Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Διάσημα βιβλία που αποδείχτηκε αδύνατο να γίνουν και ταινία


Ένα πρόσφατο άρθρο υποδεικνύει ότι, ιστορικά, περίπου το 1/3 όλων των παραγωγών του Χόλιγουντ είναι προσαρμογές μυθιστορημάτων και ότι τα τελευταία 3 χρόνια, τουλάχιστον μισές από τις 10 ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη κάθε χρόνο ήταν προσαρμοσμένα βιβλία. Επειδή όμως ένα βιβλίο γίνεται επιτυχία, αυτό δε σημαίνει ότι θα πάει καλά και η ταινία.



Υπάρχουν πολλά αγαπημένα βιβλία που έχουν αποδειχθεί αδύνατο να κινηματογραφηθούν -αν και προσπάθησαν πολλοί. Δείτε μερικά τέτοια βιβλία.

A Confederacy of Dunces, Τζον Κέννεντι Τοόυλ
Οι κινηματογραφιστές προσπάθησαν να κάνουν ταινία τη νουβέλα του 1980 του Τοόυλ από την έκδοσή της. Το βιβλίο ακολουθεί τα ανδραγαθήματα του "εξαιρετικά τσαπατσούλη" Ignatius J. Reilly και της μητέρας του στη Νέα Ορλεάνη. Τα τελευταία 34 χρόνια, πολλά μεγάλα ονόματα έχουν συνδεθεί με την ταινία -ή φημολογήθηκε- όπως οι Χάρολντ Ράμις, Τζον Γουότερς, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Τζον Μπελούσι, Τζον Κάντι, Κρίς Φάρλυ, Τζον Γκούντμαν και Γουίλ Φέρελ. Η τελευταία προσπάθεια αναφέρει ότι ο συνδημιουργός του Flight of the Conchords, Τζέιμς Μπόμπιν, σκηνοθετεί τον Ζακ Γαλιφιανάκης στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ίδιος ο Σόντερμπεργκ δήλωσε το 2013 πως πιστεύει ότι το βιβλίο είναι καταραμένο και "δεν είμαι επιρρεπής στη δεισιδαιμονία, αλλά το έργο αυτό έχει κακό mojo".
Αν τελικά δεν καταφέρει να γίνει μια προσαρμογή του βιβλίου, ίσως κάποιος σεναριογράφος γράψει για την απίθανη ιστορία της δημοσίευσης του μυθιστορήματος. Η μητέρα του Τοόυλ βρήκε ένα αντίγραφο του χειρόγραφου μετά την αυτοκτονία του συγγραφέα. Μετά από 11 χρόνια υπεράσπισης του βιβλίου, τελικά δημοσιεύτηκε το 1980. Το 1981 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στη μυθιστοριογραφία.

One Hundred Years of Solitude/ Εκατό χρόνια μοναξιά, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Άπειροι δημιουργοί θέλουν να μετατρέψουν την ιστορία αγάπης και απώλειας του Μάρκες σε ταινία. Όπως υπάρχουν σίγουρα εκατομμύρια οπαδοί του μυθιστορήματος, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες από τη δημοσίευσή του του 1967, που θα πλήρωναν σίγουρα εισιτήριο για να το δουν στη μεγάλη οθόνη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσαρμογή του είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο. Παρά τις πολλές προσεγγίσεις, αρνούνταν σταθερά να πουλήσει τα δικαιώματα στον κινηματογράφο -αν και ο ίδιος είχε πει στον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ότι θα πωλούσε τα δικαιώματα σ' αυτόν και στον Τζουζέπε Τορνατόρε υπό μία προϋπόθεση: "Πρέπει να κινηματογραφήσουμε ολόκληρο το βιβλίο, αλλά θα παρουσιάζουμε ένα κεφάλαιο -διάρκειας δυο λεπτών- κάθε χρόνο, για 100 χρόνια", σύμφωνα με τον Γουαϊνστάιν.

The Catcher in the Rye/ Ο φύλακας στη σίκαλη, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
Το μυθιστορηματικό του Σάλιντζερ του 1951 είναι ένας ακόμη τίτλος που τα δικαιώματά του προστατεύονταν από τον κινηματογράφο από τον συγγραφέα του, ο οποίος απεβίωσε το 2010. Πολλοί πιστεύουν ότι η απροθυμία του Σάλιντζερ να το δει προσαρμοσμένο ήταν αποτέλεσμα της καταστροφής του My Foolish Heart, της ταινίας του Μάρκ Ρόμσον το 1949 που βασίστηκε στο Uncle Wiggily in Connecticut του ίδιου. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την προσαρμογή του βιβλίου υπάρχουν οι Μπίλι Γουάιλντερ, Ελία Καζάν, Μάρλον Μπράντο, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζακ Νίκολσον, Τέρενς Μάλικ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ο Σάλιντζερ όμως ανησυχούσε πάντα για το αν το βιβλίο θα προσαρμοζόταν καλά -τουλάχιστον όχι όσο ζούσε. Σε μια επιστολή του 1957, ο Σάλιντζερ είπε ότι ήταν ανοικτός σε μια προσαρμογή του βιβλίου μετά το θάνατό του, σημειώνοντας ότι, "Πρώτον, είναι πιθανό ότι κάποια μέρα τα δικαιώματα θα πωληθούν. Μιας και υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα ότι δε θα πεθάνω πλούσιος, σκέφτομαι πολύ σοβαρά την ιδέα να αφήσω τα δικαιώματα στη γυναίκα και την κόρη μου ως ένα είδος ασφαλιστικής πολιτικής. Δε μου αρέσει, ωστόσο, δε θα χρειαστεί να δω τα αποτελέσματα της συναλλαγής".

Infinite Jest, Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας
Σε μια φουτουριστική εκδοχή της Αμερικής -με περισσότερες από 1000 σελίδες- η σάτιρα του Γουάλας αγγίζει μια σειρά από δύσκολα θέματα, όπως η κατάθλιψη, η κακοποίηση παιδιών και ο εθισμός. Κάποτε, ο ηθοποιός Κέρτις Άρμστρονγκ έγραψε μια προσαρμογή του βιβλίου για το HBO, το οποίο όμως ποτέ δεν παρήχθη. Λίγο μετά την αυτοκτονία του Γουάλας το 2008, ξεκίνησαν αναφορές ότι ο συγγραφέας δούλευε για την προσαρμογή του βιβλίου με τον σκηνοθέτη Σαμ Τζέι Τζόουνς.

What Makes Sammy Run?, Μπάντ Στκύλμπηργκ
Το βιβλίο του Στκύλμπηργκ ασχολείται με ένα αδίστακτο παιδί -τον Sammy Glick- που προσπαθεί να γίνει από αντιγραφέας σεναριογράφος. Οι μοναδικές επιτυχημένες προσαρμογές του μυθιστορήματος του 1941 -μέχρι τώρα- ήταν μερικές τηλεοπτικές παραγωγές και ένα μιούζικαλ στο Broadway που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1964 και αναβίωσε το 2006. Ενώ η Dreamworks πλήρωσε 2,6 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα της προσαρμογής για λογαριασμό του Μπεν Στίλερ το 2001, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης.

Ubik, Φίλιπ Κ. Ντικ
Υπάρχει ένα μυθιστόρημα του Ντικ που δεν έχει γίνει ταινία ακόμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προσπαθήσει. Ήδη από το 1974, ο σκηνοθέτης Jean-Pierre Gorin ανέθεσε στον Ντικ να προσαρμόσει το έργο του στον κινηματογράφο. Ο Ντικ ολοκλήρωσε το σενάριο σε λιγότερο από ένα μήνα, το οποίο -αν και ποτέ δεν έγινε ταινία- δημοσιεύθηκε το 1985 με τίτλο Ubik: The Screenplay. Το 2006, ο παραγωγός Τόμι Παλλότα ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει την ταινία για παραγωγή. Το 2011, ο Μισέλ Γκοντρί επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ο σκηνοθέτης, αλλά το 2016, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν δούλευε πλέον την ταινία.

The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, Μίχαελ Τσάμπόν
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 2000, δεν έχει γίνει ακόμη ταινία, αν και ο παραγωγός Σκοτ Ρούντιν αγόρασε τα δικαιώματα πριν ακόμα δημοσιευτεί το βιβλίο. Μέχρι το 2002, ο Τσάμπόν είχε γράψει έξι σχέδια του σεναρίου. Κάποια στιγμή αναφέρθηκε ότι ο Σίντνεϊ Πόλακ ασχολούνταν με την εξέλιξη της ταινίας και είχαν ακουστεί ονόματα όπως οι Τζουντ Λο, Τόμπι Μαγκουάιρ, Νάταλι Πόρτμαν, Τζέιμι Μπελ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζέισον Σουάρτζμαν και Άντριου Γκάρφιλντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 2004, ο σκηνοθέτης Στίβεν Ντάλντρι (The Hours) ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ταινία. Το 2013, ο Ντάλντρι σκέφτηκε ότι θα ήταν καταπληκτική μίνι σειρά για το HBO. Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει κάτι.

Blood Meridian/ Ματωμένος μεσημβρινός, Κόρμακ Μακάρθι
Ο ρυθμός του Μακάρθι δεν είναι ότι πιο εύκολο για να προσαρμοστεί, όπως έχουν ανακαλύψει πολλοί από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. Αλλά το Blood Meridian έχει αποδειχθεί ιδιαίτερη πρόκληση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Τζέιμς Φράνκο να δοκιμάσει. Τον 2015, για να γιορτάσει την απελευθέρωση το Child of God του Μακάρθι, ο ηθοποιός-συγγραφέας-σκηνοθέτης-μοντέλο-καθηγητής-φοιτητής-κλπ μοιράστηκε ένα 25λπετο δοκιμαστικό στο VICE. Μέχρι στιγμής, δεν φάνηκε κάποιος αποδέκτης.

Paradise Lost/ Απολεσθείς Παράδεισος, Τζον Μίλτον
Αν και ταινίες με θέμα την θρησκεία έχουν βρει μεγάλη απήχηση στο box office, μια προσαρμογή του ποιήματος του Μίλτον δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων, τουλάχιστον στην παραγωγή. Πρώτον, υπάρχει η πρόκληση του ποιοι θα είναι ο Θεός, ο Σατανάς, ο Αδάμ και η Εύα. Επίσης, υπάρχει η γύμνια, κάτι που "θα είναι μεγάλο πρόβλημα για μια ταινία κάποιου μεγάλου στούντιο», δήλωσε ο παραγωγός Βίνσεντ Νιούμαν το 2007, όταν συζητούσε μια πιθανή προσαρμογή. Λίγα χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης Άλεξ Πρόγιας προσπάθησε τη δική του προσαρμογή -με τον Μπράντλεϊ Κούπερ ως τον Σατανά- αλλά απορρίφτηκε το 2012.

Nostromo/ Νοστρόμο, Τζόζεφ Κόνραντ
Κάποτε, ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ δήλωσε ότι "θα ήθελα να είχα γράψει το Νοστρόμο του Κόνραντ, παρά οποιοδήποτε άλλο μυθιστόρημα". Το βιβλίο του 1904, που αναφέρεται στην επανάσταση και τον πόλεμο σε μια φανταστική νοτιοαμερικανική χώρα -την Costaguana- προσαρμόστηκε για την τηλεόραση το 1996, ποτέ δεν έγινε ταινία. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι από σεβασμό στον Ντέιβιντ Λην, ο οποίος απεβίωσε το 1991, μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Η ταινία ήταν ένα έργο διαρκούς πάθους για τον Λην, κάτι που έκανε άλλους να μην θέλουν να μπλεχτούν. Το 2002 οι διαχειριστές της περιουσίας του Λην ανακοίνωσαν ότι ο Μάρτιν Σκορσέζε συμφώνησε να σκηνοθετήσει το έργο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου