Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Όταν ο Κέπλερ υπερασπίστηκε τη μητέρα του η οποία κατηγορούνταν για μαγεία

Ο Γιοχάνες Κέπλερ - πηγή

Το όνομά του μπορεί να μην έρχεται αυτομάτως στο μυαλό όπως του Γαλιλαίου και του Κοπέρνικου, αλλά ο Γερμανός Γιοχάνες Κέπλερ ήταν ένας από τους σημαντικότερους αστρονόμους της ιστορίας. Όχι μόνο έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης αστρονομίας όταν ανακάλυψε ότι οι τροχιές των πλανητών ήταν ελλειπτικές, αλλά έθεσε τη βάση ώστε ο Νεύτων να ενώσει τη δύναμη που κινεί τους πλανήτες και τη δύναμη που ρίχνει τα μήλα στο έδαφος. Αλλά, το 1620, ήταν πολύ απασχολημένος με την υπεράσπιση της ηλικιωμένης μητέρας του που κατηγορούνταν για μαγεία.



Δείτε ακόμη:
Η μηλιά του Νεύτωνα και οι απόγονοί της
Ένα χειρόγραφο εγχειρίδιο οδηγιών για το κυνήγι μαγισσών στη μεγαλύτερη συλλογή γι' αυτές
Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες
Το μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πράγα
Γοητευτικές απεικονίσεις της Μαγείας σε όλη την Ιστορία
Το θερμόμετρο του Γαλιλαίου

Η ιστορία έχει ως εξής: η γειτόνισσα της μητέρα του -που την μισούσε και της χρώσταγε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό- κάλεσε τις αρχές εναντίον της μητέρα του αστρονόμου κατηγορώντας την για κάποιο θανατηφόρο έγκλημα. Η τιμωρία γι' αυτό το έγκλημα δεν ήταν απλά ο θάνατος, αλλά φρικτά βασανιστήρια. Ο Κέπλερ πήγε αμέσως να υπερασπιστεί τη μητέρα του στο δικαστήριο.

Άγαλμα της Καταρίνα Κέπλερ - πηγή

Τον 17ο αιώνα, οι κατηγορίες για μαγεία δεν ήταν αστείο πράγμα. Το 1615, κατήγορος της Καταρίνα Κέπλερ (Καταρίνα Γκούλντενμαν/ Katharina Guldenmann), της μητέρας του διάσημου αστρονόμου που ασχολιόταν με την βοτανοθεραπεία, ήταν μια γειτόνισσα της, η Ursula Reinbold. Η δίκη της κράτησε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τους τελευταίους 14 μήνες, η ένταση ανέβηκε, καθώς ήταν αλυσοδεμένη σε κελί.

"Θα της είχαν δείξει τα εργαλεία των βασανιστηρίων -έστριβαν τους αντίχειρες με βαριά σίδερα και μερικές φορές ο αντίχειρας έσπαζε προκαλώντας αφόρητο πόνο. Σήκωναν ανθρώπους στον αέρα. Την απειλούσαν, όλη την ώρα, για να ομολογήσει", όπως γράφει η Ulinka Rublack στο βιβλίο "The Astronomer and The Witch". Φανταστείτε να είστε 73 χρονών το 1620 και να σας βασανίζουν έτσι...

Η Καταρίνα Κέπλερ κατηγορούμενη για μαγεία - πηγή

Ευτυχώς, η Καταρίνα είχε έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμο στο πλευρό της. Ο 49χρονος γιος της ανέλυσε κάθε κατηγορία εναντίον της. Ο Κέπλερ χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στην επιστήμη και την ιατρική για να εξηγήσει τις υποτιθέμενες "κατάρες", στις οποίες οφειλόταν μια ασθένεια που ισχυριζόταν ότι έπασχε η Reinbold, αλλά και άλλες, όπως η ιστορία με έναν 12χρονο που είχε έναν τραυματισμό στο χέρι του που δεν επουλώθηκε ποτέ. Μετά από έξι χρόνια μαχών εναντίον αυτών των κατηγοριών, η Καταρίνα ήταν τελικά ελεύθερη.

Η ιστορία όμως έχει γλυκόπικρο τέλος. Παρόλο που η Καταρίνα δεν βασανίστηκε ούτε εκτελέστηκε, δεν έζησε πολύ μετά τη δίκη της. Πέθανε έξι μήνες μετά την αθώωσή της. Σε αντίθεση με τον Γιοχάνες, δεν έτρεξαν όλα τα αδέρφια του στο πλευρό της μητέρας τους -η Margaretha δεν μπόρεσε να φύγει από την οικογένειά της, ο Christoph απέσυρε την υποστήριξή του όταν άρχισε να αισθάνεται ότι απειλείται και ο Χάινριχ -άγνωστο γιατί- συμφωνούσε με τις κατηγορίες (ο πατέρας του Γιοχάνες, ο Χάινριχ, ήταν μισθοφόρος στρατιώτης, τους άφησε όταν ο Κέπλερ ήταν πέντε ετών και πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε πόλεμο στην Ολλανδία).

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου