Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν το εργαστήριο του FBI ξεκίνησε έρευνα για τους στίχους του "Louie Louie"


Το 1964, το FBI ξεκίνησε μια έρευνα για τους -υποτιθέμενους- πορνογραφικούς στίχους του τραγουδιού "Louie Louie". Η έρευνα βασίστηκε στην κατακραυγή των γονιών οι οποίοι βασίστηκαν σε κάτι που είχε ξεκινήσει σαν φήμη. Η έρευνα διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμά ότι οι στίχοι είναι επισήμως... ακατανόητοι.



Κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε η φήμη ότι το "Louie Louie" ήταν βρώμικο. Οι στίχοι που είχε γράψει ο Richard Berry το 1955 αναφέρονται σε έναν ναύτη από την Καραϊβική ο οποίος θρηνεί την χαμένη του αγάπη σε έναν μπάρμαν ονόματι Louie. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους Kingsmen το 1963, σε κακές συνθήκες, και στίχοι όπως "A fine little girl, she wait for me..." (ένα καλό κορίτσι, με περιμένει) κατέληξαν να ακούγονται σαν "A phlg mlmrl hlurl, duh vvvr me". Ίσως η φήμη ξεκίνησε από κάποιον έξυπνο μαθητή που προσπάθησε να πείσει κάποιον συμμαθητή του ότι αυτοί οι στίχοι περιείχαν λέξεις που είναι βρώμικες.

Ό,τι και αν συνέβη, η ιστορία εξαπλώθηκε αμέσως, μέχρις ότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε να λαμβάνει επιστολές σαν αυτή που απευθυνόταν στον Γενικό Εισαγγελέα, Ρόμπερτ Φράνσις "Μπόμπι" Κένεντι, και χρονολογείται στις 30 Ιανουαρίου του 1964: "Σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς όταν η έφηβη κόρη σου αγοράζει και φέρνει στο σπίτι πορνογραφικά ή άσεμνα υλικά που πωλούνται... σε κάθε πόλη, χωριό και κατάστημα σε αυτό το Έθνος;" Και συνέχιζε, "οι στίχοι του Louie Louie είναι τόσο βρώμικοι που δεν μπορώ να τους επισυνάψω στην επιστολή".

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο χρόνων, το FBI συγκέντρωσε πολλές εκδοχές των υποτιθέμενων στίχων του Louie Louie, μίλησεν με τον άνθρωπο που έγραψε το τραγούδι και αξιωματούχους της δισκογραφικής εταιρίας που κυκλοφόρησε το κομμάτι των Kingsmen. Έδωσε τον δίσκο σε ειδικούς στο εργαστήριο του FBI, οι οποίοι έπαιξαν και ξαναέπαιξαν το "Louie Louie" σε 78 rpm, σε 45 rpm, σε 33 1/3 rpm και σε ακόμη πιο αργές ταχύτητες, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν αν οι στίχοι ήταν πορνογραφικοί και, κατά συνέπεια, αν η πώλησή του τραγουδιού παραβίαζε τους ομοσπονδιακούς κανόνες.

"Ακατάληπτοι σε κάθε ταχύτητα" ήταν το συμπέρασμα του FBI (εδώ ο φάκελος της έρευνας) που δόθηκε στους υπεύθυνους ανακριτές το 1965. Το συμπέρασμα δεν αθώωσε εντελώς το τραγούδι, αλλά και δεν το καταδίκασε.



από: history

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου