Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Το αστρονομικό ρολόι του καθεδρικού της γαλλικής πόλης Μπεζανσόν


Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύπλοκα παγκοσμίως



Δείτε ακόμη:
Ένα ρολόι που έχει σχεδιαστεί να μετράει το χρόνο επακριβώς για 10.000 χρόνια
Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου
Το μεγαλύτερο ρολόι κούκος του κόσμου
Το παλαιότερο ρολόι του κόσμου που λειτουργεί είναι από τον 14ο αιώνα
Ένα τεράστιο, steampunk ρολόι στο Τόκιο
Ένα μικρό μουσείο με 1.000 ρολόγια κάθε λογής
Cuckooland: Ένα μουσείο αφιερωμένο στα ρολόγια κούκους

Το αστρονομικό ρολόι του καθεδρικού ναού της Μπεζανσόν (Besançon), που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, είναι μία από τις πιο περίπλοκες ορολογικές κατασκευές στον κόσμο.


Το ρολόι, που εγκαταστάθηκε το 1860, αποτελείται από 30.000 τμήματα, 70 καντράν ρολογιού, 122 δείκτες, δείχνει την τοπική ώρα σε 17 μέρη από όλο τον κόσμο, τον χρόνο και το ύψος των παλιρροιών σε 8 γαλλικά λιμάνια, διαθέτει ένα ημερολόγιο με τα δίσεκτα έτη, την ώρα που ανατέλλει και δύει ο ήλιος και 21 αυτόματα. Το πανύψηλο και περίτεχνο εξωτερικό του ρολογιού διακοσμείται από ζωδιακά σύμβολα. Είναι κατασκευή του ωρολογοποιό Auguste-Lucien Vérité. Πάνω από 1,5 αιώνα από την εγκατάστασή του εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ένα από τα εξωτερικά ρολόγια - πηγή

Πέντε καντράν, ξεχωριστά από το ρολόι, ελέγχονται και αυτά από τους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός στο εξωτερικό του ναού που δείχνει τις φάσεις της σελήνης και έναν πλανήτη, από έναν για κάθε εβδομάδα, στο καμπαναριό.

Η πρώτη αναφορά της πόλης γίνεται στο "Commentarii de Bello Gallico" (Σχόλια επί του γαλατικού πολέμου) του Ιούλιου Καίσαρα με την επωνυμία Βεσόντιο (Vesontio). Τον 4ο μ.Χ. αιώνα το V αντικαθίσταται από το Β και, ύστερα από πολλούς γλωσσικούς μετασχηματισμούς, η πόλη λαμβάνει το σημερινό όνομά της Besançon.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Βίκτωρ Ουγκό (140, Grande Rue) - πηγή

Τον 18ο αιώνα ολόκληρη η περιφέρεια Φρανς-Κοντέ, στην οποία υπέγεται ο νομός Ντου που είναι πρωτεύουσα η Μπεζανσόν, ευημερεί. Η πόλη γνωρίζει βιομηχανική ανάπτυξη κυρίως χάρη στην ωρολογοποιία της. Το 1972, παρά τον Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871 παρήγαγε περίπου 400.000 ωρολόγια, ενώ το 1883 ο αριθμός αυτός έχει φθάσει τις 500.000, αποτελώντας το 90% της εγχώριας παραγωγής. Στις αρχές του 20ού αιώνα η παραγωγή ωρολογίων μειώνεται. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι γερμανικές φάλαγγες εισέρχονται στην Μπεζανσόν στις 16 Ιουνίου 1940. Τα παλαιά κτίρια της πόλης (και το φρούριο) δεν υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, παρά το ότι η πόλη βομβαρδίσθηκε το 1943 από την RAF. Την μεταπολεμική εποχή η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία αλλά η βιομηχανία ωρολογίων έφθινε. Στην Μπεζανσόν γεννήθηκαν ο Γκυστάβ Κουρμπέ, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν, ο Σαρλ Φουριέ και οι αδελφοί Λυμιέρ, δημιουργοί του κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου