, το φως δεν περνάει σε κανένα διαθλαστικό μέσο όπως το γυαλί. Η αντανάκλαση είναι στην επάνω, μεταλλική επιφάνεια.

Κορνίζες από ορείχαλκο για τους καθρέφτες

Η όλη διαδικασία της δημιουργίας του καθρέφτη είναι χρονοβόρα και επιμελής.

Η δημιουργία του καθρέφτη είναι μια σχετικά πράσινη διαδικασία. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι φιλικό προς το περιβάλλον και προέρχεται από την περιοχή. Υπάρχουν ελάχιστα απόβλητα και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ανακυκλώνεται.

Πριν λίγα χρόνια, ο καθρέφτης ήταν εντελώς άγνωστος. Δεν υπήρχε καμία υποστήριξη και καμία προώθηση του προϊόντος. Τα τελευταία 15 χρόνια όμως, υπήρξε μια αργή αναβίωση καθώς εμφανίστηκε σε εκθέσεις χειροτεχνίας και εκτός της Κεράλα.

Ο Aranmula kannadis είναι ακριβός. Ένας μικρός καθρέφτης, μόλις 3 ίντσες, κοστίζει τουλάχιστον 3.000 ρουπίες, περίπου 37 ευρώ. Η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100.000 ρουπίες, περίπου 1230 ευρώ, αναλόγως το μέγεθος του καθρέφτη. Επειδή όμως είναι ακριβός, υπάρχουν φθηνότερες απομιμήσεις -από φύλλα κασσίτερου- και για έναν απλό αγοραστή, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν γνήσιος ή ψεύτικος.

Ο Aranmula Kannadi στην ακατέργαστη μορφή του - πηγή

Όμως, όπως ένας γυάλινος καθρέφτης, έτσι και αυτός, σπάει.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου