Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

9 από τις πιο απομονωμένες πόλεις στη Γη


Όταν οι κάτοικοι αυτών των πόλεων λένε ότι ζουν στη μέση του πουθενά, δεν είναι υπερβολή. Είτε βρίσκονται 2500 χλμ από την πλησιέστερη ακτή ή 5 χλμ πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, δείτε εννέα απομονωμένες πόλεις.



Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών, Τριστάν ντα Κούνια (φωτογραφία πάνω)
Αυτό το νησί στο Νότιο Ατλαντικό, στο Τριστάν ντα Κούνια, θεωρείται μια από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Γης. Βρίσκεται 2000 χλμ από τον κοντινότερο οικισμό. Η πόλη πήρε το όνομά της προς τιμήν της επίσκεψης του Δούκα του Εδιμβούργου στο νησί το 1867, αλλά σήμερα αναφέρεται συνήθως ως "ο Οικισμός" από τους 300 κατοίκους της πόλης. Ο γρηγορότερος τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί είναι με βάρκα και ταξίδι έξι ημερών από τη Νότια Αφρική, τον πλησιέστερο ηπειρωτικό γείτονα του νησιού, κάπου 2500 χλμ ανατολικά. Στο κέντρο του νησιού υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο. Το 1961, ο πληθυσμός του έπρεπε να εκκενωθεί όταν εξερράγη αλλά η καταστροφή ήταν ελάχιστη και οι περισσότεροι κάτοικοι επέστρεψαν λίγα χρόνια αργότερα.


Whittier, Αλάσκα, ΗΠΑ


Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί σ' αυτή την πόλη της νότιας Αλάσκας και περνάει από μια σήραγγα μήκους 4 χμλ, η οποία κλείνει τη νύχτα. Ο πληθυσμός αυξάνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά το χειμώνα το Whittier κατοικείται από περίπου 200 κατοίκους. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει μαζί σε ένα κτήριο 14 ορόφων που ονομάζεται Begich Towers, όπου υπάρχει επίσης ταχυδρομείο, εκκλησίας και καταστήματα.


Villa Las Estrellas, Ανταρκτική


Ένας από τους δύο οικισμούς της ηπείρου, το νησί της Villa Las Estrellas έχει όλα τα βασικά στοιχεία μιας μικρής πόλης. Το χωριό των 100 -και ακόμη λιγότεροι κατά τους χειμερινούς μήνες- κατοίκων διαθέτει γυμναστήριο, εκκλησία, ταχυδρομείο και κατάστημα δώρων για τους τουρίστες. Η πόλη έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά μόνο στους τρεις υπολογιστές του σχολείου.


Λα Ρινκονάδα, Περού


Βρίσκεται σε ύψος 5.100 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στις Άνδεις του Περού. Είναι ο υψηλότερος ανθρώπινος οικισμός στη γη. Παρά την έλλειψη τρεχούμενου νερού και το υψόμετρο, η πόλη διαθέτει περίπου 50.000 κατοίκους. Ο κύριος λόγος είναι τα ορυχεία χρυσού που βρίσκονται κάτω από τον παγετώνα La Bella Durmiente πάνω από την πόλη.


Supai, Αριζόνα, ΗΠΑ


Το Supai είναι μια συγκέντρωση του πληθυσμού της Ινδιάνικης φυλής των Havasupai και είναι προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο ή μέσω του μονοπατιού των 13 χλμ περίπου που το συνδέει με τον πλησιέστερο δρόμο. Παρά το ότι είναι απομακρυσμένο, καταφέρνει και προσελκύει τουρίστες κάθε χρόνο λόγω του Γκραντ Κάνυον και της εγγύτητάς του στους καταρράκτες Havasu Falls. Το Supai παραμένει ένα από τα μοναδικά σημεία στις Η.Π.Α. όπου η αλληλογραφία παραδίδεται ακόμη και σήμερα με μουλάρι.


Coober Pedy, Αυστραλία


Πριν από 100 χρόνια, ένας έφηβος έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία εξόρυξης οπάλιων της Αυστραλίας όταν ανακάλυψε έναν πολύτιμο λίθο στην απομακρυσμένη νότια κοιλάδα. Το τοπίο της ερήμου όμως δεν ήταν ο ιδανικός τόπος για μια πόλη ώστε να γίνει κατοικήσιμη, οπότε τα σπίτια του Coober Pedy χτίστηκαν υπόγεια. Σήμερα η πόλη -με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων- διαθέτει ένα υπόγειο μπαρ, μια υπόγεια γκαλερί τέχνης και τρεις υπόγειες εκκλησίες.


Λογκγέαρμπγεν, Νορβηγία


Η σκανδιναβική πόλη Λογκγέαρμπγεν βρίσκεται πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο. Στην πόλη επικρατούν ψυχρές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και τον χειμώνα αδιάσπαστο σκοτάδι. Τα σπίτια είναι χτισμένα σε ξυλοπόδαρα, ώστε να διατηρείται ο παγετός από κάτω, να μην λιώσει και γίνει ασταθής.

Παρά τις σκληρές συνθήκες, το Λογκγέαρμπγεν προσελκύει κατοίκους απ' όλο τον κόσμο. Το 1/3 περίπου των 3000 κατοίκων της πόλης είναι ξένοι. Ίσως λόγο του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού εγκληματικότητας, το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι παράνομο να ζει κανείς στο Λογκγέαρμπγεν χωρίς δουλειά ή μόνιμη διεύθυνση. Παράνομο είναι επίσης να πεθάνει κανείς εκεί, γιατί είναι λόγω του κρύου τα σώματα δεν αποσυντίθενται. Και ενώ η εγκληματικότητα είναι χαμηλή, η κατοχή όπλων είναι ασυνήθιστα υψηλή, αλλά αυτό έχει να κάνει κυρίως με την προστασία των κατοίκων από τις πολικές αρκούδες. Μάλιστα, η αστυνομία επιβάλλει οποιοσδήποτε φύγει από τα όρια της πόλης πρέπει να φέρει όπλο και να ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει. Περισσότερα εδώ.


Πάλμερστον, Νησιά Κουκ


Το απομακρυσμένο νησί Πάλμερστον στον νότιο Ειρηνικό κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο Ουίλιαμ Μάρστερς, πριν από 150 χρόνια. Σήμερα, όλοι εκτός από τρεις από τους 62 κατοίκους της κοινότητας είναι οι άμεσοι απόγονοι των Μάρστερς και των τριών συζύγων του -οι οποίες έτυχε να είναι ξαδέρφες. Τμήμα των Νήσων Κουκ, το Πάλμερστον αποτελείται από αμμώδεις νησίδες που συνδέονται με έναν κυκλικό κοραλλιογενή ύφαλο, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και έτσι δεν μπορούν να προσγειωθούν με ασφάλεια αεροπλάνα. Ο ωκεανός έξω από το δαχτυλίδι είναι πολύ τραχύς, οπότε το νησί είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα. Το νησί επισκέπτεται δύο φορές το χρόνο ένα φορτηγό πλοίο και παραδίδει αγαθά.


Όαση Σίβα, Αίγυπτος


Περιτριγυρισμένο από εκατοντάδες χιλιόμετρα κενής ερήμου της Σαχάρας, το απομακρυσμένο χωριό της όασης Σίβα είναι πιο εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο από το Κάιρο. Πρόσφατα ανεγέρθηκε στην πόλη ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα κινητά δεν πιάνουν. Η απομονωμένη θέση της όασης επέτρεψε στους Βέρβερους να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι καθ' όλη τη διάρκεια των αιώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου