Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο άνθρωπος που παραβίασε την πιο ασφαλή κλειδαριά της Αγγλίας


"Δείτε τις δουλειές μου, κλέφτες, και απελπιστείτε". Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τις κλειδαριές του ο Jeremiah Chubb, ενός σιδηρουργός στο Λονδίνο του 19ου αιώνα που ήταν γνωστός για τον "Detector" του, μια κλειδαριά ασφαλείας που θεωρήθηκε ότι ήταν σχεδόν ανυπέρβλητη.



Οι αιχμηρές άκρες των εργαλείων ενεργοποιούσαν ένα μπουλόνι με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και ένα συμβατικό κλειδί να μην μπορεί να την ανοίξει. Προσπαθώντας -και αποτυγχάνοντας- να την ανοίξει, ο ιδιοκτήτης συνειδητοποιούσε ότι την είχε παραβιάσει: σε τέτοια περίπτωση, αρχικά, η κλειδαριά μπορούσε να ανοιχτεί με τη χρήση ενός "κλειδί ρυθμιστή", και αργότερα γυρίζοντας το "πραγματικό κλειδί" αριστερόστροφα για να την επαναφέρει.

Ο Detector (ανιχνευτής) ήταν μια από τις πολλές βρετανικές κλειδαριές της εποχής, ένα παράδειγμα σχεδιασμού και εφευρετικότητας που οι εταιρείες προωθούσαν με υπερηφάνεια. Συχνά, οι εταιρείες προκαλούσαν εξειδικευμένους κλειδαράδες να δοκιμάσουν τα εμπορεύματά τους, προσφέροντας ανταμοιβή αν κατάφερναν να παρακάμψουν τους μοχλούς τους, τις διαδρομές τους και άλλους εσωτερικούς μηχανισμούς. Σε μια περίπτωση, ο Chubb κανόνισε με τις αρχές ώστε ένας κρατούμενος να προσπαθήσει να διαρρήξει την κλειδαριά του. Αν ο φυλακισμένος τα κατάφερνε, θα του έδινε χρηματικό έπαθλο (μερικές εκδοχές της ιστορίας αναφέρουν ότι η ανταμοιβή του θα ήταν η ελευθερία του, αλλά είναι απλά ένας μύθος). Για την ιστορία, ο κρατούμενος απέτυχε.

Η κλειδαριά απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1818 και για δεκαετίες ήταν μία από τις ασφαλέστερες της Αγγλίας.

Το 1851, κάποιος Αμερικανός κλειδαράς, ονόματι Alfred C. Hobbs, παραβρέθηκε στη Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου και ανακοίνωσε ότι η κλειδαριά Chubb ήταν απλά ένα παιχνίδι. Μπροστά στους καταπληκτικούς θεατές, ο Hobbs παραβίασε την κλειδαριά μέσα σε 25 λεπτά. Του ζητήθηκε να το κάνει και δεύτερη φορά, πράγμα που κατάφερε, αλλά αυτή τη φορά μέσα σε μόλις 7 λεπτά. Στη στιγμή, ο Αμερικανός είχε γίνει ο Χουντίνι της βιομηχανίας κλειδαριών, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών που πίστευαν ότι ο Detector δεν παραβιάζονταν.

Όπως και ο Χουντίνι, ο Hobbs ήξερε πώς να κερδίσει την δημοσιότητα. Όπως ο Χουντίνι επίσης, ήταν αποφασισμένος να ανεβάσει τα κέρδη των παραστάσεων του. Μόλις επέλεξε την κλειδαριά του Chubb, ο Hobbs δήλωσε ότι επόμενος στόχος του ήταν η κλειδαριά Bramah, μια κλειδαριά που δεν είχε παραβιαστεί εδώ και 61 χρόνια και τόσο σεβαστή που οι γυναίκες φορούσαν το κλειδί της στους λαιμούς τους ως σύμβολο της κοινωνικής τους θέσης.

Σχέδιο της κλειδαριάς του Chubb

Χάρη στον Hobbs, το πράγμα σύντομα θα εξελίσσονταν σε παράνοια.

Σε μια εποχή που οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών, τα δεδομένα ή τα προσωπικά αντικείμενα δεν μπορούν να θεωρούνται ασφαλή, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια εποχή που οι άνθρωποι είχαν πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια. Αλλά αυτό συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1700 και στις αρχές του 1800. Τα χρηματοκιβώτια μπορούσαν, εννοείται, να κλαπούν και ίσως να ανοιχτούν, αλλά οι κλειδαριές θεωρούνταν αδιαπέραστες. Η μεσαία τάξη στις πόλεις της Αγγλίας είχε αρχίσει να αγκαλιάζει την ιδέα ότι αν πλήρωνε κάποιος μερικά χρήματα παραπάνω για μια καλή κλειδαριά, ήταν σαν να είχε μια ένοπλη φρουρά.

Αυτή ήταν η εποχή που ο Joseph Bramah μπήκε στον χώρο. Γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ, τον Απρίλιο του 1749. Ένας τραυματισμός στο πόδι του, στην ηλικία των 16 ετών, τον έκανε να ασχοληθεί με την κατασκευή ερμαριών. Σύντομα μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να εγκαθιστά ντουλάπες ύδατος -ουσιαστικά, εσωτερικές τουαλέτες- για την ανώτερη τάξη, ενώ παρακολούθησε διαλέξεις σχετικά με τις κλειδαριές. Το 1784, εισήγαγε την Bramah Safety Lock ενώ ίδρυσε τη δική του Bramah Lock Company.

Εκείνη την εποχή, οι κλειδαράδες της Αγγλίας καυχιόνταν για τις δημιουργίες τους. Ενώ οι περισσότερες κλειδαριές θεωρήθηκαν πρακτικά αποδεκτές, οι εταιρείες προσπάθησαν να ξεχωρίσουν, επιδεικνύοντας την "μάχη" που θα έκαναν οι διαρρήκτες για τις παραβιάσουν. Οι προκλήσεις ήταν κοινές και οι εταιρείες προσπάθησαν να εισαγάγουν νέα εξαρτήματα που θα αντιστέκονταν περαιτέρω στην παραβίαση. Όλες οι κλειδαριές υψηλής τεχνολογίας έκαναν κυρίως το ίδιο πράγμα, αλλά η διαφήμιση θα μπορούσε να πείσει τους καταναλωτές να επιλέξουν κάποια συγκεκριμένη.

Το 1790, ο Bramah τοποθέτησε την Bramah Safety Lock στο παράθυρο του εργαστηρίου του στην περιοχή του Πικαντίλι στο West End του Λονδίνου. Από κάτω υπήρχε ένα μήνυμα:

"Ο καλλιτέχνης που μπορεί να κατασκευάσει ένα εργαλείο που θα παραβιάσει ή θα ανοίξει αυτή τη κλειδαριά, θα λάβει 200 γκινέα τη στιγμή που θα το κάνει. Αιτήσεις μόνο γραπτώς".

Παρά τους πολλούς αμφισβητίες, ο Bramah δεν κλήθηκε να δώσει ποτέ αυτά τα χρήματα -τα οποία σήμερα θα ήταν περίπου 28.000 δολάρια. Πέθανε το 1814 γνωρίζοντας ότι η κλειδαριά του θα παραμείνει στο παράθυρο του καταστήματός του ως απόδειξη της τεχνικής ικανότητάς του. Αυτό που δεν μπορούσε να γνωρίζει ήταν ότι ο άνθρωπος που τελικά θα παραβίαζε την κλειδαριά του, ήταν τότε ένας 2χρονος που ζούσε στη Βοστώνη.

Ο A.C. Hobbs γεννήθηκε το 1812. Στα 28 του έγινε πωλητής κλειδαριών. Επισκέπτονταν τις τράπεζες και με τα εργαλεία του αποδείκνυε ότι δεν ήταν ασφαλής. Η κλειδαριά του, όπως υπόσχονταν, δε θα παραβιαζόταν τόσο εύκολα, καθώς είχε μια καλύπτρα στην κλειδαρότρυπα.

Το 1851, η εταιρεία στην οποία εργαζόταν τον έστειλε στην Έκθεση του Λονδίνου. Σκοπός τους ήταν να ανοίξει γρήγορα τις πιο αξιοσέβαστες κλειδαριές της Αγγλίας -εκείνες του Chubb και του Bramah- και να προσφέρει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση. Ο Hobbs διέσχισε τον Ατλαντικό με μια βάρκα, μια βαλίτσα γεμάτη εγκληματικά εργαλεία και μια επιστολή από τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που επιβεβαίωνε το ποιόν του.

Φτάνοντας στην Αγγλία, προκάλεσε αμέσως αναταραχή, δηλώνοντας ότι οι κλειδαριές του ήταν απίθανες. Έχοντας τραβήξει την προσοχή, άνοιξε την κλειδαριά του Chubb, μία φορά για τον Τύπο και μια για μια ομάδα κριτών που επιβεβαίωσαν το κατόρθωμα του.

Η κλειδαριά του Bramah με το σημείωμα

Αυτή η ομάδα θα επέβλεπε την προσπάθειά της και στην κλειδαριά του Bramah, την οποία ο Hobbs είχε υποβάλει αίτημα να χειριστεί τον Ιούνιο του 1851. Η Bramah Lock Company, που τώρα την λειτουργούσαν οι συγγενείς του Bramah, συμφώνησε και αποφασίστηκε ο χώρος: Ένα διαμέρισμα πάνω από το κατάστημα για μια περίοδο ενός μηνός. Για να βεβαιωθεί ότι η εταιρεία δεν περιέπλεκε τα πράγματα ενώ εκείνος έκανε κάποιο διάλειμμα, ο Hobbs θωράκιζε τη κλειδαριά με σιδερένιο κάλυμμα.

Μετά από σχεδόν 30 ημέρες, ο Hobbs βγήκε από το διαμέρισμα με περίσσια υπερηφάνεια και την κλειδαριά παραβιασμένη. Χρειάστηκε 51 ώρες εργασίας, μέσα σε 16 ημέρες.

οι κριτές εξέτασαν την κλειδαριά και χρησιμοποίησαν το αρχικό κλειδί για να την ανοίξουν, επιβεβαιώνοντας ότι ο Hobbs δεν είχε βλάψει την κλειδαρότρυπα κατά τη διαδικασία. Το προσωπικό της Bramah ισχυρίστηκε ότι ο Hobbs είχε χρησιμοποιήσει υπερβολική δύναμη, έκαμψε μέρη της και την παραβίασε βίαια. Αλλά δεν υπήρχαν κανόνες για το αντίθετο. Ο Hobbs είχε ολοκληρώσει το έργο του και έτσι, εισήγαγε μια νέα εποχή παράνοιας. Η Αγγλία πλέον δεν αισθανόταν ασφαλής.

Στην προσπάθειά τους να καταπραΰνουν τους φόβους όλων όσων είχαν στην κατοχή τους μια κλειδαριά Bramah, τόσο η εταιρεία όσο και ο Τύπος επεσήμαναν ότι η κλειδαριά είχε παραβιαστεί μετά από εβδομάδες επιμελούς εργασίας από έναν εξειδικευμένο.

Ο Hobbs επωφελήθηκε από το κατόρθωμά του. Η Τράπεζα της Αγγλίας άλλαξε τις κλειδαριές των Bramahs και Chubbs με αμερικανικές κλειδαριές. Ο Hobbs αποχώρησε από την εταιρεία που δούλευε και άνοιξε δική του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Bramah Lock Company εξακολουθεί να λειτουργεί.

από: mental floss

1 σχόλιο:

  1. Πολύ δύσκολο να παραβιάσει κανείς την πιο ασφαλή κλειδαριά. Θα πρέπει να είχε γίνει μελέτη ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή