Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ψάχνοντας στην μεγαλύτερη βιβλιοθήκη sketchbook


Στο Μπρούκλιν υπάρχει μια βιβλιοθήκη όπου μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει στη συλλογή της. Η βιβλιοθήκη υπάρχει σχεδόν εδώ και 10 χρόνια και όμως είναι ελάχιστα γνωστή.




Το Sketchbook Project διαθέτει πάνω από 35.963 sketchbook στη βιβλιοθήκη του, τα οποία έχουν υποβληθεί από περισσότερους από 162.081 λάτρεις του είδους, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συλλογή sketchbook στον κόσμο. Κάθε δημιουργία είναι άμεσα διαθέσιμη στο κοινό.


Η ιδέα είναι απλή. Ο καθένας ξεκινά με το ίδιο άδειο sketchbook των 32 σελίδων που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο για περίπου 30 δολάρια και από εκεί και πέρα έχει την πλήρη ελευθερία να κάνει ότι θέλει: να σχεδιάσει, να γράψει, να εκτυπώσει, ό,τι θέλει. Όταν τελειώσει, το στέλνει πίσω και αυτό ήταν!


Τα έργα χωρίζονται σε θέματα όπως "Μυστικοί Κώδικες" αλλά και "Ρίχνει καρεκλοπόδαρα". Για να αποφευχθεί η φθορά των βιβλίων, στη βιβλιοθήκη έχει εγκατασταθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης μέσω του οποίου μπορεί κανείς να επιλέξει ένα συγκεκριμένο βιβλίο, θέμα ή απλά να μεταβεί σε ένα τυχαίο σκίτσο. Ο βιβλιοθηκονόμος βρίσκει έπειτα το βιβλίο για κάθε αναγνώστη, με μια άλλη προσωπική επιλογή που πιστεύει ότι θα ενδιέφερε τον αναγνώστη. Αυτή η ατομική προσέγγιση ανοίγει έναν κόσμο ατελείωτης έμπνευσης για τον αναγνώστη και μια στενή σχέση με τα sketchbook που δημιουργούνται από τους ξένους.


Ο δημιουργός λαμβάνει μια ειδοποίηση κάθε φορά που το βιβλίο του επιλέγεται, μια μικρή υπενθύμιση ότι το έργο του έχει σημασία. Η βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία από 101 χώρες. Το 2015 δημοσίευσε το The Sketchbook Project World Tour, ένα βιβλίο 256 σελίδων με κομμάτια απ' όλο τον κόσμο, με βάση μόνο την προέλευσή τους.


Σήμερα, η βιβλιοθήκη έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και τη συγγραφή και καλεί τους συγγραφείς να υποβάλλουν πεζογραφία, ποίηση, μυθιστοριογραφία, απομνημονεύματα ή απλά μια μορφή γραπτής εργασίας.


Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη και μέσω του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου