Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

"Καλώς ήρθατε στην Γκαγκαουζία"


Μια πινακίδα που σηματοδοτεί την είσοδο σε μια μικρή, αυτόνομη περιοχή, μέσα στην Μολδαβία.



Αν οδηγήσει κανείς μέσα από την Μολδαβία προς την πόλη Ciucur-Minger, ίσως δεν προσέξει μια μικρή πινακίδα με την ένδειξη "Γκαγκαουζία" και από κάτω της το "Komrat Dolayi." Μόλις έχει μπει σε μια ξεχωριστή χώρα... Ή την αρχή της, τουλάχιστον.

Σήμερα, υπάρχουν 195 χώρες και 38 εξαρτήσεις (περιοχές όπως το Γκουάμ και τα νησιά των Φώκλαντ) στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία της γλώσσας, της κληρονομιάς και της ιστορίας σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ο αριθμός των 233 κρατών και εξαρτήσεων είναι ένας μικρός αριθμός.

Υπάρχουν όμως και οι αυτόνομες περιοχές. Συχνά αμφισβητούνται και σπάνια αναγνωρίζονται από τη χώρα από την οποία επιθυμούν να αποχωρήσουν. Σε όλο τον κόσμο, οι αυτόνομες περιοχές αγωνίζονται ως μια ανεξάρτητη οντότητα και, το σημαντικότερο, ελέγχουν το πεπρωμένο τους.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την Γκαγκαουζία, ένα πρωτοκράτος αποτελούμενου από μόλις τρεις πόλεις, χωρισμένο σε τέσσερις γεωγραφικά αποσυνδεδεμένους θύλακες που περιέχονται στην Μολδαβία.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η ΕΣΣΔ άρχισε να καταρρέει και η Μολδαβία κινούνταν προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της, δύο ομάδες Μολδαβών άρχισαν να αναρωτιούνται αν ήρθε ίσως η ώρα να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους. Στην πιο ακραία περίπτωση των δύο υποθέσεων, η Υπερδνειστερία κήρυξε τον πόλεμο στη μητέρα χώρα, την Μολδαβία, το 1990, μια διένεξη που διήρκεσε δύο χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 1.000 θανάτους. Από το 1992 οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται σε εκεχειρία. Η σύγκρουση δεν επιλύθηκε ποτέ και η Υπερδνειστερία έχει αποκλειστεί σε μια κατάσταση αναχαιτισμένης στρατιωτικής επιθετικότητας.

Η Γκαγκαουζία όμως υιοθέτησε μια πιο ήπια προσέγγιση. Η Γκαγκαουζία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Γκαγκαούζους, μια ομάδα Χριστιανών τουρκόφωνων της Βαλκανικής χερσονήσου. Ο συνολικός αριθμός των Γκαγκαούζων είναι περίπου 250.000 -το μεγαλύτερο μέρος τους, περίπου 128.000, ζει στη Μολδαβία. Ως προς τη θρησκεία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι ανατολικοί ορθόδοξοι Χριστιανοί μιλούν ως επί το πλείστον Ρώσικα ή την γλώσσα Γκαγκαούζ και τους αρέσει να μοιράζονται τριαντάφυλλα, σημάδι ότι κάποτε ήταν τμήμα της ΕΣΣΔ. Σε αντίθεση με την Υπερδνειστερία, η ύπαρξη της Γκαγκαουζίας ανακοινώθηκε όχι με όπλα αλλά με δημοψήφισμα. Το 1991 η Γκαγκαουζία ψήφισε ομόφωνα να παραμείνει στην ΕΣΣΔ και αμέσως τέθηκε το ζήτημα της αμφισβήτησης. Η επόμενη ψηφοφορία ήταν για τη δική τους ανεξαρτησία. Το 1994, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας έδωσε στη Γκαγκαουζία ένα ειδικό νομικό καθεστώς. Δεν είναι ακριβώς χώρα, αλλά διατηρεί το δικαίωμα της μερικής αυτοδιάθεσης.

Σήμερα, η Γκαγκαζιά βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Η φτωχότερη περιοχή της φτωχότερης χώρας στην Ευρώπη, δεν διαθέτει πολλούς από τους βασικούς πόρους για να προωθήσει το πρωτο-κράτος της. Επιπλέον, ενώ η Μολδαβία προσπαθεί ενεργά να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γκαγκαουζία στρέφεται έντονα προς τη Ρωσία, με τα αγάλματα του Λένιν να στέκονται υπερήφανα έξω από τα κρατικά κτήρια της. Με την Ουκρανία ακριβώς δίπλα και τη Μολδαβία να κοιτάζει προς την ΕΕ, η Γκαγκαουζία αρχίζει να μοιάζει με την Κριμαία, μια στρατηγικά σημαντική περιοχή που ο πληθυσμός της αναζητά βοήθεια από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου