Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τα μνημεία των καταστροφών που... δεν συνέβησαν ποτέ


Οι περισσότεροι θυμούνται την 29η Οκτωβρίου του 1929 -γνωστή ως Μαύρη Τρίτη- ως την ημέρα που η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης συνετρίβη. Ωστόσο, ήταν και η ημέρα που έγινε μια από τις πιο τρομακτικές τραγωδίες και αφορούσε τη σχέση ανθρώπων-ζώων.



Δείτε ακόμη:
Ο "γίγαντας του Κάρντιφ": μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία των ΗΠΑ
Οι μεγαλύτερες φάρσες όλων των εποχών
Η λυπητερή και τραγική ιστορία του ελέφαντα Jumbo
Η σοκαριστική ιστορία των ανθρώπινων ζωολογικών κήπων
Η πρώτη παραποιημένη φωτογραφία της ιστορίας
Όταν ο Richard Branson πέταξε ένα UFO πάνω από το Λονδίνο ντυμένος σαν τον ET

Εκείνη την τρομερή ημέρα, τρεις τεράστιοι ελέφαντες τσίρκου, ανάμεσά τους και ενός διάσημου -του ύψους 4,2 μέτρων αφρικανικού ελέφαντα Jumbo- θα διέσχιζαν τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση έγινε πολύ δημοφιλής και πλήθος ανθρώπων μαζεύτηκε για να δει τον Jumbo. Όμως και ενώ οι ελέφαντες διέσχιζαν τη γέφυρα, κάτι πανικόβαλε τα ζώα και αυτά άρχισαν να ποδοπατούν τον κόσμο. Εκτός από πολλούς ανθρώπους, δύο από τους ελέφαντες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο Jumbo ξέφυγε μέσω του Holland Tunnel και δεν βρέθηκε ποτέ.

Το μνημείο του 1929 Brooklyn Bridge Elephant Stampede

Όταν, τον περασμένο μήνα, τοποθετήθηκε ένα χάλκινο μνημείο κοντά στο μέρος της τραγωδίας -στο Πάρκο Bridge του Μπρούκλιν-, όσοι το έβλεπαν έμειναν απορημένοι επειδή κανείς δεν θυμάται να έχει ακουστά την εν λόγω τραγωδία. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά, δεν συνέβη ποτέ! Είναι ένα σατυρικό έργο τέχνης του γλύπτη Joe Reginella.

Πέρυσι, ο καλλιτέχνης-φαρσέρ τοποθέτησε ένα άλλο μνημείο, σε μια άλλη κατασκευασμένη τραγωδία -την αποκαλούμενη καταστροφή των πλοίων του Στέιτεν Άιλαντ- στο Battery Park. Η ιστορία λέει ότι, στις 2 Νοεμβρίου του 1963, ένα ferryboat από το Στέιτεν Άιλαντ, με περισσότερους από 400 επιβάτες, δέχτηκε επίθεση από ένα γιγαντιαίο χταπόδι, το οποίο τράβηξε το πλοίο μέσα στο νερό με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των επιβατών. Σύμφωνα με τον Reginella, η καταστροφή πέρασε εντελώς απαρατήρητη επειδή επισκιάστηκε από μια άλλη τραγωδία που συνέβη εκείνη την ημέρα: τη δολοφονία του Προέδρου JFK.

Ως μέρος της φάρσας, ο Reginella δημιούργησε ένα ψεύτικο ντοκιμαντέρ, έφτιαξε άρθρα σε εφημερίδες και μοίρασε φυλλάδια στους απορημένους τουρίστες που τους έστελναν σε ένα ανύπαρκτο μουσείο στο Στέιτεν Αιλαντ.

Το μνημείο του 1963 Staten Island Ferry Disaster

Η ιδέα της φάρσας του ήρθε όταν πήγε τον 11χρονο ανιψιό του μια βόλτα στο πορθμείο μεταξύ του Μανχάταν και του Στέιτεν Άιλαντ. Για να ικανοποιήσει τις περίεργες ερωτήσεις του παιδιού, όπως αν στα νερά υπάρχουν καρχαρίες, ο Reginella δημιούργησε την ιστορία της επίθεσης του γιγαντιαίου χταποδιού.

Τις πρώτες μέρες μετά την αποκάλυψη του μνημείου, ο Reginella κάθισε κοντά στο μνημείο, με ένα καλάμι και προσποιούνταν ότι ψαρεύει, ώστε να μπορεί να ακούει τις συνομιλίες των περαστικών. Μερικές φορές άκουσε τους ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί κανείς δεν είχε ακούσει ποτέ αυτήν την τραγωδία. Άλλοι, απλά κοίταξαν το νερό και έφυγαν.

Ο Joe Reginella δίπλα στο μνημείο για την καταστροφή του ferryboat

Η καταστροφή του Staten Island Ferry όντως δε συνέβη ποτέ, αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την τελευταία φάρσα του Reginella, την παρέλαση των ελεφάντων στο Μπρούκλιν. Οι ελέφαντες, που τότε ανήκαν στο τσίρκο των P.T.Barnum και Bailey πράγματι διέσχισαν τη Γέφυρα του Μπρούκλιν το 1884, όταν το τσίρκο πήγε στην πόλη. Ένας από τους ελέφαντες -ένας αφρικανικός ύψους σχεδόν 4 μέτρων και βάρους 7 τόνων- ήταν πραγματικά ο Jumbo. Συνοδευόταν από 20 ελέφαντες και 17 καμήλες σε αυτό που έμεινε γνωστό ως ο "περίπατος των ελεφάντων" του Barnum.

Τα μνημεία δεν είναι μόνιμα και εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Περισσότερα στις σελίδες για τις καταστροφές που δε συνέβησαν ποτέ sioctopusdisaster.com και bbelephantstampede.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου