Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

5 τρομακτικά τεράστιες αράχνες


Τον Ιούλιο που μας πέρασε, ένα ζευγάρι στην Αυστραλία τρομοκρατήθηκε από μια τεράστια αράχνη -που την ονόμασαν Aragog (φωτογραφία πάνω). Μάλιστα, προσπάθησαν να τρομάξουν την αράχνη με την γάτα τους, αλλά μάταια.

Ο Aragog ήταν σε μέγεθος όσο το χέρι ενός ενήλικα άντρα. Στη φύση δεν είναι η μοναδική τόσο μεγάλη αράχνη. Οι αράχνες που θα δείτε πιο κάτω δεν μπορείτε να τις εξοντώσετε με μια εφημερίδα ή ακόμη και με ένα παπούτσι.



Poecilotheria rajaei


Πρόκειται για ένα είδος ταραντούλα, που ανακαλύφτηκε στην βόρεια Σρι Λάνκα το 2013. Το μήκος των ποδιών της είναι 20,3 εκατοστά, δηλαδή, όσο σχεδόν το μήκος του προσώπου μας! Ανήκει σε μια ομάδα αραχνών που ζουν στα δέντρα και ονομάζεται αράχνες τίγρεις (tiger spider). Τις συναντά κανείς στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Ένα νεκρό δείγμα της P. rajaei παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους επιστήμονες τον Οκτώβριο του 2009 από έναν ντόπιο χωρικό. Μια έρευνα στην περιοχή αποκάλυψε αρκετά θηλυκά και νεαρά άτομα και οι επιστήμονες πίστεψαν ότι είχαν βρει ένα νέο είδος. Είναι αρκετά σπάνιες, προτιμούν τα πολύ παλιά δέντρα, αλλά λόγω της αποψίλωσης του εδάφους ο αριθμός τους έχει μειωθεί και λόγω έλλειψης κατάλληλου οικοτόπου μπαίνουν πλέον σε παλιά κτίρια. Το είδος πήρε το όνομά του από έναν αστυνομικό που βοήθησε τους επιστήμονες να εξερευνήσουν την περιοχή όπου βρέθηκε.


Theraphosa blondi/ Ταραντούλα Γολιάθ


Αν και το κοινό όνομά της είναι Goliath birdeater (αυτός που τρώει πουλιά), δεν τρώει πουλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε το όνομά της όταν ένας εξερευνητής είδε μια αράχνη του είδους να τρώει ένα κολιβρί, αλλά όπως και άλλες ταραντούλες, η διατροφή της αποτελείται κυρίως από έντομα, βατράχους και τρωκτικά. Αυτή η αράχνη μπορεί να φτάσει σε μήκος 30 εκατοστά -όσο ένα πιάτο δείπνου- και ζυγίζει μέχρι και 170 γραμμάρια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο. τα δόντια της -με μήκος μια ίντσα- μπορούν να κόψουν το ανθρώπινο δέρμα. Αν και είναι δηλητηριώδης, το δηλητήριό της δε βλάπτει τον άνθρωπο. Η αράχνη -που απαντάται στη Νότια Αμερική- κάνει έναν θόρυβο τρίβοντας τις τρίχες των ποδιών της. Ο ήχος μπορεί να ακουστεί σε απόσταση μέχρι και 4,5 μέτρα.


Heteropoda maxima/ Γιγαντιαία αράχνη κυνηγός


Το εν λόγω είδος ανακαλύφτηκε σε μια σπηλιά στο Λάος το 2011 και είναι ένα από 1000 είδη του γένους. Έχει άνοιγμα ποδιών 30,5 εκατοστά που όταν κυνηγούν το θήραμά τους εκτείνονται οπότε κινούνται γρήγορα.


Golden Silk Orb Weaver/ Νεφίλα


Αυτές οι αράχνες του γένους Νεφίλα έχει ένα τρομερό συγγενή: την μεγαλύτερη απολιθωμένη αράχνη που βρήκε ποτέ και είναι πρόγονός της. Τα θηλυκά αυτής της οικογένειας, που απαντώνται σε όλο τον κόσμο, μπορούν να έχουν πόδια μέχρι 15,25 εκατοστά (τα αρσενικά είναι μικρότερα). Αν και αυτές οι αράχνες συνήθως τρώνε μεγάλα έντομα, στην Αυστραλία, μερικές από αυτές τις έχουν δει να τρώνε φίδια και πουλιά που έχουν πιαστεί στους ισχυρούς ιστούς τους διαμέτρου 1,5 μέτρου.


Phoneutria nigriventer/ Φονεύτρια


Με άνοιγμα ποδιών σχεδόν 15 εκατοστά μήκους είναι τρομακτική αράχνη, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο σχετικά με αυτήν που την κάνει ακόμα πιο τρομακτική: το δηλητήριό της, μια νευροτοξίνη που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, μαζί με την P. fera, αυτή η αράχνη είναι η πιο τοξική στη Γη (υπάρχει καλό αντίδοτο). Απαντάται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ονομάζεται επίσης και Βραζιλιάνικη Περιπλανώμενη Αράχνη, λόγω της τάσης που έχει να περιφέρεται στο δάσος τη νύχτα, αλλά και Αράχνη Μπανάνα, επειδή κρύβεται σε φυτά μπανάνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μερικές φορές ταξιδεύει με αποστολές του φρούτου... Όταν απειλείται, ανασηκώνει τα μπροστινά δύο ζευγάρια των ποδιών της και κινείται στο πλάι.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου