Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης δεν είναι αυτός που νομίζουμε

Το Denmark Strait (ανάμεσα σε Γροιλανδία και Ισλανδία) στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό - πηγή

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου; Από άποψη ρυθμού ροής είναι οι καταρράκτες Ίνγκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από άποψη ύψους, είναι οι καταρράκτες Έιντζελ στη Βενεζουέλα (ύψος 979 μέτρα, ελεύθερη πτώση 807 μέτρων). Ο πιο πλατύς είναι ο καταρράκτης Khone στο Λάος. Αλλά αν θέλετε να μάθετε τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον κόσμο, θα πρέπει να κοιτάξετε κάτω από τον ωκεανό. Εκεί βρίσκεται ο Denmark Strait Cataract, ένας υποβρύχιος καταρράκτης με μετρήσεις που κάνουν τους άλλους να φαίνονται αστείοι.



Κρυμμένος πολύ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Στενό της Δανίας, μεταξύ Γροιλανδίας και Ισλανδίας, βρίσκεται ο μεγαλύτερος -γνωστός- καταρράκτης. Οι υποβρύχιοι καταρράκτες, γνωστοί ως υδατόπτωση (cascade) -ή, όταν είναι πραγματικά μεγάλοι, καταρράκτες (cataract)- υπάρχουν σε μέρη που συναντιόνται κρύο και ζεστό νερό. Τα μόρια του κρύου νερού δεν κινούνται πολύ, οπότε παραμένουν κοντά και κάνουν το νερό πιο πυκνό απ' ότι το ζεστό νερό, τα μόρια του οποίου τείνουν να αφήνουν περισσότερο χώρο μεταξύ τους. Αυτό κάνει το κρύο νερό να βυθίζεται κατευθείαν μέσα στο ζεστό νερό, δημιουργώντας σταθερή ροή.


Το νερό που προέρχεται από τη θάλασσα της Γροιλανδίας είναι παγωμένο. Όταν εισέρχεται στο θερμότερο νερό στη Θάλασσα Irminger, πέφτει από ύψος 3,5 χλμ, με ροή σχεδόν 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ οποιαδήποτε ρεκόρ στην επιφάνεια του πλανήτη -οι καταρράκτες Έιντζελ έχουν ύψος 979 μέτρα, οι καταρράκτες Ίνγκα ρέουν έχουν ροή μόλις 29.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο!

Ο συγκεκριμένος καταρράκτης -αλλά και άλλοι σαν αυτόν- δεν είναι απλά φυσικές ιδιαιτερότητες. Είναι μέρος ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος και πολλοί στηρίζονται σ' αυτούς. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τα υποβρύχια ρεύματα και, δεδομένου ότι η ροή τους είναι εξαρτημένη από τη θερμοκρασία, το μέλλον τους είναι στην καλύτερη περίπτωση... άθλιο.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου