Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Καθεδρικός του Φωτός


Κάθε χρόνο, το Ναζιστικό κόμμα διοργάνωνε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Νυρεμβέργη, η οποία ήταν εκείνη την εποχή το κέντρο του Γ' Ράιχ. Αυτές οι συγκεντρώσεις ήταν μεγαλοπρεπή προπαγανδιστικά γεγονότα, προσεκτικά ενορχηστρωμένα για να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό του κόμματος και να επιδείξουν τη δύναμη του Εθνικοσοσιαλισμού στην υπόλοιπη Γερμανία και στον κόσμο.




Σε προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης, οι οποίοι ξεπερνούσαν τα 10 τετ. χλμ, συγκεντρώνονταν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί του κόμματος, αλλά και απλοί θεατές. Τα κτήρια διακοσμούνταν με τεράστιες σημαίες και ναζιστικά διακριτικά. Στρατιώτες, με σημαίες και πυρσούς στα χέρια, παρήλαυναν -με τον γνωστό, ναζιστικό τρόπο- στους δρόμους. Ο Χίτλερ και άλλοι ηγέτες των Ναζί έδιναν ομιλίες και υπήρχαν τρομερές επιδείξεις με πυροτεχνήματα.


Το 1933, όταν ο Χίτλερ πλέον είχε ανέβει στην εξουσία, ο Φύρερ αποφάσισε ότι οι συγκεντρώσεις αυτές έπρεπε να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές απ' ό,τι ήταν ήδη. Έτσι, κάλεσε τον αγαπημένο του αρχιτέκτονα, τον Άλμπερτ Σπέερ, και του ανέθεσε την ευθύνη για την κατασκευή ενός μεγάλου σταδίου.


Δυστυχώς για το Χίτλερ, το στάδιο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί έγκαιρα για την συγκέντρωση του 1933. Αλλά ο Σπέερ ήταν έξυπνος άνθρωπος. Αντ' αυτού λοιπόν, επινόησε έναν καθεδρικό ναό κατασκευασμένο από φως. Ο Σπέερ δανείστηκε 152 ισχυρούς αντιαεροπορικούς προβολείς της Luftwaffe και τους τοποθέτησε να δείχνουν προς τα πάνω ανά 12 μέτρα. Όταν ενεργοποιήθηκαν τη νύχτα, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο τοίχο από πανύψηλους δοκούς που περιέβαλλαν τη συγκέντρωση και τις καθιστούσαν ορατές από μίλια μακριά.

Κοιτώντας προς τα πάνω

Ο Lichtdom, δηλαδή ο Καθεδρικός του Φωτός, όπως έγινε γνωστός, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σπέερ.

Γερμανικός προβολέας των 150cm που εκτίθεται στο Luftwaffenmuseum Berlin-Gatow

Οι προβολείς που χρησιμοποίησε ο Σπέερ ήταν πολύ ισχυροί. Κάθε προβολέας είχε διάμετρο σχεδόν 5 πόδια και είχε έξοδο 990 εκατομμυρίων κεριών. Ήταν τόσο δυνατοί που φώτιζαν τα εχθρικά αεροσκάφη που πετούσαν 5.000 μέτρα πάνω από τη Γη και σε απόσταση μέχρι και 8 χιλιόμετρα.


Οι 152 προβολείς που χρησιμοποίησε ο Σπέερ αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος της χώρας. Ο ίδιος ο Γκαίρινγκ, ο διοικητής της Luftwaffe, αντιτάχθηκε σ' αυτή τη χρήση αυτού του στρατηγικού μέσου, αλλά ο Χίτλερ τον σταμάτησε λέγοντάς του ότι η χρήση τόσων πολλών προβολέων θα εξαπατούσε τις άλλες χώρες κάνοντάς τες να πιστέψουν ότι η Γερμανία είχε πολύ περισσότερους προβολείς.

Ο Χίτλερ στη συγκέντρωση του 1937

Ο Καθεδρικός του Φωτός έγινε το χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των μελλοντικών συγκεντρώσεων μέχρι το 1938. Η συγκέντρωση του 1939 ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή καθώς η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία ξεκινώντας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά ειρωνικό τρόπο, η συγκέντρωση του 1939 είχε ονομαστεί "Συγκέντρωση της Ειρήνης", επειδή θα επαναλάμβανε τη επιθυμία των Γερμανών για ειρήνη.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου