Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τα γυάλινα λουλούδια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Χάρβαρντ


Απίστευτα αληθινά γυάλινα μοντέλα, δημιουργίες ενός Γερμανού πατέρα και του γιου του.



Δείτε ακόμη:
Τα παράξενα διοράματα με τα πραγματικά ανθρώπινα μέλη του 17ου αιώνα
Η πιο όμορφη τουλίπα της ιστορίας κόστιζε όσο ένα σπίτι
Η τέχνη του στολισμού των πηγών και των πηγαδιών
Άρματα από χιλιάδες ντάλιες παρέλασαν και φέτος στο ετήσιο Corso Zundert
Μια τριανταφυλλιά ηλικίας 1.000 χρόνων

Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας που άνοιγαν στα μέσα του 1800 είχαν ένα πρόβλημα. Ενώ τα διοράματα μπορούσαν να απεικονίσουν τα θηλαστικά, τα θαλάσσια ζώα και τα φυτά ήταν δύσκολο να διατηρηθούν και τα μοντέλα από παπιέ μασέ ή κερί δεν κατέγραφαν την ομορφιά, τη διαφάνεια ή την λεπτομέρεια των πραγματικών.



Ο Leopold Blaschka ήταν απόγονος μιας πολύ παλιά οικογένειας καλλιτεχνών του γυαλιού και σαν νέος που ήταν ακολούθησε την οικογενειακή επιχείρηση δημιουργώντας γυάλινα στολίδια και γυάλινα μάτια για τους ταριχευτές. Όμως, το πραγματικό πάθος του ήταν η φυσική ιστορία. Ο Blaschka άρχισε να δημιουργεί γυάλινα μοντέλα εξωτικών λουλουδιών το 1850 και αυτό που ξεκίνησε ως χόμπι έγινε επάγγελμα. Σύντομα, τον ακολούθησε και ο γιος του, Rudolf, που δημιουργούσε ανεμώνες της θάλασσας, ενυδρεία, σαλιγκάρια και μέδουσες για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Τα μοντέλα χαιρετίστηκαν ως "ένα καλλιτεχνικό θαύμα στον τομέα της επιστήμης και ένα επιστημονικό θαύμα στον τομέα της τέχνης".



Ιδρυτής της μεγαλύτερης συλλογής του Blaschka ήταν ο ευεργέτης του γνωστού πανεπιστημίου, νεαρός τότε κληρικός, Τζων Χάρβαρντ (το Χάρβαρντ είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1636 με το όνομα New College (Νέο Κολλέγιο). Το 1639 πήρε το όνομα Harvard College). Έχοντας πειστεί να υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με το Χάρβαρντ, ο πατέρας και ο γιος άρχισαν να τις δημιουργίες τους το 1890 μέχρι που ο Leopold πέθανε το 1895. Ο Rudolf συνέχισε να δημιουργεί γυάλινα λουλούδια για άλλα 45 χρόνια, σταματώντας 3 χρόνια πριν από το θάνατό του. Μαζί, δημιούργησαν πάνω από 4.000 βοτανικά μοντέλα για το Χάρβαρντ, δηλαδή σχεδόν ένα μοντέλο κάθε πέντε ημέρες για 50 χρόνια!



Τα μοντέλα είναι τόσο ακριβή που όταν ο Donald Schnell, ένας βοτανολόγος που μόλις είχε ανακαλύψει τον άγνωστο μηχανισμό γονιμοποίησης του λουλουδιού Πινγκουικούλα, κοίταξε ένα μοντέλο του Blaschka ηλικίας 120 χρόνων και συγκλονίστηκε βλέποντας την ακριβή διαδικασία να απεικονίζεται στο γυαλί: "ένα μοντέλο έδειχνε μια μέλισσα η οποία μόλις είχε μπει στο λουλούδι και ένα άλλο έδειχνε τη μέλισσα να βγαίνει, σηκώνοντας την ποδιά του στίγματος", όπως ακριβώς είχε ανακαλύψει ο Schnell.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου