Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ιστορικά γεγονότα που φωτογραφήθηκαν και που -ίσως- δεν το ξέρατε


Σήμερα, με πάνω από 350 εκατομμύρια φωτογραφίες που ανεβαίνουν κάθε μέρα στο Facebook, όλο και λιγότερα γεγονότα μας ξεφεύγουν.

Μας διαφεύγει όμως ότι η φωτογραφία, που εφευρέθηκε το 1826 ή το 1827, υπάρχει μόλις για το 3% της καταγεγραμμένης Ιστορίας και είναι σε τακτική χρήση σε ακόμη λιγότερο ποσοστό.

Και όμως, υπάρχουν πολλά ιστορικά γεγονότα, μετά το 1826, που πολλοί από εμάς ίσως δεν ξέρουμε ότι έχουν φωτογραφηθεί.



Δείτε ακόμη:
Οι 20 πρώτες φωτογραφίες διαφόρων πραγμάτων
Εμβληματικές φωτογραφίες από μια άλλη οπτική γωνία
Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των selfie

Η πρώτη φωτογραφία (φωτογραφία πάνω)
Αυτή η άγνωστη θέα από το παράθυρο σε ένα σπίτι στην Βουργουνδία της Γαλλίας είναι η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία. Τραβήχτηκε, το 1826 ή το 1827, από τον πρωτοπόρο της φωτογραφίας, Γάλλο Joseph Néphore Niépce. Ο Niépce έβαλε την κάμερά του σε έκθεση οκτώ ωρών πάνω σε μια πλάκα επικαλυμμένη με άσφαλτο και έπειτα σκούπισε τις περιοχές με την άσφαλτο που δεν είχαν σκληρύνει από το φως του ήλιου για να αποκαλύψει την εικόνα.

Η τελευταία σωστική λέμβος του Τιτανικού


Δείτε ακόμη:
Φωτογραφίες και ένα σημείωμα περιγράφουν μια βλοσυρή ανακάλυψη στην τελευταία λέμβο του Τιτανικού
15 Απριλίου 1912: Τα παγόβουνα που βύθισαν τον Τιτανικό
Η τελευταία γνωστή φωτογραφία του Τιτανικού εν πλω

Ενώ υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του Τιτανικού, πριν το τραγικό ναυάγιο τις 15ης Απριλίου του 1912, φωτογραφίες από τη διάσωση επιζώντων -όπως αυτή εδώ, που απεικονίζει την τελευταία λέμβο που εγκατέλειψε το πλοίο- είναι πολύ λιγότερες.


Η πρώτη πτήση


Δείτε ακόμη: Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της πρώτης πτήσης των αδερφών Ράιτ

Η ιστορική πτήση του 1903 των Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ είναι πασίγνωστη. Πόσοι όμως έχουν δει την εικόνα που τραβήχτηκε μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση;


Η βόμβα από το έδαφος


Δείτε ακόμη: Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945: Όσα είδε ο Matsushige

Οι περισσότερες φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είναι τραβηγμένες από αέρος. Στην πιο πάνω φωτογραφία, η λήψη είναι από το Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου του 1945. Η έκρηξη που έχει συλλάβει η φωτογραφία θα σκοτώσει πολύ σύντομα πάνω από 75.000 ανθρώπους.


Ο Νιλ Άρμστρονγκ αμέσως μετά την προσσελήνωση


Το ιστορικό γεγονός της 21ης Ιουλίου του 1969 ξεκινάει και τελειώνει με πλάνα του Άρμστρονγκ και του Μπαζ Όλντριν στην επιφάνεια της Σελήνης. Πιο πάνω βλέπουμε μια σχεδόν άγνωστη φωτογραφία με τον Άρμστρονγκ μέσα στη κάψουλα λίγο μετά αφότου έχει γράψει ιστορία.


Ο Τέσλα και ο πομπός του


Ο Σέρβος επιστήμονας Νικόλα Τέσλα είναι σήμερα σεβαστός για μια σειρά από επιτεύγματα στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Στην φωτογραφία, ο Τέσλα κάθεται κοντά στο πομπό του, στο εργαστήριο στο Colorado Springs, το 1899.


Ο Πύργος του Άιφελ υπό κατασκευή


Δείτε ακόμη:
Κτίρια και γέφυρες ορόσημα, καθώς κτίζονταν
1840-1940: Έγχρωμες φωτογραφίες 10 θαυμάτων του κόσμου που ήταν ασπρόμαυρες
Χέρια ανοιχτά: Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο
Σπάνιες φωτογραφίες από το 1883 με την κατασκευή του Αγάλματος της Ελευθερίας

Αυτή η φωτογραφία, τραβηγμένη τον Ιούλιο του 1888, παρουσιάζει τον υπό κατασκευή πύργου. Έχουν περάσει 15 μήνες από την αρχή της κατασκευής του και απομένουν εννέα μήνες για την ολοκλήρωσή του.


Το Περλ Χάρμπορ


Δείτε ακόμη: Σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο 70 χρόνια μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες της επίθεσης της 7ης Δεκεμβρίου 1941 στο Περλ Χάρμπορ. Ενώ άλλες φωτογραφίες παρουσιάζουν τις ανατινάξεις των πλοίων, αυτή η εικόνα, με τους αποσβολωμένους στρατιώτες στο προσκήνιο, δείχνει την πραγματική κλίμακα και την αναρχία που επικρατούσε.


Το πραγματικό πορτρέτο του Βαν Γκογκ


Ήδη, το 1873, η φωτογραφική μηχανή ήταν μια κάπως καθιερωμένη εφεύρεση και δεν ήταν ανήκουστο να φωτογραφηθεί ακόμη και κάποιος 19χρονος έμπορος τέχνης, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Πρόκειται για μια από τις δύο επιβεβαιωμένες φωτογραφίες του διάσημου ζωγράφου, η μόνη μετά την παιδική ηλικία.


Η κηδεία του Λίνκολν


Δείτε ακόμη: Η πρώτη γνωστή φωτογραφία ορκωμοσίας Αμερικανού προέδρου

Στις 15 Απριλίου του 1865, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 19 Απριλίου, οι ΗΠΑ πενθούσαν.


Ο πυροβολισμός που ξεκίνησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο


Δείτε ακόμη: Η σύλληψη του Γκαβρίλο Πρίντσιπ, του ανθρώπου που στάθηκε η αφορμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Η απλή εκδοχή της ιστορίας αναφέρει ότι ο Μεγάλος Πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Σερβικός εθνικιστής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε τον Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο της Αυστρίας και τη γυναίκα του, Σοφία, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ, στο Σεράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914.
Στην φωτογραφία φαίνεται τη σύλληψη του Πρίντσιπ από την αστυνομία αμέσως μετά τη δολοφονία. Μερικοί μελετητές λένε ότι αυτή η φωτογραφία απεικονίζει στην πραγματικότητα τη σύλληψη ενός παριστάμενου που όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ο δολοφόνος.


Ο Χίτλερ κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ


Ο Χίτλερ απευθυνόμενος στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου στις 11 Δεκεμβρίου του 1941 κηρύσσει τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ.


Η γενοκτονία των Αρμενίων


Η γενοκτονία των Αρμενίων περιθωριοποιήθηκε στα βιβλία της ιστορίας. 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι έχασαν την ζωή τους στην Τουρκία (σχεδόν το ίδιο ποσοστό Εβραίων που πέθαναν στην Ευρώπη των Ναζί) μεταξύ του 1915 και του 1922. Στην φωτογραφία, μια Αρμένισα γονατίζει δίπλα στο νεκρό παιδί της στο Αλέππο της Συρίας, γύρω στο 1915-1919.


Η σφαγή στο Wounded Knee


Μεταξύ των αμέτρητων συγκρούσεων μεταξύ των Αμερικανών εποίκων και των ιθαγενών Αμερικανών, η σφαγή στο Wounded Knee ξεχωρίζει μέχρι σήμερα. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1890, τα στρατεύματα των ΗΠΑ εκτελούσαν διαταγές για να αφοπλίσουν τους Ιθαγενείς της Αμερικής που είχαν μεταφερθεί αναγκαστικά σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Wounded Knee Creek στη Νότια Ντακότα. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας Ινδιάνος Λακότα αρνήθηκε να παραδώσει το τουφέκι του. Στο τέλος, περισσότεροι από 400 στρατιώτες σκότωσαν 300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 50. Οι νεκροί θάφτηκαν σε έναν μαζικό τάφο (φωτογραφία).

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου