Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ένα εντυπωσιακό γλυπτό που αντιπροσωπεύει την περίοδο του στρατιωτικού νόμου στην κομμουνιστική Πολωνία


Ένα γλυπτό στο Βρότσλαβ της Πολωνίας απεικονίζει μια ομάδα ανθρώπων που βυθίζονται στο έδαφος από τη μία πλευρά της οδού Swidnicka και επανεμφανίζονται από την άλλη πλευρά. Συχνά ερμηνεύεται ως μνημείο στους πολίτες που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία στη δεκαετία του 1980.



Δείτε ακόμη:
Οι νάνοι του Βρότσλαβ


Το γλυπτό, που ονομάζεται Przejście, δηλαδή "πέρασμα" ή "μετάβαση", είναι επίσης γνωστό ως το Μνημείο των Ανώνυμων Περαστικών ή Ανώνυμων Πεζών. Είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Jerzy Kalina και αποτελείται από 14 απλούς πολίτες, 7 σε κάθε πλευρά του δρόμου.


Το χάλκινο μνημείο εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 για να συμπέσει με την 24η επέτειο από την έναρξη του στρατιωτικού νόμου στην κομμουνιστική Πολωνία. Από τον Δεκέμβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1983, η κυβέρνηση επέβαλε περιοριστικούς νόμους στους πολίτες για να πατάξει τις ανερχόμενες αντικομουνιστικές ομάδες της αντιπολίτευσης.


Συμβολικά, εκείνη την περίοδο, ο νόμος έκανε πολλούς πολίτες να κινηθούν υπογείως ενώ πολλοί συνελήφθησαν στη μέση της νύχτας και εξαφανίστηκαν. Αυτοί που ανεβαίνουν στην άλλη πλευρά του δρόμου αντιπροσωπεύουν τους Πολωνούς πολίτες που επανεμφανίστηκαν όταν άρθηκε ο στρατιωτικός νόμος το 1983. Το μνημείο βασίζεται σε ένα προσωρινό κομμάτι του Kalina που εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία το 1977.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου