Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ένα μνημείο για τον πρώτο νεκρό δυστυχήματος από μηχανοκίνητο όχημα στο Δυτικό Ημισφαίριο


Όταν ο Henry H. Bliss κατέβηκε από ένα τρόλεϊ στις 13 Σεπτεμβρίου του 1899, είχε την δύστυχη πρωτιά να πέσει κατευθείαν πάνω σε ένα ηλεκτροκίνητο ταξί. Ήταν ο πρώτος νεκρός μηχανοκίνητου οχήματος στο Δυτικό Ημισφαίριο.



Το σημείο όπου καταγράφηκε αυτό το πρώτο δυστύχημα, στη συμβολή των West 74th Street και Central Park West, υπάρχει σήμερα ένα μνημείο. Εκείνη την εποχή, ο περιβόητος δρόμος του δυστυχήματος ήταν γνωστός στους ντόπιους οδηγούς ως ο "Dangerous Stretch" λόγω πολλών ατυχημάτων που είχαν συμβεί εκεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο ατυχής Bliss, μόλις είχε κατέβει από το τρόλεϊ και γύρισε να βοηθήσει τη σύντροφό του, Miss Lee, όταν το πάτησε ένα ηλεκτρικό ταξί που οδηγούσε ο Arthur Smith (τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πολύ δημοφιλή τότε, όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερο θέμα). Οι The New York Times ανέφεραν ότι "ο Bliss πετάχτηκε στο πεζοδρόμιο και δυο ρόδες πέρασαν πάνω από το κεφάλι και το κορμί του. Το κρανίο και το στήθος του τσακίστηκαν".

Ο Henry H. Bliss - πηγή

Πελάτης του ταξί ήταν ο Dr. David Orr Edson, γιος του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Franklin Edson. Ο Dr. Edson προσπάθησε να βοηθήσει τον Bliss ενώ περίμενε το ασθενοφόρο, αλλά δεν τα κατάφερε. Με την άφιξή του στο νοσοκομείο, ο Bliss εκτιμήθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος και δε θα επιβίωνε.

Ο Bliss πέθανε 30 χρόνια μετά το πρώτο γνωστό δυστύχημα με αυτοκίνητο, εκείνο της Mary Ward, μιας Αγγλοιρλανδή φυσιογνώστριας, αστρονόμου και συγγραφέα. Η Ward πέθανε το 1869 κάτω από τις ρόδες ενός ατμοκίνητου αυτοκινήτου που είχαν κατασκευάσει συγγενείς της.

Ο Arthur Smith, ο οδηγός του ταξί, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για δολοφονία. Αργότερα, ο θάνατος του Bliss εκτιμήθηκε ως μη σκόπιμος και ο Smith αθωώθηκε.

Η πινακίδα τοποθετήθηκε στο σημείο ακριβώς 100 χρόνια αργότερα, το 1999, από τον οργανισμό Citystreets.


Στην Ελλάδα, το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα έγινε από τον πρίγκιπα Ανδρέα (φωτογραφία πάνω), τέταρτο γιο του Βασιλιά Γεωργίου A' των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων, την Κυριακή 4 Μαρτίου του 1907, στις 11:30 το πρωί περίπου, στη Λεωφόρο Συγγρού μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, αν και δράστης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ήταν ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Νικόλαος Σιμόπουλος. [πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου