Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο Γύρος του Κόσμου με 14.000 πινακίδες "Μην ενοχλείτε"

Αργεντινή

Ο Edoardo Flores έχει πάρα πολλούς τρόπους να πει, "όχι τώρα"!



Η πινακίδα "Do Not Disturb" (DND, Μην Ενοχλείτε) είναι ένα σύμβολο για τα ξενοδοχεία. Σκοπός τους είναι να μην επιτρέπουν στο προσωπικό του ξενοδοχείου να μπαίνει στα δωμάτια των επισκεπτών κάποιες συγκεκριμένες στιγμές. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν από πλαστικές, που είναι διακοσμημένες με εταιρικά λογότυπα, μέχρι χειροποίητα ξυλόγλυπτα πρόσωπα. Και ενώ, όλο και περισσότερο καταργούνται από ορισμένες μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, ένας συλλέκτης, ο Edoardo Flores, εργάζεται σκληρά ώστε να μην ξεχαστεί αυτή η πινακίδα.

Ο Edoardo Flores με τη συλλογή του

Ο Flores ξεκίνησε τη συλλογή του στις αρχές του 1990, όταν επί πολλά χρόνια ταξίδευε ανά τον κόσμο ως ειδικός εκπαιδευτής του ΟΗΕ. "Είχα μια τέτοια πινακίδα στο γραφείο μου που την είχα φέρει από το Πακιστάν ως αναμνηστικό. Ήταν από το Holiday Inn στο Ισλαμαμπάντ. Ένας φίλος την είδε και μου πρότεινε να ξεκινήσω μια συλλογή".

Η συλλογή του Flores είναι ταξινομημένη κατά χώρα

Τα επόμενα χρόνια, ο Flores μάζεψε πάρα πολλές τέτοιες μικρές πινακίδες. Η συλλογή του περιέχει πάνω από 14.000 κομμάτια, από περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθένα καταγεγραμμένο σε λίστα, φωτογραφημένο και τακτοποιημένο μέσα σε κουτί στο σπίτι του. Τις πινακίδες δεν τις "κλέβει", αλλά συνήθως τις αγοράζει ή ζητάει να του τις χαρίσουν.

ΗΠΑ

Ο Flores αναζητά πινακίδες από ξενοδοχεία ή κρουαζιερόπλοια για τη συλλογή του, ανεξάρτητα από την αισθητική τους αξία. Δεν ενδιαφέρεται για άλλες πινακίδες ξενοδοχείων, ούτε θέλει να μετατρέψει το χόμπι σε επιχείρηση πουλώντας τες.

Ισημερινός

Υπάρχουν πινακίδες από σχεδόν κάθε υλικό που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, όπως πλαστικό, ξύλο, μέταλλο και ύφασμα. Ορισμένες είναι κατασκευασμένες από κοχύλια. Άλλες είναι μαγνητικές. Μια, ενός ξενοδοχείου στο St. Andrews της Σκωτίας, είναι ένα αρκουδάκι. Ο Flores λέει ότι μερικά από τα αγαπημένα του κομμάτια προέρχονται από την Ασία, όπου πολλές πινακίδες είναι χαραγμένες σε ξύλο.

Χονκ Κονγκ

Αν και έχει πρόβλημα να ξεχωρίσει την αγαπημένη του, ξέρει ποια είναι η πιο σπάνια. "Μια από τις πιο σπάνιες πινακίδες (αν και όχι η πιο ελκυστική) προέρχεται από την πόλη του Βατικανού. Προέρχεται από το Domus Sanctae Marthae, όπου τώρα ζει ο σημερινός Πάπας. Το Domus Sanctae Marthae λειτουργεί ως ξενώνας για όσους ασχολούνται με την Αγία Έδρα".

Σερβία

Προς το παρόν, δεν έχει σχέδια ώστε να κάνει κάποια έκθεση ή να δώσει τη συλλογή του. Αλλά δεν είναι αντίθετος στην ιδέα. "Το σκέφτομαι συχνά ότι θα ήταν καλό πράγμα μια μόνιμη έκθεση. Αλλά πού; Ένα μουσείο DND;"

Ινδονησία

Με μια τόσο μεγάλη και ιδιαίτερη συλλογή, θα περίμενε κανείς ότι όλα τα πόμολα στο σπίτι του Flores θα είχαν και από μια τέτοια πινακίδα. "Ζω μόνος μου, άρα δεν απειλείται η ιδιωτική μου ζωή".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου