Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αγώνες ποδηλάτου με ποδήλατα Penny-Farthing

Ποδήλατο penny-farthing - πηγή

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αναβάτες που συναγωνίζονται με αυτά τα ποδήλατα



Δείτε ακόμη:
"IN VELOX LIBERTAS": το μυστικό Τάγμα των Ιπποτών του Ποδηλάτου!

Στα τέλη του 1800, ποδηλάτες συναγωνίζονταν σε αγώνες με ποδήλατα penny-farthings, την πρώτη μηχανή που αποκλήθηκε ποτέ "ποδήλατο".

Στο βίντεο που ακολουθεί -τραβήχτηκε το 1928- εμφανίζεται ο ποδηλάτης C.J. Bowtle ο οποίος συμμετέχει σε έναν αγώνα ενός μιλίου του Challenge Cup στο Herne Hill του Λονδίνου.

Το penny-farthing άντλησε έμπνευση από το velocipede (που διέθετε ξύλινους τροχούς). Ήταν κατασκευή του James Starley, γνωστός ως ο πατέρας της βιομηχανίας των ποδηλάτων, κάπου στα 1870. Οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερες έφτιαχναν τις μπροστινές ρόδες ενός ποδηλάτου, αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν σε υψηλότερες ταχύτητες. Αυτό το γεγονός οδήγησε στον υπερβολικά μεγάλο εμπρόσθιο τροχό του penny-farthing. Το όνομα προέρχεται από τα βρετανικά νομίσματα penny και farthing, τα οποία, όταν τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν παρόμοιο λόγο μεγέθους με τους δυο τροχούς.

Το penny-farthing σήμανε την αρχή του ποδηλατικού αθλητισμού. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ποδηλάτες κάθονταν σε ύψος περίπου πέντε πόδια και σχεδόν πάνω από τον μπροστινό άξονα, σε μια μηχανή χωρίς φρένα, έκανε αυτή την πρώιμη μορφή ποδηλασίας εξαιρετικά επικίνδυνη. Στην ακμή αυτών των ποδηλάτων, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν ο μπροστά τροχός του έβρισκε μια πέτρα ή στη ράχη του δρόμο, το ατύχημα ήταν σίγουρο με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και τον αυχένα. Οι εφευρέτες έφτιαξαν μοντέλα με διαφορετικά είδη τιμονιού που θα εμπόδιζαν κάτι τέτοιο, όπως το τιμόνι "mustache" που τυλίγεται γύρω από τα πόδια και τις μπάρες "Whatton" που πήγαιναν πίσω από τα πόδια.

Η δημοτικότητά τους μειώθηκε με την εμφάνιση των ασφαλέστερων ποδηλάτων. Ωστόσο, οι οπαδοί τους εξακολουθούν να συμμετέχουν σε αγώνες σήμερα και σε αντίθεση με τους αγώνες του 1800, σήμερα οι ποδηλάτες φορούν κράνη. Στις αρχές του Ιουνίου διεξήχθη στο Λονδίνο ο πρώτος παγκόσμιος αγώνας με penny-farthin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου