Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Γιατί τα διαβατήρια βγαίνουν μόνο σε τέσσερα χρώματα;

Παγκόσμιος χάρτης του χρώματος των διαβατηρίων - πηγή

Τα διαβατήρια είναι σε αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου, του πράσινου ή του μαύρου.



Δείτε ακόμη:
Διαβατήρια χωρών που δεν υπάρχουν σήμερα
Διάσημοι που ήταν κάτοχοι του Διαβατήριο Νάνσεν, του ταξιδιωτικού εγγράφου με το οποίο οι πρόσφυγες μπορούσαν να μετακινούνται σε άλλες χώρες

Ίσως υποθέσετε ότι αυτό συμβαίνει λόγω κανονισμών, αλά δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες που να καθορίζουν τα αποδεκτά χρώματα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν καθόλου κανόνες σχετικοί με τα διαβατήρια, παρά μόνο προτάσεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization, ICAO) κάνει μόνο προτάσεις για την γραμματοσειρά και το μέγεθος της στον οδηγό του για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που ελέγχονται από μηχανήματα (machine readable travel documents, MRTDs), μια κατηγορία που περιλαμβάνει και τα διαβατήρια.

Ελληνικό διαβατήριο από το 2006 και μετά - πηγή

Όμως, υπάρχουν μερικοί κανονισμοί όπως τα διαβατήρια θα πρέπει να είναι από υλικό που κάμπτεται, δεν τσακίζει, να είναι δυνατό να ελεγχθεί από μηχανήματα ακόμα και σε θερμοκρασίες από -10 μέχρι 50οC και σε σχετική υγρασία του αέρα από 5 μέχρι 95%.

Αν και τα διαβατήρια βγαίνουν μόνο σε τέσσερα χρώματα, υπάρχουν πολλές παραλλαγές όταν πρόκειται για την πραγματική απόχρωση. Πολλές χώρες επιλέγουν πιο σκούρες αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου και του πράσινου. Ο λόγος για την περιορισμένη επιλογή χρωμάτων είναι ότι οι χώρες επιλέγουν αυτές τις αποχρώσεις επειδή φαίνονται επίσημες -μια ροζ απόχρωση δεν θα φαινόταν πολύ... γραφειοκρατική. Τα σκούρα χρώματα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να "βρωμίσουν" και να φθαρούν.

Ελληνικό διαβατήριο, 1980 - πηγή

Συχνά, πίσω από το χρώμα που επιλέγει η κάθε χώρα υπάρχει και μια σημασία. Για παράδειγμα, οι Ισλαμικές χώρες επιλέγουν το πράσινο επειδή το χρώμα είναι σημαντικό στη θρησκεία τους. Το διαβατήριο της Ελλάδας είναι χρώματος μπορντό που είναι το χρώμα για τις χώρες της ΕΕ αλλά και κάποιων χωρών που ευελπιστούν να ενταχθούν στην ΕΕ -όπως οι ΠΓΔΜ, Τουρκία και Αλβανία.

Δείτε τα διαβατήρια όλου του κόσμο, με τη δυναμική του καθένα, σε αυτή την ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου