Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Το άγαλμα της Αξιοπρέπειας στη Νότια Ντακότα


Ταξιδεύοντας κανείς κατά μήκος ενός αυτοκινητοδρόμου στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, θα συναντήσει ένα νέο άγαλμα που κυριαρχεί στο τοπίο καθώς καλωσορίζει τους επισκέπτες.



Δείτε ακόμη:
Η μυστική αίθουσα πίσω από το όρος Ράσμορ
Το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου λαξευμένο σε βουνό
10 ογκώδη μνημεία σκαλισμένα σε βράχους
Το mustag του Σατανά στο αεροδρόμιο του Ντένβερ
The Kelpies: ένα time lapse βίντεο για τα μεταλλικά άλογα της Σκοτίας


Η Dignity, δηλαδή η Αξιοπρέπεια, όπως είναι το όνομα του αγάλματος, βρίσκεται κοντά στον ποταμό Μισσούρι, με τα χέρια απλωμένα, να κρατάει μια κουβέρτα με αστέρι, προσφέροντας καταφύγιο σε όποιον ζητήσει την προστασία της. Έχει ύψος 50 πόδια και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα -στηρίζεται σε μια τεράστια χαλύβδινη ράβδο στο εσωτερικό της που την προστατεύει από τους ισχυρούς ανέμους των πεδιάδων.


Είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Dale Lamphere, του πιο βραβευμένου καλλιτέχνη στη Νότια Ντακότα από το 2015. Ένα ζευγάρι ντόπιων, η Eunabel και ο Norm McKie από το Rapid City, ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι για να τιμήσουν την 125η επέτειο της πολιτειακής εξουσίας της Νότιας Ντακότα, αλλά ήθελαν και κάτι που θα τιμάει την αποφασιστικότητα, τη σοφία και τη γενναιότητα των αυτοχθόνων λαών της πολιτείας, την πολιτιστική κληρονομιά των Λακότα και των Ντακότα. Το ζευγάρι έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει το έργο.


Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του επέλεξαν για το άγαλμα την ενδυμασία των αυτοχθόνων γυναικών της δεκαετίας του 1850, οι οποίες είχαν δει τα παπλώματα των Ευρωπαίων εποίκων, τα είχαν προσαρμόσει και εξελίξει, δημιουργώντας ένα πάπλωμα με αστέρι. Το πάπλωμα του αγάλματος διαθέτει πάνω από 128 διαμάντια. Ο άνεμος περνάει μέσα από τα κενά ανάμεσα στα διαμάντια καθώς και από τις γραμμές του φορέματος. Τα κομμάτια αλλάζουν χρώμα και κινούνται απαλά με τον άνεμο. Το άγαλμα είναι φωτισμένο έτσι ώστε να φαίνεται και τη νύχτα.


Στη Νότια Ντακότα βρίσκονται το Εθνικό μνημείο στο όρος Ράσμορ και το μνημείο Τρελό Άλογο, οπότε ίσως η Αξιοπρέπεια έχει δρόμο μπροστά της ακόμα μέχρι να γίνει ένα από τα διάσημα μνημεία της πολιτείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου