Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Vochol: Ο Σκαραβαίος της Volkswagen που είναι διακοσμημένος με πάνω από 2 εκατομμύρια γυάλινες χάντρες


Το Beetle της Volkswagen είναι, κατά γενική ομολογία, ένα από τα πιο διάσημα αυτοκίνητα όλων των εποχών. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1938 και μέχρι το 2003 είχαν κατασκευαστεί πάνω από 21 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Ο Σκαραβαίος αγαπήθηκε από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από τον Ferdinand Porsche ως αυτοκίνητο προσιτό για όλους. Το τελευταίο μοντέλο που κατασκευάστηκε στο Μεξικό το 2003 παραδόθηκε κατευθείαν στο μουσείο της VW στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προσαρμόσει και δημιούργησαν διάφορα μοντέλα του αυτοκινήτου, αλλά ίσως κανένα δεν είναι τόσο μοναδικό όσο το Vochol, ένα Beetle διακοσμημένο με περισσότερα από 2 εκατομμύρια γυάλινες χάντρες.



Το όνομα Vochol είναι συνδυασμός του "vocho", όρος που χρησιμοποιείται για το Beetle στο Μεξικό, και του "Huichol", μια αυτόχθονη ομάδα ανθρώπων. Οι Huichol ήταν Ιθαγενείς Μεξικάνοι, διάσημοι για τα μοναδικά και πολύχρωμα κομμάτια τέχνης τους, με νήματα, σπόρους και χάντρες.


Το 2010, δόθηκε σε τεχνίτες της φυλής να διακοσμήσουν ένα Beetle με το παραδοσιακό στυλ τους. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από διάφορους οργανισμούς με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που θα προωθούσε τον πολιτισμό τους και τις καλλιτεχνικές επιδεξιότητές τους. Παλιότερα, τεχνίτες της ομάδας διακοσμούσαν μάσκες, αντίγραφα κεφαλιών τζάγουαρ, κέρατα ταύρων και άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας σπόρους.


Σήμερα, οι σπόροι αντικαταστάθηκαν με υλικά όπως το κεραμικό, το γυαλί, το μέταλλο και η πέτρα. Τα υλικά διατηρούνται στη θέση τους με ένα είδος κεριού που κατασκευάζεται στην πολιτεία Καμπέτσε. Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν οκτώ τεχνίτες από δύο οικογένειες Huichol. Οι τεχνίτες εργάστηκαν για περισσότερο από 7 μήνες, ξεκινώντας τον Μάιο του 2010. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, άλλαξαν τοποθεσία αρκετές φορές. Οι τελευταίες πινελιές έγιναν στο Muse de Arte Popular στην Πόλη του Μεξικό. Μετά από 4.760 ώρες εργασίας και 2.277.000 χάντρες, το Vochol ήταν έτοιμο. Οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν χάντρες που ζύγιζαν σχεδόν 90 κιλά και επικολλήθηκαν με 16 κιλά ρητίνης.

Οι εικόνες αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό των Huichol. Οι πλευρές του αυτοκινήτου είναι διακοσμημένες με σημαντικές εικόνες από την ιστορία του Huichol, όπως η φωτιά, το καλαμπόκι, ο ήλιος, το πεγιότ και τα ελάφια. Το πίσω μέρος είναι διακοσμημένο με σχέδια προσφορών και ένα σαμάνο με κανό. Η οροφή έχει μια εικόνα ενός μεγάλου ήλιου και τεσσάρων αετών, που αντιπροσωπεύουν την ένωση μεταξύ ανθρώπων και θεών. Έχει εικόνες δύο φιδιών πάνω από τα σύννεφα, τα οποία αντιπροσωπεύουν την βροχή. Επίσης, πάνω στο αυτοκίνητο υπάρχει το Μάτι του Θεού ως σχήμα με πέντε σημεία, που το κέντρο του αντιπροσωπεύει την πηγή της ζωής, ενώ τα υπόλοιπα σημεία αντιπροσωπεύουν το φως, τη δύναμη, τη γνώση, την ιστορία, τη γεωργία και την παρούσα εποχή. Οι φράσεις "100 χρόνια από τη Μεξικανική Επανάσταση" και "200 χρόνια Ανεξαρτησίας" είναι γραμμένα στα μπροστινά φτερά του Beetle στην γλώσσα των Huichol.


Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε στην Γουαδαλαχάρα. Από τότε, το Vochol ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τον πολιτισμό των Huichol.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου