Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Μια συλλογή έργων τέχνης που είχαν δημιουργηθεί από ψυχικά ασθενείς

Έργο της Gudrun Bierski - πηγή

Και που είχε σχεδόν καεί από την πολιτιστική αστυνομία των Ναζί



Η συλλογή Prinzhorn βρίσκεται σε μια πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική και είναι αφιερωμένη στη συλλογή έργων τέχνης που ενεργούν εν είδη παραθύρων στην ψυχή ψυχικά ασθενών. Πήρε το όνομά της από τον ιστορικό τέχνης Hans Prinzhorn που είχε εκπαιδευτεί στην ιατρική επιστήμη κατά τη διάρκεια του Α' παγκοσμίου Πολέμου και προσπάθησε να συγχωνεύσει αυτούς τους δύο κλάδους του μετά τον πόλεμο. Μετά την ένταξή του στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης το 1919, ο Prinzhorn επιφορτίστηκε με την επέκταση του προγράμματος τέχνης που είχε καθιερωθεί μεταξύ των ασθενών. Υπό τις οδηγίες του Prinzhorn, η συλλογή πασχόντων από σχιζοφρένεια μέχρι κατάθλιψη, αυξήθηκε σε πάνω από 5.000 κομμάτια από περισσότερους από 450 ασθενείς.

Έργο του August Natterer - πηγή

Ο Prinzhorn, το 1922, δημοσίευσε ένα βιβλίο το οποίο αναλύει τα έργα και τη σχέση τους με την ψύχωση των δημιουργών τους. Ενώ ο κόσμος της τέχνης προανήγγειλε τη δημοσίευση του ως μια επιτυχία και η ψυχιατρική κοινότητα την θεώρησε επιθυμητή, οι πιο σκληρές κριτικές του έργου δεν είχαν έρθει ακόμα.

Επιστολής της Emma Haukc - πηγή

Έργο του George Muller - πηγή

Όταν οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα από τα προγράμματα εθνικιστικού καθαρισμού περιελάμβανε την εξάλειψη κάθε μορφής τέχνης που θα μπορούσε να θεωρηθεί "μη Γερμανική". Κάτι τέτοιο περιελάμβανε τέχνη που δεν προωθούσε τα ιδανικά των Αρίων. Ανάμεσα σ' αυτά ήταν και τα έργα της συλλογής Prinzhorn. Όμως, η τεράστια συλλογή ήταν κρυμμένη στην πανεπιστημιακή αποθήκη και διέφυγε από τις πυρκαγιές της λογοκρισίας.

Έργο της Alexandra Galinova - πηγή

Έργο του August Natterer - πηγή

Σήμερα, η συλλογή εκτίθεται στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και έχει επεκταθεί με έργα από παρόμοια προγράμματα ανά τον κόσμο. Οι πίνακες ζωγραφικής, τα ξυλόγλυπτα, τα κολάζ και τα σκίτσα από νοσηλευόμενους ασθενείς είναι πλέον σε μόνιμη έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου