Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

7 απάτες του διαδικτύου που την πατάνε όλοι


Όχι πολύ καιρό πριν, οποιοσδήποτε χρήστης του Διαδικτύου αν αγνοούσε τυχόν μηνύματα από πρίγκιπες σε μακρινές χώρες θεωρούνταν ασφαλής. Σήμερα όμως η διάκριση μεταξύ του τι είναι απάτη και τι είναι νόμιμη επιχείρηση στο διαδίκτυο δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο. Δείτε μερικές διαδικτυακές απάτες -από παράνομες ιστοσελίδες με αθώα εμφάνιση μέχρι κακόβουλο λογισμικό κρυμμένο σε Wi-Fi hotspot- που μπορεί να την πατήσει ο καθένας.



Το ψεύτικο email από κάποιο κοινωνικό δίκτυο
Κάποιος λαμβάνει ένα email που μοιάζει να προέρχεται από κάποιο πραγματικό κοινωνικό δίκτυο. Το mail μπορεί να αναφέρει ότι ο παραλήπτης έχει νέες, επείγουσες ειδοποιήσεις ή ότι κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του και πρέπει να συνδεθεί για να επαληθεύσει τις πληροφορίες. Κάνει κλικ στο σύνδεσμο του μηνύματος και κατευθύνεστε σε έναν ψεύτικο ιστότοπο. Αν συνδεθεί σε αυτή τη σελίδα, οι απατεώνες μπορούν να εισέλθουν στον πραγματικό λογαριασμό του και να κλέψουν την ταυτότητά του, στέλνοντας spam μηνύματα σε οικογένεια και φίλους του και χρησιμοποιώντας προσωπικές πληροφορίες για να τον εκβιάσουν.

Αν υπάρχουν ειδοποιήσεις που πρέπει κανείς να δει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, πρέπει να επισκεφθεί τη σελίδα πληκτρολογώντας απευθείας τη διεύθυνση της σελίδας στη γραμμή URL ή ανοίγοντας το app του δικτύου στο smartphone του (αν έχει). Δεν πρέπει να κάνει κλικ σε συνδέσμους που αποστέλλονται μέσω email. Επίσης, πρέπει να ρυθμίσει την επαλήθευση με δύο βήματα σε όλους τους λογαριασμούς του, έτσι ώστε αν κάποιος επιχειρήσει να συνδεθεί στο λογαριασμό του από κάποιον μη αξιόπιστο υπολογιστή, θα λάβει ειδοποίηση.


Το μη αναμενόμενο συνημμένο
Οι απατεώνες έχουν πρόσβαση σε κάποιον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κοινωνικό δίκτυο κάποιου γνωστού σας και στέλνουν ψεύτικα email σε όλες τις επαφές του. Συχνά το μήνυμα έχει και κάποιο συνημμένο ή έναν σύνδεσμο προς κάποιον παράνομο ιστοτόπο και ζητούν να γίνει λήψη ενός αρχείου από εκεί. Αν γίνει η λήψη των αρχείων, διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του παραλήπτη, κλείνοντας όλα τα νόμιμα αρχεία στη συσκευή του και κρατώντας το για λύτρα.

Αν κάποιος λάβει ένα μη αναμενόμενο συνημμένο ή κάποιον σύνδεσμο σε κάποια τοποθεσία κοινής χρήσης αρχείων από μια επαφή του, δεν πρέπει να το ανοίξει. Αντ' αυτού, πρέπει να απευθυνθεί κατευθείαν στην επαφή του -κατά προτίμηση με κάποιον άλλο τρόπο- και να ρωτήσει τον ίδιο αν του έστειλε κάτι.


Το αναπάντεχο αίτημα φιλίας
Ο απατεώνας αντιγράφει τοπ προφίλ κάποιου σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, συνήθως κάποιου φίλου, και στη συνέχεια στέλνει αίτημα φιλίας. Μόλις το αίτημα γίνει αποδεκτό, ο απατεώνας έχει πρόσβαση σε διάφορες προσωπικές πληροφορίες, όπως τα γενέθλιά του θύματος, τα ονόματα των γονέων ή τα ονόματα των κατοικίδιων του. Μπορεί επίσης να στείλει κακόβουλους συνδέσμους.

Δεν πρέπει να δεχόμαστε αιτήματα φιλίας από ξένους. Αν κάποιος με τον οποίο είστε ήδη φίλοι σας προσθέτει ως φίλο, απευθυνθείτε στον ίδιο εκτός σύνδεσης και επιβεβαιώστε αν έχει ή όχι δεύτερο λογαριασμό. Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν ερωτήσεις ασφαλείας.


Το δωρεάν Wi-Fi hotspot
Κάποιος απατεώνας δημιουργεί ένα δωρεάν Wi-Fi hotspot σε κάποιο καφέ ή στο αεροδρόμιο που συνδέεται με τον φορητό υπολογιστή του. Όταν κάποιος συνδεθεί, ο απατεώνας έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του ανυποψίαστου θύματος.

Στις ρυθμίσεις του υπολογιστή (και του smartphone), βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας δεν συνδέεται αυτόματα σε ανοιχτά Wi-Fi. Ενεργοποιήστε την επιλογή "Ask to join new networks". Τηρείτε το Wi-Fi απενεργοποιημένο, εκτός και αν το χρησιμοποιείτε. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο Wi-Fi μιας ιδιωτικής επιχείρησης, ρωτήστε κάποιον υπάλληλο ποιο είναι το σωστό όνομα του δικτύου. Αν επισκέπτεστε κάποιον δημόσιο χώρο, όπως τα αεροδρόμια, αναζητήστε εκ των προτέρων στο διαδίκτυο και επιβεβαιώσετε το όνομα του επίσημου δικτύου Wi-Fi. Μη κάνετε χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε κανένα από αυτά τα δίκτυα. Αν ταξιδεύετε συχνά, έχετε το δικό σας -προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης- hotspot για να το μεταφέρετε μαζί σας.


Το pop-up Scareware
Καθώς περιηγείστε στο διαδίκτυο, ένα αναδυόμενο παράθυρο σας ειδοποιεί ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιούς. Σας ενθαρρύνει να σαρώσετε τη συσκευή σας με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λογισμικού προστασίας από ιούς και στη συνέχεια σας προσφέρει να καθαρίσετε τα ψεύτικα σφάλματα με μια μικρή χρέωση. Αν κάνετε λήψη του προγράμματος, εγκαθίσταται κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας και οι απατεώνες έχουν τα στοιχεία σας.

Μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο με αναδυόμενες διαφημίσεις. Εγκαταστήστε ένα ισχυρό, αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας και εκτελείτε το τακτικά. Επίσης, εγκαταστήστε προγράμματα αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων στα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, για να αποτρέψετε την εμφάνιση τους. Διατηρήστε αντίγραφα των σημαντικών αρχείων του υπολογιστή σας σε εξωτερική μονάδα δίσκου, για παράδειγμα.


Το "πολύ καλό για να είναι αληθινό" προφίλ που ζητάει ραντεβού
Κάποιος απατεώνας δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ με φτιαγμένες -ή και όχι- πληροφορίες, φωτογραφίες και δεδομένα κάποιου προσώπου. Σας γοητεύει με μηνύματα, φωτογραφίες και τηλεφωνήματα. Συνεχίζει να σας στέλνει μηνύματα, αρνείται να σας συναντήσει προσωπικά και σας αναφέρει ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να πληρώσει τους λογαριασμούς του μήνα. Αν τους στείλετε χρήματα, ή δε θα τους ακούσετε ποτέ ξανά ή θα συνεχίσουν να σας ζητούν περισσότερα.

Αν κάποιος εξακολουθεί να αρνείται κάποια συνάντηση, μπορεί να μην είναι πραγματικός ή να ενδιαφέρεται για το πορτοφόλι σας. Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που γνωρίζετε online.


Το scam "Βοηθήστε κάποιον"
Κάποιος απατεώνας δημιουργεί μια σελίδα που συγκεντρώνει χρήματα ή μια φιλανθρωπική ιστοσελίδα που σχετίζεται με κάποιο θέμα που είναι στο επίκεντρο της ενημέρωσης. Θα μπορούσε να σχετίζεται με μια φυσική καταστροφή ή με την υγεία κάποιου που έχει ανάγκη. Οι απατεώνες πείθουν τον κόσμο να μοιραστεί το link της σελίδας στα κοινωνικά μέσα και στέλνουν email σχετικά με το μπορεί κάποιος να βοηθήσει. Αν κάποιος κάνει κλικ στο σύνδεσμο και δωρίσει χρήματα χρησιμοποιώντας κάποια τραπεζική κάρτα, ο απατεώνας μπορεί να κλέψει τα τραπεζικά στοιχεία του και να αδειάσει τον λογαριασμό -ή και να τα πουλήσει σε κάποιον άλλο.

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε ύποπτες διευθύνσεις στο διαδίκτυο που είναι συνδεδεμένοι σε κοινωνικά μέσα. Αν θέλετε να δωρίσετε σε κάποιον που έχει ανάγκη, αναζητήστε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα και μεταβείτε απευθείας στην επίσημη ιστοσελίδα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος και ότι είναι ασφαλές πριν δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας.

Ακόμα κι αν είστε προσεκτικοί, οι χάκερ και οι απατεώνες μπορούν και πάλι να αρπάξουν προσωπικά σας στοιχεία, οπότε είναι σημαντικό να μένει κανείς πάντα σε γνωστές σελίδες.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου