Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Θάλασσα των Σαργασσών: Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά για σύνορο


Κάθε θάλασσα στον πλανήτη μας έχει σαν όριο είτε κάποια χώρα ή κάποια γη. Εκτός από μια. Στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, υπάρχει μια θάλασσα που περιβάλλεται εξολοκλήρου από θάλασσα.



Πήρε το όνομά της από το σάργασο, ένα είδος θαλάσσιων φυκιών που καλύπτει τα νερά της περιοχής. Αντί να οριοθετείται από γη, ορίζεται από τέσσερα ωκεάνια ρεύματα. Στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Αυτά τα ρεύματα σχηματίζουν ένα γυροσκόπιο που κυκλοφορεί δεξιόστροφα και περιβάλλει τη θάλασσα όπως μια χερσαία ακτογραμμή. Λόγω αυτών των ρευμάτων, η θάλασσα είναι εξαιρετικά διαφανή, με ζεστά, σκούρα γαλάζια νερά που επιτρέπουν την ορατότητα μέχρι το βάθος των 200 ποδιών.

Η Θάλασσα των Σαργασσών έχει μνημονευτεί στο βιβλίο του Ιούλιο Βερν, "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα".


Είναι γνωστή για το φαινόμενο της μεγάλης διάρκειας νηνεμίας (άπνοια) κατά τη διάρκεια του οποίου τεράστιες ποσότητες φυκιών συγκεντρώνονται στην έκταση της. Τα παλιά χρόνια, αποτελούσε φόβητρο των ναυτικών και των ιστιοφόρων καθώς δεν διέθεταν μηχανές ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και συχνά τα κολλημένα φύκια μετατρέπονταν σε υγρούς τάφους για το πλήρωμα δεδομένου ότι τότε ήταν πολύ δύσκολος ο έγκαιρος εντοπισμός ενός ναυαγίου. Εκτός αυτού όμως, αυτή η νηνεμία παγιδεύει μέχρι και 200.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σκουπίδια σε ορισμένες περιοχές της θάλασσας, της οποίας οι διαστάσεις είναι κατά προσέγγιση 1.100 χιλιόμετρα πλάτος και 3.200 χιλιόμετρα μήκος.

Τα νησιά Βερμούδες βρίσκονται στο δυτικό όριο της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου