Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Ο ιδρυτής των Προσκόπων έκρυβε χάρτες σε σκίτσα εντόμων


Μπορείτε να βρείτε το μυστικό σ' αυτές τις ζωγραφιές εντόμων;

Ο Εωσφόρος της Λιέγης


Ένας μαρμάρινος Εωσφόρος που κρύβεται πίσω από τον άμβωνα ενός γοτθικού καθεδρικού ναού

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP3

Αναμνηστικά μετάλλιο της αποστολή Gemini 3 - πηγή

Η αποστολή Gemini 3 ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Gemini της NASA, του δευτέρου επανδρωμένου αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Στις 23 Μαρτίου του 1965, οι αστροναύτες Gus Grissom και John Young έκαναν τρεις χαμηλές διελεύσεις γύρω από τη Γη με το Molly Brown, όπως αποκαλούσαν το σκάφος τους.

Πιο πάνω βλέπουμε το Fliteline μετάλλιο της αποστολής. Με αρχή την αποστολή Gemini 3, τα αναμνηστικά μετάλλια ετοιμαζόντουσαν για τους αστροναύτες κατά παραγγελία τους. Είναι άγνωστο ποιος τα ετοίμαζε, κάθε κουτί όμως που περιείχε το μετάλλιο έγραφε πάνω του "Fliteline". - από

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Το κυνήγι φώκιας στον Καναδά


Η δύναμη της φωτογραφίας συχνά είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά σε μερικές περιοχές, η επιρροή τους ήταν αδιάψευστη. Πάρτε για παράδειγμα την φωτογραφία που έδειξε στον κόσμο το έθιμο της σφαγής των φαλαινών στις Νήσους Φερόες.

Παρόμοια οργή είχε ξεσπάσει το 1969, όταν ο Duncan Cameron τράβηξε μια φωτογραφία μια μικρής φώκιας στο Northumberland Strait.

To Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι ένας υπερκαινοφανής αστέρας που έλαμπε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το Νεφέλωμα Μ1 (εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble) - πηγή

Όταν ένα άστρο εκρήγνυται σε ένα τεράστιο supernova (υπερκαινοφανής αστέρας, στα ελληνικά), αφήνει μεγάλη εντύπωση στο σύμπαν. Υπάρχουν πολλά υπολείμματα διαφόρων supernova, γνωστά ως νεφελώματα (nebulae), ορατά από τηλεσκόπια, αν και λόγω της απόστασής τους, εμείς τα βλέπουμε όπως ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα τη στιγμή της έκρηξη από το τηλεσκόπιο, πόσο περισσότερο με γυμνό μάτι. Αλλά αυτό ακριβώς συνέβη όταν το Νεφέλωμα του Καρκίνου σχηματίστηκε πριν από περίπου μια χιλιετία.

Μερικά από τα πιο όμορφα και παράξενα σετ σκακιού

Το κομμουνιστικής προπαγάνδας σετ σκακιού του 1923

Το 1923, την χρονιά μετά από την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης, το εργοστάσιο πορσελάνης Lomonosov στο Πετρογκράντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) παρήγαγε ένα μοναδικό σετ σκακιού. Τα διάφορα σετ σκακιού, από τις απαρχές του παιχνιδιού τον 6ο αιώνα στην Ινδία, είχαν εμπνευστεί από στρατιωτικές μάχες, βασιλείς, ακόμα και από τη φύση. Πλέον, η έμπνευση είχε γίνει ιδεολογία.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Το φυσικό φαινόμενο ενός τέλειου δίσκου πάγου σε ένα ποτάμι


Πρόσφατα, ξεκίνησε μια φήμη στο Facebook που ανέφερε ότι ένα μεγάλο κομμάτι πάγου δημιουργήθηκε σε ένα μικρό ποτάμι έξω από το Σιάτλ. Όταν η φωτογράφος Kaylyn Messer είδε ένα μικρό βίντεο του φαινομένου, πήγε μέχρι εκεί και είδε με τα μάτια της την θέα αυτού του γιγάντιου δίσκου πάγου που περιστρέφονταν μέσα στον ποταμό Middle Fork Snoqualmie.

Πώς γινόντουσαν τα ειδικά εφέ στον βωβό κινηματογράφο


Ο χρήστης του Reddit Auir2blaze έδειξε τον τρόπο που γινόντουσαν τα ειδικά στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Η αίθουσα των χαρτών των Μεδίκων


54 χειροποίητοι Αναγεννησιακοί χάρτες που διακοσμούν έναν χώρο αποθήκευσης των Μεδίκων

Πώς προέκυψε το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης;


Μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα υπάρχουν για την πώληση διαφόρων προϊόντων. Άλλα, για να κατευθύνουν την κυκλοφορία. Αλλά υπάρχει και ένα του οποίου βασικός σκοπός είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους.

Μπορεί να το γνωρίζετε ως το σύμβολο των αναπήρων, αλλά ο επίσημος τίτλος του είναι International Symbol of Access, δηλαδή Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό το σύμβολο; Και ποιος είναι ο σκοπός του;

Ο πλανήτης μας όπως φαίνεται από τον Άρη


Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη φωτογράφισε τη Γη και τη Σελήνη από απόσταση 205 εκ. χλμ

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP2

Ινδός στρατιώτης κάνει το σήμα της νίκης μέσα από ένα φινιστρίνι πλοίου, Σιγκαπούρη, 1941 - πηγή

Δύο δάχτυλα, δύο χειρονομίες, δύο πολύ διαφορετικές σημασίες. Η χειρονομία, με την παλάμη στραμμένη προς αυτόν που την κάνει, είναι προσβλητική στην Αγγλία. Σημαίνει, ουσιαστικά, "στον κω** σου". Αλλά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η χειρονομία και η σημασία της αντιστράφηκαν. Η αλλαγή ξεκίνησε από τον Βέλγο πολιτικό Victor de Laveleye, ο οποίος πήγε στην Αγγλία όταν οι Ναζί κατέλαβαν την πατρίδα του. Ενώ ζούσε στην εξορία, ο de Laveleye διεύθυνε ραδιοφωνικές εκπομπές για το BBC και πρότεινε οι ακροατές της κατεχόμενης Ευρώπης να χρησιμοποιούν το γράμμα "V" ως σύμβολο της αντίστασης. Στα γαλλικά, το "V" σημαίνει victoire, "νίκη", και στα ολλανδικά σημαίνει vrijheid, "ελευθερία". Ο de Laveleye ήλπιζε ότι θα κάμπτονταν το ηθικό των Ναζί βλέποντας το "V" σε όλη την ήπειρο. Η ιδέα άρεσε στον βρετανικό Τύπο και σύντομα η χειρονομία (με αντεστραμμένη την παλάμη) έγινε δημοφιλής στους Συμμάχους.

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Το μεγαλύτερο ρολόι κούκος του κόσμου


Ένα θεματικό πάρκο με ρολόγια κούκους του Μέλανου Δρυμού διαθέτει ένα ρολόι που μπορεί κανείς να μπει μέσα του

Γοητευτικές απεικονίσεις της Μαγείας σε όλη την Ιστορία

Ξερίζωμα μανδραγόρα με τη βοήθεια σχοινιών

Πώς παρουσίασε η Τέχνη την Μαγεία, από τον μανδραγόρα μέχρι τη χειρομαντεία.

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Pulse: Ένα 4K, α/μ, time-lapse βίντεο με καταιγίδες


Ο φωτογράφος και κυνηγός καταιγίδων Mike Olbinski είναι γνωστός για τα time-lapse του με καταιγίδας, ανεμοστρόβιλους και μουσώνες. Το τελευταίο του έργο ήταν λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα: είναι ένα από τα πρώτα εντελώς ασπρόμαυρα time-lapse.

Ο πρώτος χάρτης που αναφέρει τη λέξη "America" -αλλά όχι εκεί πού μπορεί να φανταζόμαστε


Ο 509 χρόνων χάρτης του Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ ενσωμάτωνε πρόσφατες αναφορές του εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι και του απέδιδε τις πηγές όπου όφειλε.

Τα τεράστια "μανιτάρια του χιονιού", ένα πολύ σπάνιο φυσικό φαινόμενο


Μπορεί να φτάσουν τα 3,5 μέτρα σε διάμετρο.

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Ένα τεράστιο διόραμα με τρένα


Το διόραμα, αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, "ταξιδεύει" από το Σικάγο στο Σιάτλ και τα χιλιάδες μίλια που τα χωρίζει.

Γλυπτά από εξαρτήματα παλιών ρολογιών


Η Susan Beatrice είναι μια καλλιτέχνις σε μια πόλη στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ξεκίνησε το All Natural Arts ως μια γιορτή της φύσης, με τη μορφή κοσμημάτων και άλλων παράξενων αντικειμένων. Τα σχέδια δημιουργήθηκαν με γνώμονα το περιβάλλον, από ανακυκλωμένα αντικείμενα.

Η θανατηφόρα ομίχλη του 1952 που κάλυψε το Λονδίνο επί πέντε ημέρες

Η Στήλη του Νέλσον κατά τη διάρκεια εκείνων των πέντε ημερών - πηγή

Το πρωινό της 5ης Δεκεμβρίου του 1952, ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης κάλυψε το Λονδίνο -μέχρι εδώ όλα φυσιολογικά για το Λονδίνο. Ωστόσο, μια ασυνήθιστα ψυχρή νύχτα έκανε τους Λονδρέζους να ανάψουν τις σόμπες κάρβουνου. Καθώς η μέρα συνεχιζόταν, ο ουρανός σκοτείνιασε από την αιθάλη και η ομίχλη μετατράπηκε σε ένα δυσοίωνο κίτρινο σύννεφο αιθαλομίχλης.

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Τα Χρόνια του Μολύβδου


Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της πιο πάνω φωτογραφίας στην εφημερίδα Corriere d’Informazione, ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε, "Να θυμάστε αυτήν την εικόνα, θα γίνει υποδειγματική του αιώνα μας". Κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο στην Ιταλία το 1977, μετά από μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής, γνωστή αργότερα ως τα Χρόνια του Μολύβδου (Anni di piombo, όπως είναι στα ιταλικά), ένας βίαιος αγώνας μεταξύ Αριστερών και Δεξιών για τον έλεγχο του πολιτικού μέλλοντος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τα μικρότερα μνημεία του κόσμου


Στη ρωσική πόλη Τομσκ βρίσκεται το μικρότερο, δημόσιο μνημείο του κόσμου: ένας μικρός, χάλκινος βάτραχος που κάθεται πάνω σε έναν λείο βράχο. Το γλυπτό έχει ύψος μόλις 44 χιλιοστά. Το "μνημείο του βατράχου ταξιδιώτη", όπως ονομάζεται, εγκαταστάθηκε το 2013 κοντά στην μπροστινή είσοδο ενός ξενοδοχείου. Δημιουργός του είναι ο Oleg Kislitsky ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει ένα μνημείο αφιερωμένο στους ταξιδιώτες και αποφάσισε ότι ο βάτραχος ταξιδιώτης είναι καλός εκπρόσωπός τους.

Ένα μουσείο με 32.000 μικροσκοπικούς στρατιώτες


Σε 23 αναπαραστάσεις ιστορικών μαχών

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Η ημέρα που οι φωτογράφοι του Associated Press άρχισαν να χρησιμοποιούν μόνο έγχρωμο φιλμ


Πριν την 22 Ιανουαρίου του 1987, οι φωτογράφοι του Associated Press είχαν την επιλογή να φωτογραφίζουν με α/μ ή έγχρωμο φιλμ στις αποστολές τους. Αλλά εκείνη την ημέρα, συνέβη κάτι που τους έκανε να φωτογραφίζουν τα πάντα με έγχρωμο φιλμ: ήταν η αυτοκτονία του Αμερικανού πολιτικού Μπαντ Ντουάιερ.

Ο φόνος του Ρασπούτιν: 100 χρόνια ενός μυστηρίου που δεν έχει λυθεί


Το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου του 1916, ο Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν τρόμαξε από ένα τηλεφώνημα που αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμα μια απειλή θανάτου -η κόρη του αργότερα είπε ότι του προκάλεσε άσχημη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Εκείνο το βράδυ, στις 23:00, πριν η ίδια πάει για ύπνο της είπε ότι θα πήγαινε στο Ανάκτορο Γιουσούποφ για να συναντήσετε έναν αριστοκράτη. Ήταν η τελευταία φορά που είδε τον ζωντανό.

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017