Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Γιατί οι αστυνομικοί φοράνε γάντια στις σκηνές του εγκλήματος;

Ο σερ Μπέρναρντ Σπιλσμπουρι - πηγή

Το να φοράει ένας ντετέκτιβ γάντια σε μια σκηνή εγκλήματος είναι σήμερα κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όχι μόνο συμβάλλει στην διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων, αλλά επίσης προστατεύει και τους ίδιους από τυχόν μολύνσεις. Το να φοράν όμως οι αστυνομικοί γάντια σε εγκληματικές σκηνές άρχισε να εφαρμόζεται το 1924 και η αρχή έγινε με την υπόθεση Emily Kaye.



Η υπόθεση ξεκίνησε όταν μια Βρετανίδα, η Jessie Mahon, βρήκε ένα ύποπτο εισιτήριο αποσκευών στην τσέπη του σακακιού του συζύγου της, Patrick. Η Jessie είχε προσέξει ότι ο σύζυγός της τελευταία ενεργούσε παράξενα και έστειλε έναν φίλο της, ο οποίος έτυχε να είναι πρώην αστυνομικός των σιδηροδρομικών γραμμών, να διερευνήσει τι συνέβαινε. Όταν εκείνος έψαξε τον σταθμό του εισιτηρίου , βρέθηκε στον σταθμό Waterloo, όπου βρήκε μια τσάντα που περιείχε γυναικεία εσώρουχα και ένα ματωμένο μαχαίρι. Αν και συγκλονισμένος, έβαλε την τσάντα πίσω στη θέση της και είπε στη Jessie να επιστρέψει το εισιτήριο στην τσέπη του συζύγου της. Εν τω μεταξύ, ενημέρωσε την αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε το ντουλάπι. Όταν ο Mahon πήγε να πάρει την τσάντα του στις 2 Μαΐου του 1924, τον συνέλαβαν. Αφού μεταφέρθηκε στη Scotland Yard, ομολόγησε ένα φρικτό έγκλημα.

Ο Mahon ισχυρίστηκε ότι αυτός και η ερωμένη του, η Emily Kaye, είχαν τσακωθεί. Κατά τη διάρκεια του τσακωμού, εκείνη έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της σε έναν κάδο και πέθανε. Φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί για δολοφονία, ο Mahon πήγε σε διάφορα μέρη για να πετάξει το σώμα της.

Η αστυνομία τελικά ανακάλυψε ότι η εκδοχή των γεγονότων του Mahon ήταν ψέματα. Στο μέρος όπου ο ο Mahon είχε τσακωθεί με την Kaye δεν υπήρχαν σημάδια πάλης, όπως εκείνος είχε περιγράψει: ο κάδος ήταν άθικτος. Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης ότι ο Mahon είχε αγοράσει το όπλο της δολοφονίας τρεις ημέρες πριν από την συνάντηση του με την Kaye. Επιπλέον, η Kaye ήταν έγκυος.

Αυτό που δεν ήταν ψέμα όμως ήταν το ότι ο Mahon προσπάθησε να κρύψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Όταν τεμάχισε την Kaye, έριξε πολλά τμήματα του ακέφαλου σώματός της σε ένα μεγάλο μπαούλο με την ένδειξη "EBK". Αφαίρεσε μερικά όργανα και τα έκρυψε γύρω από το χώρο, σε κουτιά μπισκότων και κιβώτια καπέλων, ενώ άλλα μέρη τα έβρασε.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η σκηνή του εγκλήματος ήταν τρομακτική!

Ο σερ Μπέρναρντ Σπιλσμπουρι (Bernard Spilsbury), ένας διάσημος Βρετανός παθολόγος, κλήθηκε ως επικεφαλής ιατρικός εξεταστής της υπόθεσης. Ο Σπιλσμπουρι ζήτησε από τους αξιωματικούς να παραλάβουν τα υπολείμματα για περαιτέρω εξέταση. Οι αστυνομικοί κάλυψαν τα χέρια τους με τα μανίκια τους και άρχισαν να ρίχνουν τα μέρη του σώματος σε κάδους. Ο γιατρός τους ρώτησε γιατί δεν είχαν γάντια από καουτσούκ και τότε του απάντησαν ότι ποτέ δεν φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό οποιουδήποτε είδους.

Στην επόμενη μεγάλη υπόθεση δολοφονίας, ο Σπιλσμπουρι είχε δημιουργήσει μια ειδική τσάντα, την "Murder Bag", ένα κιτ για τους αστυνομικούς, το οποίο περιλάμβανε γάντια από καουτσούκ, ένα μεγεθυντικό φακό, μια μετροταινία, έναν χάρακα, ένα στυλό, σακουλάκια για δειγματοληψίες, λαβίδες, ψαλίδια κ.ά..

Παρεμπιπτόντως, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ χρησιμοποίησε λεπτομέρειες της ιστορίας όταν γύρισε το "Σιωπηλός Μάρτυς".

Όσο για τον Patrick Mahon; Κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε πέντε μήνες μετά από τη σύλληψή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου