Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Δέντρα που επέζησαν από καταστροφές

Η Χιροσίμα μετά την επίθεση με πυρηνική βόμβα

Κάθε μέρα, μια καταστροφή -φυσική ή προερχόμενη από τον άνθρωπο- πλήττει την ανθρωπότητα. Εκεί που φαίνεται ότι κανένα ζωντανό ον δε θα μπορούσε να επιβιώσει, εμφανίζεται κάποιο δέντρο ανάμεσα στα ερείπια. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα δέντρων που έχουν επιβιώσει από καταστροφικά γεγονότα. Αυτά τα δέντρα είναι σύμβολα ελπίδας για τους ντόπιους και αντικατοπτρίζουν το θάρρος και το πνεύμα των πληγέντων κοινοτήτων. Ορισμένα απ' αυτά έχουν γίνει διάσημα.



Δείτε ακόμη:
Το δέντρο που είχε συλληφθεί
Τα δέντρα του Ισημερινού που μετακινούνται μέχρι και 20 μέτρα κάθε χρόνο
Τα δέντρα του Slope Point
The Tree Circus: Τα παράξενα δέντρα που δημιουργούσε ο Axel Erlandson
Ιστορικά μπονσάι, πραγματικά έργα τέχνης

Η αχλαδιά των Δίδυμων Πύργων

Η αχλαδιά ανθισμένη

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, απανθράκωσε μια αχλαδιά, που είχε φυτευτεί στη δεκαετία του 1970.

Στο δέντρο έμεινε μόνο ένα υγιές κλαδί, αλλά με τα χρόνια κατάφερε να ανακάμψει πλήρως. Έτσι το μεταφύτευσαν στο Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου στο Μανχάταν.

Εκτός από την αχλαδιά, υπάρχουν και άλλα έξι δέντρα που επέζησαν της καταστροφής και έχουν μεταφυτευτεί κοντά στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης και τη Γέφυρα του Μπρούκλιν.


Η φτελιά στην Οκλαχόμα


Στις 19 Απριλίου του 1995, μια ισχυρή βόμβα στο Ομοσπονδιακό κτίριο, στο κέντρο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, σκότωσε 168 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 700. Ανάμεσα στους επιζώντες ήταν και μια φτελιά, ηλικίας 100 χρόνων, που βρίσκονταν σε ένα πάρκινγκ απέναντι από το κτήριο.

Από το ωστικό κύμα της έκρηξης κάηκαν τα περισσότερα από τα κλαδιά του δέντρου, ενώ ο κορμός του γέμισε γυαλιά. Η φτελιά άντεξε και σήμερα είναι προστατευμένη. Μια επιγραφή που έχει τοποθετηθεί αναφέρει, "Το πνεύμα αυτής της πόλης και αυτό το έθνος δεν θα ηττηθεί. Η βαθιά ριζωμένη πίστη μας, μας στηρίζει".


Το πεύκο στο τσουνάμι

Το πεύκο όσο ακόμη στέκονταν

Όταν η Ιαπωνία χτυπήθηκε από ένα τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, ένα ολόκληρο δάσος εξαφανίστηκε. Εκτός από ένα μοναχικό πεύκο. Από τα 70.000 δέντρα, μόνο το ηλικίας 250 ετών δέντρο κρατήθηκε όρθιο.

Παρά το γεγονός ότι το δέντρο επέζησε αρχικά, η υψηλή αλατότητα χτύπησε τις ρίζες του και τελικά ξεράθηκε μετά από 18 μήνες.

Αριστερά, το πεύκο μετά το τσουνάμι. Δεξιά, μετά την τοποθέτηση του σκελετού

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, στον κορμό του ύψους 27 μέτρων ύψους δέντρου τοποθετήθηκε ένας μεταλλικός σκελετός για να διατηρήσει το σχήμα του. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν από μια συνθετική ρητίνη τα κλαδιά και τα φύλλα του, ώστε να φαίνεται σαν αληθινό.


Τα δέντρα της Χιροσίμα

Ένας ευκάλυπτος

Μετά την ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945, ένας επιστήμονας προέβλεψε ότι η γη θα ήταν άγονη για 75 χρόνια. Αλλά την επόμενη άνοιξη, προς έκπληξη και χαρά όλων, νέα βλαστάρια ξεφύτρωναν ανάμεσα στα συντρίμμια της πόλης. Εκτός από αυτά τα νέα δενδρύλλια, εκατοντάδες δέντρα που ήταν κοντά στο σημείο μηδέν άντεξαν.

Αν και είχαν κοπεί ή απανθρακωθεί, επέζησαν και, σύντομα, ήταν και πάλι υγιή. Αυτά τα δέντρα έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα προς τους επιζώντες και τους έδωσαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ξαναχτίσουν την πόλη τους.

Μετά τον πόλεμο, 170 δέντρα που αντιπροσωπεύουν 32 διαφορετικά είδη, διατηρήθηκαν σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της πυρηνικής έκρηξης.

Το δέντρο που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο μηδέν -370 μέτρα μακριά- ήταν μια ιτιά. Αν και το αρχικό δέντρο ξεριζώθηκε από τη βόμβα, οι ρίζες του επέζησαν.


Το δέντρο που τα είδε όλα


Το 1992, ένα Boeing 747 συνετρίβη σε διαμερίσματα σε μια γειτονιά του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, σκοτώνοντας 43 ανθρώπους. Από την συντριβή, επέζησε ένα δέντρο το οποίο μετατράπηκε αυθόρμητα σε κάτι ιερό για την περιοχή και μνημείο για τον χαμό των ανθρώπων.

Σήμερα, είναι γνωστό ως "το δέντρο που τα είδε όλα". Κάθε χρόνο γίνεται εκεί ένα δημόσιο μνημόσυνο για τα θύματα ενώ οι κάτοικοι αφήνουν λουλούδια.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου