Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Η κόρη του Ρασπούτιν ήταν και αυτή τόσο συναρπαστική όσο ο Διαβολοκαλόγερος


Τον τελευταίο αιώνα, ο θρύλος και η παράδοση έχουν κάνει το όνομα "Ρασπούτιν" συνώνυμο του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Ενώ ο αστικός μύθος τυλίγει πολλά σχετικά με τη σχέση του Τσάρου Νικολάου Β' με τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν, η ζωή της κόρης του, Μαρίας, είναι το ίδιο συναρπαστική από μόνη της.



Δείτε ακόμη:
Ο φόνος του Ρασπούτιν: 100 χρόνια ενός μυστηρίου που δεν έχει λυθεί

Αν και λέγεται ότι ο Ρασπούτιν είχε αποκτήσει και απόγονους εκτός γάμου, είχε αποκτήσει παιδιά με τη σύζυγό του, την Praskovia. Στο βιβλίο του Frances Welch "Rasputin: A Short Life" αναφέρει ότι από τις επτά εγκυμοσύνες της Praskovia, τρία παιδιά έφτασαν μέχρι μέχρι την εφηβεία: ο Dmitri (γεννήθηκε το 1895), η Matryona (γεννήθηκε το 1898) και η Varya (Varvara, γεννήθηκε το 1900). Η Matryona άλλαξε το όνομά της σε Μαρία όταν πήγε στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον πατέρα της το 1913.

Ο Ρασπούτιν με την κόρη του και ακόλουθους στην Αγία Πετρούπολη, κάπου στο 1914

Αν και απέφυγε πολλές προσπάθειες δολοφονίας του, ο Ρασπούτιν τελικά έπεσε σε μια παγίδα τον Δεκέμβριο του 1916. Αν και τα ακριβή γεγονότα δεν είναι σαφή, πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε, πυροβολήθηκε και πετάχτηκε στον ποταμό Νέβα, όπου βρέθηκε τελικά το παγωμένο του πτώμα.

Αμέσως, εμφανίστηκαν πολλοί οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ήταν κληρονόμοι του. Ο Vladimir Smirnov, ένας συλλέκτης και συνιδρυτής του πρώτου ιδιωτικού μουσείου της Ρωσίας αφιερωμένο Ρασπούτιν, περιγράφει το φαινόμενο στο "Russia Behind the Headlines": "Πάνω από εκατό Μαρία, Αναστασία και Αλεξέι επιβίωσαν από την εκτέλεση στο κελάρι στην οικία Ipatiev στο Γεκατερίνμπουργκ, εκεί δηλαδή που εκτελέστηκε η οικογένεια του Τσάρου. Τώρα, ήταν σειρά των απόγονων του Ρασπούτιν".

Τους επόμενους μήνες από τη δολοφονία του Ρασπούτιν, οι δυναστεία των Ρομανόφ κατέρρευσε και υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τη μοίρα του νεότερου και του μεγαλύτερου παιδιών του Ρασπούτιν. Οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι η Maria και η Varya βρήκαν καταφύγιο στην αυτοκρατορική οικογένεια, αλλά τελικά κατέφυγαν στη Σιβηρία. Κάποιοι λένε ότι η Varya πέθανε από τύφο το 1925 και ο Dmitri από δυσεντερία το 1933. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα αδέρφια της Μαρίας πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία. Αλλά, η Μαρία επέζησε και είχε μια συναρπαστική ζωή.

Επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, όπου παντρεύτηκε τον Boris Soloviev, έναν αξιωματικό του Λευκού Στρατού (ή Λευκό Κίνημα ή Λευκή Φρουρά ήταν μια σειρά από αντι-μπολσεβικικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και πολιτικές, που εισέβαλαν στην Ρωσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση δημιουργώντας τον εμφύλιο του 1917-1923). Στο "Nicholas and Alexandra: The Fall of the Romanov Dynasty" αναφέρεται ένα κομμάτι από το ημερολόγιο της Μαρία όπου πίστευε ότι ο νεκρός πατέρας της, της επέβαλε να παντρευτεί τον Soloviev: "Ο μπαμπάς μας μίλησε ξανά ... Γιατί όλοι λένε το ίδιο πράγμα; 'Αγάπα τον Boris-πρέπει να αγαπάς τον Boris'. ... Δε μου αρέσει καθόλου".

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Tatiana και τη Maria, πριν ο Boris πεθάνει από φυματίωση το 1926. Για να στηρίξει την οικογένειά της, η Μαρία έγινε χορεύτρια του καμπαρέ.

Ενώ δίνει συνέντευξη το 1930

Στα 1930, πήγε στο τσίρκο Ringling Bros. ως θηριοδαμαστής λιονταριών και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Σε ένα άρθρο του 1977 του Associated Press, η Μαρία εξήγησε το πώς έγινε θηριοδαμαστής: "Γιατί όχι; Ήμουν σε ένα κλουβί με τους Μπολσεβίκους".

Το βιβλίο "Women of the American Circus, 1880-1940" αναφέρει την περιγραφή των New York Times για την Μαρία για τους Ringling Bros. και Barnum & Bailey στο Madison Square Garden: "Κόρη του παγκοσμίου φήμης τρελοκαλόγερου της αυτοκρατορικής οικογένειας και έμπιστου του τελευταίου τσάρου". Το βιβλίο υπαινίσσεται ότι η Μαρία χρησιμοποίησε το όνομα του Ρασπούτιν ως μέρος του νούμερού της, "μαγεύοντας τα άγρια θηρία όπως ο πατέρας της κυριαρχούσε στους ανθρώπους".

Στη Δρέσδη, το 1935 περίπου

Η καριέρα της στο τσίρο ήταν σύντομη. Το εγκατέλειψε όταν χτυπήθηκε από μια αρκούδα. Παντρεύτηκε έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό και μετά από το διαζύγιό τους, το 1945, εργάστηκε ως χειρίστρια σε ναυπηγείο.

Η Μαρία προσπάθησε να αποκαταστήσει τη φήμη του πατέρα της και έτσι συνεργάστηκε με τον δημοσιογράφο Patte Barham. Έτσι, ένωσαν τις αναμνήσεις και τα ημερολόγια της στο βιβλίο "Rasputin: The Man Behind the Myth", το οποίο εκδόθηκε το 1977, την ίδια χρονιά που πέθανε η Μαρία.

"Ο πατέρας μου ήταν πολύ ευγενικός, πολύ άγιος άνθρωπος", δήλωσε στο Associated Press. "Πάτα σκέφτονταν τους άλλους -ποτέ τον εαυτό του, μόνο τους άλλους. Πολλοί τον ζήλευαν".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου