Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Οι πηγές του Saint Cooey που ο θρύλος λέει ότι το νερό τους παραμένει παγωμένο ακόμη και αν βράσει


Στην περιφέρεια Αρντς της Βόρειας Ιρλανδίας, υπάρχουν τρεις μεσαιωνικές πηγές από τις οποίες πηγάζει νερό, που ο θρύλος λέει ότι έχουν ιερές δυνάμεις. Είναι σπάνια αφιερώματα σε έναν μυστηριώδη άγιο που εμφανίζεται μόνο σε προφορικές παραδόσεις παρά σε κείμενα.



Οι πηγές πήραν το όνομά τους από τον Saint Cooey (Saint Cu'Mhaighe), που έζησε τον 7ο αιώνα. Οι Ιερές Πηγές (Holy Wells) είναι σπάνια φυσικά κειμήλια της υποτιθέμενης ύπαρξής του. Υποτίθεται ότι ο άγιος προσευχήθηκε και έκανε θαύματα σε ένα βράχο στην κοντινή ακτή. Πάνω στον ομαλό, πεπλατυσμένο βράχο υπάρχουν σημεία όπου λέγεται ότι εκεί ακουμπούσε τα χέρια και τα γόνατά του ενώ προσεύχονταν.


Σύμφωνα με την τοπική λαϊκή παράδοση, το νερό των πηγών έχει θεραπευτικές δυνάμεις. Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές πηγές, μια για να πλένει κανείς τα χέρια, μια για τα μάτια και μια για να πίνει κάποιος. Ένας θρύλος λέει ότι το νερό παραμένει κρύο ακόμη και όταν βράσει.


Οι πηγές σηματοδοτούν το χώρο όπου πιστεύεται ότι ήταν κάποτε ο ναός του άγιου. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν περιστασιακοί προσκυνητές που εξακολουθούν να επισκέπτονται το μέρος για να προσευχηθούν και να απολαύσουν τη μυστικιστική ατμόσφαιρα. Κοντά βρίσκεται και ένα δέντρο όπου μπορεί κανείς να δέσει μια κορδέλα για καλή τύχη.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου