Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η ζωή του πιο μισητού εικονικού βοηθού


Το 1996, η Microsoft εισήγαγε τον Clippy -όπως ονομαζόταν ανεπίσημα-, τον συνδετήρα που είχε σκοπό να βοηθάει τους χρήστες του Office. Όταν κάποιος έγραφε μια λέξη, πεταγόταν ο Clippy προσφερόμενος να βοηθήσει.



Την πρώτη φορά που συνέβη αυτό, ο κόσμος ίσως και να το χάρηκαν. Αλλά καθώς οι χρήστες μάθαιναν πλέον το Office, ο Clippy διπλασίαζε τις προσπάθειές του να διακόψει. Τα μάτια του εξερευνούσαν το έγγραφο που χειριζόταν ο χρήστης δίνοντας την αίσθηση της "εισβολής" στην ιδιωτική ζωή του (τραβηγμένο, ε;). Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Clippy έγινε το κύριο θέμα της περιφρόνησης και της γελοιοποίησης, ενός "ματάκια" στον οικιακό υπολογιστή κάποιου.

Ο Clippy έπρεπε να πεθάνει.

Στη δεκαετία του 1990, η Microsoft είχε φέρει ήδη την επανάσταση στους υπολογιστικές με τα Windows. Αφήνοντας πίσω το DOS και χρησιμοποιώντας τη φιλόξενη διάταξη του Macintosh της Apple, τα Windows βοήθησαν στο α γίνουν πιο προσιτοί οι υπολογιστές.

Η εταιρεία ήθελε να το κάνει βήμα παραπάνω με το Bob, ένα πρόγραμμα που κυκλοφόρησε στις 10 Μαρτίου του 1995 και καταργήθηκε στις αρχές του 1996. Το πρόγραμμα προοριζόταν στο να παρείχε μια πιο φιλική προς το χρήστη διεπαφή για τα λειτουργικά συστήματα Windows 3.1x, 95 και NT, αντικαθιστώντας έτσι τον Διαχειριστή Προγράμματος των Windows. Το Bob παρουσίαζε οθόνες που έδειχναν ένα "σπίτι" με "δωμάτια", όπου ο χρήστης μπορούσε να πάει, να βρει οικιακά αντικείμενα που αντιστοιχούσαν σε εφαρμογές του υπολογιστή, όπως για παράδειγμα, ένα γραφείο με στυλό και χαρτί, ένα καρνέ επιταγών και άλλα αντικείμενα, που άνοιγαν τον επεξεργαστή κειμένου. Ένας σκύλος με το όνομα Rover, καθώς και άλλοι χαρακτήρες, παρείχαν οδηγίες με την χρήση συννεφακιών κειμένου. Οι Rover και άλλοι βοηθοί εμφανίστηκαν αργότερα στα Windows XP ως "Σύντροφοι Αναζήτησης". Το Bob επικρίθηκε πολύ στον Τύπο χωρίς ευρεία αποδοχή από τους χρήστες, οι οποίοι το βρήκαν τόσο χαριτωμένο που ήταν κακό. Για την ιστορία, η -τότε- μυστική γραμματοσειρά Comic Sans δημιουργήθηκε για χρήση στο Bob.

Αν και η Microsoft εγκατέλειψε γρήγορα το Bob, κόλλησε με έναν από τους βοηθούς, τον Clippit, έναν ενεργό συνδετήρα που χωνόταν παντού για να δει αν μπορούσε να κάνει την εμπειρία της χρήσης πιο εύκολη. Σύμφωνα με τον εικονογράφο του Clippit, Kevan Atteberry, η Microsoft είχε αναπτύξει πάνω από 250 χαρακτήρες για τον σκοπό: ο Clippit -τον οποίο οι χρήστες μετονόμασαν σε "Clippy"- κέρδισε και η εταιρεία αποφάσισε να τον κρατήσει για την κυκλοφορία του λογισμικού επεξεργασίας κειμένου του 1996.


via GIPHY

Παρά τη χρήση της γνώσης κοινωνικών ψυχολόγων από το Στάνφορντ για την ανάπτυξη αυτών των βοηθών της Microsoft, υπήρχαν άμεσα ενδείξεις ότι ο Clippy θα ενοχλούσε τους χρήστες. Οι ομάδες στις οποίες επιδείχτηκε ο βοηθός έκαναν συχνές αναφορές στα μάτια του, και ειδικότερα οι γυναίκες τα βρήκαν ιδιαίτερα ανησυχητικά -αν και δεν είχε κανένα γεννητικό όργανο, ο Clippy είχε χαρακτηριστεί ως άνδρας από τη Microsoft.

Παρά την κριτική, η Microsoft εισήγαγε τον Clippy στην έκδοση του Office του 1996. Οι χρήστες που άνοιγαν ένα κενό έγγραφο, έβλεπαν έναν ζωντανό συνδετήρα που προσφερόταν να δώσει συμβουλές για τα πάντα, από την ορθογραφία ως την αποθήκευση των αρχείων. Αν και τα πράγματα στον χειρισμό είχαν εξελιχτεί πολύ, ο Clippy επαναλαμβάνονταν μέχρι που οι χρήστες έφτασαν στο σημείο να ψάχνουν τρόπο να τον κλείσουν, μια για πάντα. Για την ιστορία και πάλι, οι χρήστες του Office 1997, έπρεπε απλά να μετονομάσουν το όνομα του φακέλου του προγράμματος από "Actors" σε "NoActors".

Αν και ο Clippy έλαβε το κύριο βάρος της κριτικής, δεν ήταν ο μόνος βοηθός του Office που αποσπούσε και ενοχλούσε. Ο Genius ήταν μια εικόνα που έμοιαζε με τον Αϊνστάιν και ο Power Pup ήταν ένα σκυλί που μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση πληροφοριών. Όμως ο Clippy ήταν ο προεπιλεγμένος βοηθός.

Η Microsoft δεν ενδιαφέρθηκε από την κριτική για τον Clippy, ο οποίος παρέμεινε, με ένα μικρό makeover στο Office 2000, προτού σβηστεί οριστικά το 2002. Η Microsoft διασκεύασε με την εχθρότητα των χρηστών, ανακοινώνοντας ότι ο χαρακτήρας ήταν εκτός εργασίας και δημιούργησε ένα παιχνίδι που επέτρεπε στον κόσμο να "σκοτώσει" το Clippy με ένα συρραπτικό.

Γιατί όμως αυτή η πίστη σε έναν βοηθό που ο κόσμος μισούσε; Εν μέρει, σχετίζεται με την προέλευση του Clippy από το αποτυχημένο λειτουργικό σύστημα Bob. Το project είχε την αιχμή του δόρατος την Melinda French, η οποία αργότερα έγινε η Melinda French Gates, σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft. Ο Clippy μπορεί να ήταν ενοχλητικός, αλλά κανείς δεν ήθελε να τον ξεφορτωθεί.


Τελικά, το 2007, κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Office χωρίς τις παρεμβολές του. Αρκετοί κριτικοί του Clippy άρχισαν να παρουσιάζουν έργα που τον εξευτέλιζαν. Μάλιστα, το 2015, ο συγγραφέας Leonard Delaney εξέδωσε το Conquered by Clippy (Κατακτημένη από τον Clippy), μια 16σέλιδη ερωτική ιστορία.

Στις αρχές του χρόνου, ένας ανώνυμος προγραμματιστής προσέφερε μια επέκταση στον Chrome που επιτρέπει στον Clippy να εμφανιστεί σχεδόν παντού. Όπως και ο πρωτότυπος όμως, είναι βασικά άχρηστος!

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου