Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οκτώ θλιβερά, απαίσια και τερατώδη μυθολογικά πλάσματα


Οι γοργόνες, οι μονόκεροι και οι νεράιδες έχουν μια πιο ρομαντική όψη. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με μερικά άλλα μυθικά ζώα και όντα που μπορεί να βρει κανείς στη λαογραφία διαφόρων χωρών. Από γάτες που ρουφούν την ψυχή μέχρι τους κλέφτες με την μορφή παιδιών, δείτε μερικά περίεργα τέτοια πλάσματα.



Squonk
Αυτό το θλιβερό, μυθικό πλάσμα μπορεί να το βρει κανείς στους θρύλους της βόρειας Πενσυλβανίας. Το Squonk λέγεται ότι είναι ένα αποτρόπαιο ζώο του δάσους με πλαδαρό, φολιδωτό δέρμα που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από κονδυλώματα και κηλίδες. Η φρικτή εμφάνιση του πλάσματος ήταν τόσο άθλια που η έλλειψη συντροφικότητας το έκανε να κλαίει. Ο τοπικός μύθος λέει ότι το Squonk μπορεί να εντοπιστεί αρκετά εύκολα μέσω των κραυγών του και το αλμυρό μονοπάτι με τα δάκρυά του. Αλλά η σύλληψη κάποιου είναι πολύ δύσκολη: όταν το Squonk βρει τα δύσκολα λέγεται ότι διαλύεται μέσα σε μια λακκούβα των δακρύων του.


Tiyanak
Το Tiyanak παίρνει διάφορες μορφές στην φιλιππινέζικη μυθολογία. Μια εκδοχή λέει ότι είναι ένας κακός νάνος που μοιάζει με ανθρώπινο μωρό, ενώ μια άλλη ότι πρόκειται όντως για έναν μικρό διάβολο. Οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι Tiyanak γίνονται τα ανήσυχα φαντάσματα των παιδιών που έχουν πεθάνει χωρίς να έχουν βαφτιστεί. Το Tiyanak λέγεται ότι μιμείται τις κραυγές ενός ανθρώπινου μωρού για να δελεάσει τα θύματά του. Μόλις το καταφέρει, εμφανίζονται οι κυνόδοντες του και γίνεται θορυβώδες.

Το Tiyanak απολαμβάνει να μπερδεύει τους ταξιδιώτες ώστε να χάσουν το δρόμο τους, οδηγώντας τους βαθύτερα στη ζούγκλα με τις κραυγές του. Το παραδοσιακό τέχνασμα για να ξεφύγει κανείς από αυτό το κόλπο του είναι να γυρίσει τα ρούχα του το μέσα έξω. Σύμφωνα με τον μύθο, αν το Tiyanak διασκεδάσει αρκετά, ίσως στο τέλος μπορεί και να αφήσει το θύμα του να ζήσει.


Cat Sìth
Στα Highlands της Σκοτίας περιφέρεται μια μεγάλη, σαν σκύλος, μαυρο-άσπρη γάτα, η Cat Sìth που λέγεται ότι κλέβει τις ψυχές των νεκρών που περιμένουν την ταφή. Σε κάποιο σημείο, το Feill Fadalach, ο κόσμος παρακολουθούσε τα ακάλυπτα πτώματα όλη τη νύχτα και την ημέρα για να εξασφαλίσουν ότι η Cat Sìth δεν θα τα έφτανε. Η μουσική, αλλά και η πάλη ή τα αινίγματα θεωρούνται ότι προσφέρουν προστασία στα άταφα σώματα.

Ενώ μερικοί πίστευαν ότι η Cat Sìth ήταν κάποιο είδος νεράιδας των γατών, ένας κοινός Κέλτικος θρύλος αναφέρει ότι η Cat Sìth ήταν μάγισσες που μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε γάτες οκτώ φορές. Όσες προσπαθούσαν να αλλάξουν και ένατη φορά, παγιδεύονταν και παρέμεναν μόνιμα με τη μορφή της γάτας. Έτσι ξεκίνησε ο μύθος που αναφέρει ότι οι γάτες έχουν εννέα ζωές.


Yara-ma-yha-who
Μια διασταύρωση βαμπίρ και μπαμπούλα της αυστραλιανής λαϊκής λαογραφίας. Το Yara-ma-yha-who, ένα παράξενο ανθρωποειδές με κόκκινο δέρμα που κατοικεί στους κλαδιά των συκιών, περιμένει να ριχτεί στα ανυποψίαστα θύματα. Το πλάσμα λέγεται ότι έχει ρουφήχτρες στα χέρια και τα πόδια του και τις χρησιμοποιεί για να στραγγίξει το αίμα από τα θήραμά του, σαν μια γιγάντια βδέλλα. Μόλις το θύμα είναι αρκετά αδύναμο, το Yara-ma-yha-who το αφήνει να ξεκουραστεί λίγο (ενώ είναι ακόμα ζωντανό) πριν ξεκινήσει και πάλι το ίδιο πράγμα. Το θύμα τελικά γίνεται ακόμη ένα Yara-ma-yha-who.


Ijiraq
Ένα πλάσμα της μυθολογίας της Αρκτικής που συναντά κανείς στη μυθολογία των Ινουίτ. Λέγεται ότι το Ijiraq ζει ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως μισός άνθρωπος μισό καριμπού (που ονομάζεται Tariaksuq), που μπορεί κανείς να δει μόνο με την άκρη του ματιού του. Η σκιερή φιγούρα του εξαφανίζεται όταν το δει κανείς άμεσα.

Στη μυθολογία των Ινουίτ, το Ijiraq είναι απαγωγέας παιδιών. Λέγεται ότι κλέβει μικρά παιδιά, τα κρύβει και στη συνέχεια τα εγκαταλείπει στο κρύο της Αρκτικής. Αν κάποιος κυνηγός μπει στην περιοχή κάποιου Ijiraq θα χαθεί και δεν θα μπορεί να βρει το δρόμο του.

Παραδόξως, ορισμένες περιοχές που συνδέονται παραδοσιακά με τη δραστηριότητα του Ijiraq διαθέτουν μεγάλες ποσότητες τοξικού αερίου, θείου και γεωθερμικής δραστηριότητας. Ίσως, οι θύλακες αερίου είναι υπεύθυνες για τον αποπροσανατολισμό και τις ψευδαισθήσεις...


Liderc
Υπάρχουν αρκετοί τύποι Liderc στην ουγγρική λαογραφία, όλα όμως λέγονται ότι εκκολάπτονται από το πρώτο αυγό μιας μαύρης κότας που έχει διατηρηθεί ζεστό στη μασχάλη ενός ανθρώπου ή σε ένα σωρό κοπριάς. Το αυγό τελικά σπάει για να αποκαλυφτεί ένα μαγικό κοτόπουλο, ένα μικρό διαβολικό πλάσμα ή μια πλήρως αναπτυγμένη γυναίκα ή άνδρας, που μερικές φορές έχει τη μορφή κάποιου πεθαμένου εραστή ή μέλους της οικογένειας. Εκτός από το να ενεργεί ως σούκουμπους (λατ. succubus, πληθυντικός succubi, θηλυκός δαίμονας που επισκέπτεται τους άντρες ενόσω κοιμούνται και προχωρεί σε σεξουαλική επαφή μαζί τους), ή ίνκουμπους (λατ. incubus, πληθυντικός incubi, η αρσενική εκδοχή) και να εκτελεί κάθε επιθυμία του ιδιοκτήτη του, το Liderc απολαμβάνει και άλλα πλούσια αγαθά.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ιδιοκτήτης κάποιοι Liderc θα συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο, αλλά μιλάμε για μια συμφωνία με τον διάβολο. Περιοδικά, το Liderc σέρνεται στο στήθος του ιδιοκτήτη του, πίνοντας το αίμα του και σταδιακά τον αφήνει όλο και πιο αδύναμο. Η ουγγρική λέξη για τον εφιάλτη είναι ανάλογη με αυτό που εμείς αποκαλούμε Μόρα, και προέρχεται από το αίσθημα του να έχει κάποιος κάποιο βάρος (του πλάσματος συγκεκριμένα) πάνω στο στήθος του. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί κανείς εντελώς από κάποιο Liderc είναι να το διατάξει να εκτελέσει κάτι που δεν μπορεί να κάνει. Αν το Liderc δεν τα καταφέρει, απογοητεύεται και τελικά εξαφανίζεται.


Impundulu
Απαντάται στη λαογραφία αρκετών νοτιοαφρικανικών φυλών. Το Impundulu ή το "πουλί της αστραπής" είναι ένα πολύ βρικόλακας σε ανθρώπινο μέγεθος που λέγεται ότι προκαλεί αστραπές, βάζοντας στο λίπος του φωτιά. Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μαγεία και πιστεύεται ότι είναι αθάνατο, επιτρέποντάς του έτσι να μεταδοθεί στους μάγους από γενιά σε γενιά. Το Impundulu πιστεύεται ότι είναι ικανό να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο για να κάνει έρωτα με τον ιδιοκτήτη του και να τραφεί με το αίμα των εχθρών του, προκαλώντας κακή τύχη, ασθένειες και θάνατο.

Παραδοσιακά, να κάποιος άντρας αρρώσταινε, καθόλου ασυνήθιστα κατηγορούνταν η σύζυγός του ότι φιλοξενούσε κρυφά κάποιο Impundulu.


Puckwudgies
Η νεράιδα των δασών της Βόρειας Αμερικής, η Puckwudgies απαντάται στη λαογραφία αρκετών ινδιάνικων φυλών. Παρόμοιες με τις κελτικές ομολόγους τους, τα Puckwudgies είναι μικρά όντα με δηλητηριασμένα βέλη και έχουν την ικανότητα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά βούληση. Ο θρύλος λέει ότι οι Puckwudgies υπήρξαν κάποτε φίλοι των ανθρώπων, αλλά πολλά παράπονα και ζήλιες προκάλεσαν τα μικρά αυτά όντα να στραφούν εναντίον τους. Είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε ανθρώπους, απαγάγουν παιδιά, καίνε σπίτια και οδηγούν τους ταξιδιώτες σε λάθος δρόμο. Μερικές φορές κατηγορούνται ακόμη για αυτοκτονία, πιέζοντας τα θύματά τους στους γκρεμούς.

Σε ορισμένα πάρκα στη Νέα Αγγλία πιστεύεται ακόμη και σήμερα ότι ζουν Puckwudgies.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου