Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το μυστικό μήνυμα σε μια επιστολή του 1676 που υποτίθεται ότι υπαγόρευσε ο Διάβολος


Ειδικό λογισμικό αποκρυπτογράφησε ένα παράξενο μήνυμα που έγραψε μια καλόγρια τον 17ο αιώνα.



Το 1676, η αδελφή Maria Crocifissa della Concezione είχε μια καταχθόνια συζήτηση με τον Διάβολο. Όταν συνήλθε, η καλόγρια, η οποία ζούσε σε ένα κοινόβιο στην Πάλμα ντι Μοντετζάρο στη Σικελία της Ιταλίας, είδε ότι είχε γράψει επιστολές σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα. Η ίδια αλλά και άλλες καλόγριες πίστευαν ότι οι επιστολές ήταν το έργο του Σατανά, που προσπάθησε να την απομακρύνει από τον Θεό.

Μια από τις αποστολές επιβίωσε, αλλά πάνω από τρεις αιώνες μετά, το περιεχόμενό της αποτελούσε μυστήριο. Όμως, τον Αύγουστο, το μουσείο επιστημών LUDUM στην Σικελία έλαβε ένα αντίγραφό της και το υπέβαλε σε μια πιο σύγχρονη ανάλυση, χρησιμοποιώντας λογισμικό που σπάει κώδικες με βάση τη νοημοσύνη.

Η ομάδα του LUDUM είχε βρει το συγκεκριμένο λογισμικό σε μία από τις πιο σκοτεινές γωνιές του παγκόσμιου ιστού, όπου αλγόριθμοι που αναπτύσσονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαρρεύσει σε ένα ευρύτερο κοινό. Αφού έβαλαν αρχαία ελληνικά, αραβικά, λατινικά και το ρουνικό αλφάβητο στον αλγόριθμο, η ομάδα τροφοδότησε το κείμενο της επιστολής της καλόγριας.

Η στρατηγική πέτυχε: Η επιστολή φάνηκε να αποτελείται από ένα πλήθος γλωσσών που, αν κάποιος τις έβλεπε ξεχωριστά, θα μπορούσε να την διαβάσει. Η γραφή της καλόγριας είχε πράγματι κάτι το διαβολικό. Η αδελφή Maria έγραψε ότι η Αγία Τριάδα ήταν "νεκρά βάρη" και ότι μια βασική αρχή της καθολικής διδασκαλίας "δεν λειτουργεί για κανέναν".

Ο επικεφαλής της ομάδας του μουσείου, Daniele Abete, υποψιάζεται ότι αν ζούσε σήμερα η καλόγρια ίσως την διέγνωναν με σχιζοφρένεια ή κάποια παρόμοια κατάσταση: Ίσως όντως να άκουσε μια φωνή που της υπαγόρευε την επιστολή και οι γλωσσικές δεξιότητές της παρήγαγαν αυτή την γλώσσα και την αίρεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου