Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Imperial Pomp: Παράξενοι, μετα-σοβιετικοί ουρανοξύστες στα βάθη της Ρωσίας


Βαθιά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, περίεργοι ουρανοξύστες υψώνονται στον ουρανό, που σε συνδυασμό με τις αγροτικές εκτάσεις δίνουν μια ανομοιόμορφη εικόνα. Ο φωτογράφος Frank Herfort τους αποκαλεί "Imperial Pomp", τερατώδη και υπερβολικά επιδεικτικά κτίρια που ξεπήδησαν σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση τις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη, ο Herfort συνέλαβε τέτοιους ουρανοξύστες για το φωτογραφικό βιβλίο του "Imperial Pomp - Post Soviet High-Rise".



Δείτε ακόμη:
Το άγνωστο, μικρότερο Κρεμλίνο της Μόσχας
Απαγορευμένες περιοχές της ΕΣΣΔ
Περιφέρεια Καλίνινγκραντ: Ένα μικρό κομμάτι της Ρωσίας που δεν συνορεύει καθόλου με την Ρωσία



"Αφού εξερεύνησα τα κτίρια της Μόσχας, συνειδητοποίησα ότι σε όλες τις πόλεις τις πρώην ΕΣΣΔ υπάρχουν τέτοια κτίρια". Έτσι ταξίδεψα στο Βλαδιβοστόκ, στο Μπλαγκοβέσενσκ στα κινεζικά σύνορα στον ποταμό Αμούρ, στην Αστάνα του Καζακστάν, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στο Σότσι και στην Αγία Πετρούπολη. Και σε όλα τα μέρη ενδιάμεσα. Εντυπωσιάστηκα από αυτές τις τεράστιες κατασκευές ενώ οδηγούσα στη Μόσχα. Η Μόσχα δεν έχει μεγάλο ορίζοντα ή μεγάλα σπίτια στο αστικό τοπίο και εντυπωσιάστηκα περισσότερο όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένα από αυτά τα μεγάλα, καινούρια, χρωματιστά κτίρια".



Ο Γερμανός φωτογράφος σημειώνει ότι αισθάνεται ότι τα κτίρια "χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους και να προσπαθήσουν να τους κάνουν να νιώθουν μικροί". Αναφέρει ότι σπάνια τα κτίρια έχουν κάποια υποδομή ή πρόσβαση γύρω τους ώστε να μπορεί το κοινό να αλληλεπιδράσει μαζί τους και αυτό γιατί χτίστηκαν παρά μόνο για επίδειξη.



από: web urbanist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου