Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Μια υπόγεια πόλη γεμάτη κρασί


Πρόκειται για το μεγαλύτερο κελάρι κρασιών του κόσμου.



Κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια ενός απομονωμένου μέρους στην Ευρώπη, υπάρχει μια υπόγεια πόλη με χιλιόμετρα τούνελ γεμάτα κρασί. Κάθε "οδός" έχει το όνομα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιών όπως Πινό νουάρ ή Καμπερνέ σοβινιόν. Οι επισκέπτες οδηγούν με τα αυτοκίνητά τους ή με ποδήλατα σιγά-σιγά μέσα στον λαβύρινθο, όπου εφαρμόζονται οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Το Mileștii Mici στη Μολδαβία ισχυρίζεται ότι είναι το μεγαλύτερο κελάρι του κόσμου.


Η Μολδαβία, βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας και έχει πλούσια παράδοση στην οινοποιεία που πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω. Οι χαμηλοί λόφοι, οι ηλιόλουστες πεδιάδες, τα ποτάμια που ρέουν και το ήπιο κλίμα λόγω της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας προσφέρουν πρότυπες συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών, ανάλογες με άλλες γνωστές αμπελουργικές περιοχές της ηπείρου. Κάποτε ήταν τμήμα της ΕΣΣΔ, και παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος κρασιών -κάθε δεύτερο μπουκάλι κρασιού που καταναλώνονταν στην ΕΣΣΔ ήταν από την Μολδαβία.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εγκαταλείφθηκε ένα παλιό ορυχείο ασβεστόλιθου. Τα σπήλαιά του έγιναν τα κελάρια κρασιού του Mileştii Mici. Οι θερμοκρασίες στον υπόγειο χώρο, που εκτείνεται περίπου για 200 χιλιόμετρα, παραμένουν σταθερές, ενώ η συνεχής υγρασία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη γήρανση. Περίπου, το μισό μέρος του χώρου καταλαμβάνουν δύο εκατομμύρια φιάλες, κερδίζοντας την αναγνώριση από το βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο με βάση το πλήθος των φιαλών.


Οι επισκέπτες χρειάζονται όχημα για να περιηγηθούν για μια ώρα με έμπειρο οδηγό, ο οποίος τους περνάει από έναν φυσικό υποβρύχιο καταρράκτη σε μια αίθουσα γευσιγνωσίας περίπου 200 πόδια μέσα στη γη. Το Mileştii Mici μπορεί να καυχιέται για το μεγαλύτερο απόθεμα, αλλά το κοντινό οινοποιείο Cricova περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που εκτείνονται για περίπου 120 χιλιόμετρα. Αρκετές περιηγήσεις ξεκινούν από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου, αλλά οι λάτρεις μπορούν να κάνουν το ταξίδι τους τον Οκτώβριο που γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα Κρασιού.

από: national geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου