Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Το Astra-Gnome, ένα παράξενο πρωτότυπο του 1956


Το Astra-Gnome είναι ένα "ονειρικό αυτοκίνητο" που σχεδίασε ο Richard Arbib και παρήγαγε η Andrew Mazzara Custom Body Work (Νέα Υόρκη) στο σασί του Nash Metropolitan.




Τριγυρίζοντας στο διαδίκτυο, εμφανίστηκα ξαφνικά μπροστά μου το "Concept Car" του 1956, "Astra-Gnome - Time and Space Car", μια παράξενη και... τρελή προσαρμογή του Nash Metropolitan, ενός αμερικάνικου αυτοκινήτου που πωλούνταν μεταξύ 1953 και 1961.


Το Astra-Gnome έκανε το ντεμπούτο του στις 28 Απριλίου του 1956 στο International Auto Show στη Νέα Υόρκη και αμέσως εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως.


Αυτό το πρωτότυπο, με τον φουτουριστικό σχεδιασμό της μανίας του διαστήματος της εποχής, δημιουργήθηκε μέσα σε 4 μήνες με πολλά αισθητικά στοιχεία δανεισμένα από την επιστημονική φαντασία. Η καλύπτρα του δίνει την αίσθηση του διαστημόπλοιου, ενώ ταυτόχρονα ο χειριστής είχε πανοραμική θέα.


Η American Motors ανέθεσε στον βιομηχανικό σχεδιαστή Richard Arbib να σχεδιάσει το όραμά του για το μέλλον και το αποτέλεσμα ήταν ένα όχημα που αντιπροσώπευε το πώς πίστευε ότι θα ήταν τα αυτοκίνητα το 2000. Δεν προοριζόταν να γίνει μοντέλο παραγωγής, αλλά να δείξει πώς θα ήταν το μέλλον.


Διέθετε ραδιόφωνο υψηλής πιστότητας αλλά και κασετόφωνο, κλιματισμό αλλά και περιστρεφόμενο προφυλακτήρα. Το πλάτος 1,83 μέτρων αυτοκίνητο ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα αυτοκίνητα της εποχής του και επέτρεπε επιπλέον χώρο στο εσωτερικό, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους.

Το Astra-Gnome ανακαλύφτηκε το 1980, σε ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, αποκαταστάθηκε πιστά και διατηρείται στο Metropolitan Pit Stop στο Βόρειο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας.




από: mariothemultipla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου