Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP24


Στο κέντρο της σημαίας της Ινδίας βρίσκεται ένας γαλάζιος τροχός με 24 ακτίνες. Ο τροχός είναι γνωστός ως Ασόκα Τσάκρα. Το Ασόκα Τσάκρα (Τροχός του Ασόκα) είναι μια απεικόνιση του Νταρματσάκρα, του αποκαλούμενου "Τροχού του Ντάρμα". Το σύμβολο χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά την αρχαιότητα στην Ινδία και έχει βρεθεί σε πολλά ερείπια.

Οι εικοσιτέσσερις ακτίνες αντιπροσωπεύουν εικοσιτέσσερις αρετές:
Αγάπη, Θάρρος, Υπομονή, Γαλήνη, Αγαθότητα, Καλοσύνη, Πίστη, Ευγένεια, Αυτοέλεγχος, Ανιδιοτέλεια, Αυτοθυσία, Ειλικρίνεια, Ηθική, Δικαιοσύνη, Έλεος, Προσήνεια, Ταπεινότητα, Συμπόνια, Συμπάθεια, Θεία γνώση, Θεία σοφία, Θεία αρετή, Σεβασμός και φόβος θεού, Ελπίδα, εμπιστοσύνη και πίστη στην αγαθή φύση του θεού. - πηγή



Πάνω από ένα ξεχασμένο ιερό. Εκεί που οι αρχαίοι Έλληνες δόξαζαν τη Θεία Δίκη



Απολαύστε μια πτήση πάνω από την αρχαία ελληνική πόλη όπου λάτρευαν τη θεά της εκδίκησης, τη Νέμεση. Μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. οι ναοί εξακολουθούσαν να διατηρούνται ενώ οι χριστιανοί διέλυσαν το άγαλμα της θεάς

Ραμνός, δηλαδή θάμνος στα αρχαία ελληνικά. Από αυτή τη λέξη πήρε και το όνομα της η περιοχή του Ραμνούντα. Ο Ραμνούς ήταν ο πιο απομακρυσμένος από τους αρχαίους δήμους της Αττικής ο οποίος λόγω της θέσης του προς το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, παρείχε ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για τα αρχαία πλοία κοντά στα σημερινά χωριά Σέσι και Αγία Μαρίνα.

Στην κοιλάδα του Λιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος που ανήκε στην Αιαντίδα φυλή ενώ αποτελούνταν από πολλούς συνοικισμούς. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητος της Θείας Δίκης, στον ελλαδικό χώρο.

Η ετυμολογία, η ρίζα του ονόματός της "νέμω", δήλωνε αρχικά τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου και τον Παυσανία, ήταν η νύχτα, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε τη Νέμεση για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Ονομαζόταν Ραμνουσία, λόγω του αγάλματος και του ναού στον Ραμνούντα.

Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε, μαζί με άλλες -όπως η Θέμιδα και η Ειμαρμένη- την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου, όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβρη). Εάν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέτει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του και τότε μιλάμε για "θεία δίκη". - από: news247.gr / Σημείωση: το άρθρο είχα αρχικά ανέβει στο news247.gr αλλά δεν υπάρχει πλέον.


The Fishbowl



Η Polaroid Eyewear παρουσιάζει το "The Fishbowl", μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από την ιστορία του ιδρυτή της, τον άνθρωπο που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.


Πώς αποκτούν χρώμα οι παλιές φωτογραφίες;




Το λες και πρόβλημα...

tiny bit of a problem here.



Το νου σου!



Η ώρα του γεύματος



Πάπιες την ώρα της σίτισης σε ένα αγρόκτημα στο Βιετνάμ σε αεροφωτογραφία του Tran Tuan Viet.


Τα Τέσσερα Στοιχεία από τον WD

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WD street art - Wild Drawing (@wd_wilddrawing) στις


Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WD street art - Wild Drawing (@wd_wilddrawing) στις



Εν τω μεταξύ στην Αίγυπτο...


Την Πέμπτη 1η Ιουνίου, ένα 13όροφο κτίριο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έγειρε σε ένα άλλο κτίριο στον απέναντι δρόμο... - από: reddit


Πωλούνται σε λίγες μέρες...

Cadillac Series 62 Convertible, 1956

Chrysler Town and Country Convertible, 1948

Lancia Fulvia Coupe 1.3S, 1971

Αυτά και άλλα πολλά σε δημοπρασία στις 24 Ιουνίου.


... ανάμεσά τους και το Lincoln Zephyr Scrape, ένα από τα πιο διάσημα custom αυτοκίνητα παγκοσμίως


Ονομάζεται Lincoln Zephyr Scrape Custom και θεωρείται ένα από το πιο σημαντικά «φτιαγμένα» αυτοκίνητα στον κόσμο, που με την εικόνα του δημιούργησε μια ολόκληρη τάση, ενώ έγινε και ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα των εξίσου διάσημων Hot Wheels.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον όρο «φτιαγμένο», custom ο αντίστοιχος αγγλικός, δεν εννοούμε ένα μοντέλο με βελτιώσεις στον κινητήρα του για χάρη των επιδόσεων, αλλά ένα με ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμφάνιση. H οποία για να προκύψει στη μορφή που τη βλέπουμε συνδυάστηκε το εμπρός μέρος ενός Zephyr του 1941, με το πίσω ενός ομώνυμου μοντέλου του 1939 και με το πλαίσιο ενός Chevrolet Caprice του 1978. Χαμήλωσε και η οροφή (chopped o αντίστοιχος όρος), ενώ αυξήθηκε το πλάτος του αμαξώματος και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει μορφή σταγόνας.


Η ιδέα για τη μετατροπή προέκυψε το 1990 από τους Terry Cook και Ramsey Mosher και για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια και 4.500 εργατώρες.

Ο κινητήρας είναι ένας V8 5.700 κυβικών που συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο τριών σχέσεων.


Από την επίσημη παρουσίασή του το 1998 το Scrape έχει κερδίσει πολλά βραβεία, έχει φιγουράρει σε πολλά εξώφυλλα περιοδικών ανά τον κόσμο, έχει χαρακτηρισθεί ως «Bo Derek των custom αυτοκινήτων», έχει γίνει μοντέλο των Hot Wheels, ενώ τώρα πωλείται σε δημοπρασία που θα γίνει στις 24 Ιουνίου στη Σάντα Μόνικα. Εκεί, έχοντας μόλις 3.500 μίλια στο κοντέρ του, αναμένεται να αλλάξει χέρια για ένα ποσό που υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται γύρω στις 400.000 δολάρια. - από: cnn.gr


Το εκκλησάκι στην είσοδο του ξενοδοχείου


Η ιστορία του μικροσκοπικού ναού της Αγίας Δυνάμεως που λειτουργεί αδιάκοπα στην ίδια θέση από την εποχή της Τουρκοκρατίας

Είναι ένα εκκλησάκι, που τραβά αμέσως το ενδιαφέρον του διαβάτη της Οδού Μητροπόλεως και κυρίως των τουριστών που κατεβαίνουν από το Σύνταγμα για το Μοναστηράκι. Και αυτό γιατί το εκκλησάκι βρίσκεται υπό την σκέπη ενός κτηρίου, παλαιότερα κάτω από το υπουργείο Παιδείας, τώρα, και μετά την εκ βάθρων αναμόρφωσή του, κάτω από το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Electra Metropolis.

Η Αγία Δύναμη λοιπόν! Ο ναός της Αγίας Δυνάμεως στην γωνία της οδού Μητροπόλεως 15 με την οδό Πεντέλης, που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και αιώνες (εκτιμώμενη χρονολογία 1601-1700).


Στο ηλεκτρονικό αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών βρίσκουμε μια εκτεταμένη αναφορά στο ναό: «Το εκκλησάκι της Αγίας Δυνάμεως είναι μια μικρή μονόκλιτη βασιλική με καμάρα, που ανεγέρθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας επί αρχαίων ερειπίων.


Ήταν γνωστή ως "του Μεντελιώτη" ή "του Ροδακιού" (από το όνομα της συνοικίας). Λέγεται ότι το 1821 κατασκευάζονταν εκεί πυρομαχικά, εμφανώς για λογαριασμό των Τούρκων, αλλά κρυφά και για λογαριασμό των επαναστατών. - από: protothema.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου