Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Η πιο διάσημη τσαγιέρα στην ιστορία των υπολογιστών

Η ιστορική τσαγιέρα - πηγή

Στην ιστορία των animation των υπολογιστών, μια τσαγιέρα, η "Utah teapot" όπως είναι γνωστή, είναι ένας θρύλος. Μάλιστα, είναι τόσο διάσημη που εκτίθεται στο Computer History Museum στο Mountain View της Καλιφόρνια.



Δείτε ακόμη:
8 παράξενα μυστήρια από το Διαδίκτυο και άλλα μέσα επικοινωνίας
Ένας server που συνεχίζει να λειτουργεί από το 1993
Ο πρώτος Server του The Pirate Bay
Ένα παιχνίδι πορνό κρυμμένο σε έναν Mac από το 1986
Η μεγαλύτερη σελίδα του κόσμου
Η ζωή του πιο μισητού εικονικού βοηθού

Το αρχικό διάγραμμα του Martin Newell, το σχέδιο της Utah Teapot πριν ψηφοποιηθεί - πηγή

Η τσαγιέρα "ψηφιοποιήθηκε" από τον Martin Newell το 1975, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα κομμάτι χαρτί καρέ (αυτό με τα τετραγωνάκια) και κάμποσες μετρήσεις. Ο Newell ήταν μαθηματικός που δούλευε στο πανεπιστήμιο της Γιούτα και είχε αγοράσει την τσαγιέρα από ένα κατάστημα στο Σολτ Λέικ Σίτι. Μετρώντας ακριβώς τις καμπύλες της επιφάνειας της τσαγιέρας, ο Newell δημιούργησε ένα σύνολο δεδομένων που οι υπόλοιποι πρωτοπόροι του 3D computing θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την απόδοση εικονικών εκδόσεων της τσαγιέρας. Η τσαγιέρα, έγινε ευρέως διαδεδομένη στο 3D computing, εν μέρει επειδή απλά δεν υπήρχαν πολλά μοντέλα σαν αυτό τότε -δεν υπήρχαν βιβλιοθήκες με δεδομένα απλών αντικειμένων για το 3D, οπότε αυτή η τσαγιέρα ήταν ένα βολικό σημείο εκκίνησης.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Tim Scott από το Computer History Museum εξηγεί την ιστορία και τη σημασία της τσαγιέρας, της αρχικής τσαγιέρας του Newell.



Για περισσότερα, δείτε και αυτό το αναλυτικό post, που περιέχει το αρχικό data set.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου