Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Μια εικόνα μιας αστραπής μεγέθους 5,45 Gigapixel!


Οι gigapixel φωτογραφίες και αυτές με αστραπές γενικά δημιουργούνται με δύο διαφορετικούς τρόπους: Κάποιος δημιουργεί ένα μωσαϊκό φωτογραφιών ενωμένες μεταξύ τους ή -συνήθως- με τη χρήση ενός ευρυγώνιου φακού και με έκθεση τη στιγμή της αστραπής.

Αυτό είναι που κάνει την εικόνα του φωτογράφου Dan Piech "The Hand of Zeus" (Το Χέρι του Δία) τόσο εκπληκτική: είναι μια φωτογραφία 5,449 gigapixel μιας αστραπής στη Νέα Υόρκη.



Ο Piech φωτογράφιζε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στις 25 Ιουλίου του 2016, όταν μια τεράστια αστραπή φώτισε τον ποταμό Χάντσον. Ευτυχώς για τον Piech, είχε ρυθμίσει την DSLR του, μια Canon 5DS, και τον φακό των 24mm με συνεχείς εκθέσεις 10 δευτερολέπτων. Η φωτογραφία είναι αυτή που βλέπουμε πιο πάνω.

Όταν μοιράστηκε την φωτογραφία στο Reddit, έλαβε πάνω από 100.000 upvotes και έγινε το 5ο θέμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους σε όλο το Reddit απ' αρχής του.

Η αρχική φωτογραφία είχε μέγεθος 40 megapixel μονής έκθεσης. Όταν η φωτογραφία έγινε viral, ο Piech αποφάσισε να την πάει ένα βήμα πιο πάνω, κάνοντας την μια φωτογραφία ανάλυσης... gigapixel.

Όμως, αντί να βρει κάποιο λειτουργικό ή κάποιον αλγόριθμο για να επεξεργαστεί την ανάλυση, ο Piech πέρασε εκατοντάδες ώρες, σε διάστημα ενός χρόνου, μετατρέποντας την φωτογραφία των 40 megapixel σε μια 5,449 megapixel!

Αυτό είναι το νέο επίπεδο ανάλυσης:


via GIPHY

Πώς έγινε ο μετασχηματισμός
Ο Piech χρησιμοποίησε την αρχική φωτογραφία ως οδηγό για το πώς να την αναδημιουργήσει. Παρακολουθούσε τον ουρανό για εβδομάδες, ώστε να μελετήσει πώς θα είναι η ίδια σκηνή αργά το απόγευμα σε σύγκριση με την αρχική φωτογραφία -στόχος του ήταν να βρει συνθήκες φωτισμού που να ταιριάζουν.

Τελικά, ένα απόγευμα, βρήκε τον σωστό φωτισμό, όταν μια άλλη καταιγίδα άρχισε να πλησιάζει τη Νέα Υόρκη. Ο Piech πήγε στην ίδια θέση και εγκατέστησε την φωτογραφική μηχανή του. Αντί όμως να χρησιμοποιήσει ευρυγώνιο φακό 24mm, τοποθετούσε έναν τηλεφακό 400mm. Πέρασε 15 λεπτά εκθέτοντας 111 φωτογραφίες της σκηνής σε μικροσκοπικά κομμάτια. Αυτές οι λήψεις κάλυψαν την ίδια, αρχική σκηνή με εκτός του ότι ήταν πολύ υψηλότερης λεπτομέρειας.

Εργάστηκε στον υπολογιστή του για να επεξεργαστεί τις νέες φωτογραφίες ώστε να φαίνονται όμοιες με την αρχική λήψη. Τα διαφορετικά μέρη της σκηνής έπρεπε να επεξεργαστούν ξεχωριστά.

Όταν ένωσε τις 111 λήψεις των 16-bit με διορθωμένο το χρώμα, είχε μια νέα φωτογραφία της ίδιας σκηνής, που ήταν 136 φορές μεγαλύτερη από την αρχική. Μιλάμε δηλαδή για το ψηφιακό ισοδύναμο 2.628 τηλεοράσεων HD!

Το τελευταίο πρόβλημά του ήταν να επαναφέρει τα αρχικά στοιχεία στη σκηνή. Έπρεπε δηλαδή να αναβαθμίσει τον ουρανό, τον ποταμό και την αστραπή 13.600% της αρχικής εικόνας και να τα συνδυάσει στη νέα σκηνή. Αυτό το βήμα απαιτούσε ορισμένες προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού φίλτρου μείωσης θορύβου. Έπρεπε επίσης να φτιάξει με το χέρι την αστραπή.

Μετά από πολλές μέρες και επιπλέον 200 ώρες επεξεργασίας, τα κύρια στοιχεία αναδημιουργήθηκαν σε μια εικόνα μεγέθους 100+ gigabyte. Η νέα φωτογραφία έμοιαζε ουσιαστικά πανομοιότυπη με την αρχική, εκτός από ότι έχει 13.523% μεγαλύτερη ανάλυση.

Το "Χέρι του Δία"


Δείτε την σε πλήρη ανάλυση εδώ.

Μια σύγκριση του πριν και του μετά:


via GIPHY

Με 89.889 (οριζόντια) επί 60.617 (κάθετα) pixel ανάλυσης, η νέα φωτογραφία μπορεί να εκτυπωθεί σε χαρτί πλάτους 15 μέτρων περίπου και εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά καθαρή με γυμνό μάτι. Συγκριτικά, οι παραδοσιακές φωτογραφίες δείχνουν μια αξιοσημείωτη μείωση της ποιότητας όταν εκτυπώνονται σε χαρτιά πλάτους μεγαλύτερου των 19 ιντσών.

Ο Piech έχει γράψει έναν μακρύ και λεπτομερή οδηγό της διαδικασίας.


από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου