Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Το άγνωστο, μικρότερο Κρεμλίνο της Μόσχας


Είναι ένα πολιτιστικό συγκρότημα βγαλμένο σαν από παραμύθι και σχεδιάστηκε με βάση την Παλαιά Ρωσία.



Ως σύμβολο του ρωσικού κράτους, το Κρεμλίνο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας είναι πολύ διάσημο. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο, λιγότερο γνωστό Κρεμλίνο, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Serebryano-Vinogradny, στην περιοχή Izmailovo, και πρόκειται για ένα παραμυθένιο πολιτιστικό πάρκο.

Χάρτης του Κρεμλίνο του Izmailovo - φωτογραφία

Κρεμλίνο στα ρώσικα σημαίνει «φρούριο» ή «κάστρο» και υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ρωσίας. Αλλά το Κρεμλίνο του Izmailovo, ένα ξύλινο συγκρότημα που ολοκληρώθηκε το 2007, δεν κατασκευάστηκε για να προστατέψει κάτι. Δημιουργήθηκε ως πολιτιστικό κέντρο και αγορά, διαμορφωμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή ρωσική αρχιτεκτονική της Παλαιάς Ρωσίας. Αν κανείς περιπλανηθεί μέσα στο συγκρότημα θα δει το έμβλημα των Ρομανόφ, ένας στεφανωμένος γρύπας, που διακοσμεί τα πάντα, από κτίρια μέχρι φράκτες.


Το πολύχρωμο συγκρότημα φιλοξενεί πολλά μουσεία με μοναδικό αντικείμενο το καθένα. Υπάρχει ένα που είναι αφιερωμένο στη ρωσική λαϊκή τέχνη, ένα άλλο στο ψωμί, άλλο στη βότκα. Περιλαμβάνει μια ξύλινη ρεπλίκα του θερινού παλατιού του Τσάρου Αλεξέι Μιχαΐλοβιτς, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό ρωσικό γεύμα. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη της αγιογραφίας και του εμπορίου, που μη ύψος 151 ποδιών είναι η ψηλότερη ξύλινη εκκλησία της χώρας.


Δίπλα στο Κρεμλίνο βρίσκεται η ομώνυμη υπαίθρια αγορά της περιοχής Izmailovo, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, όταν ήταν μια avant-garde αγορά που πωλούσε πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, χειροτεχνίας και ειδών αρτοποιίας. Η αγορά συνδέεται πλέον με το Κρεμλίνο με μια ξύλινη γέφυρα. Έχοντας την εμφάνιση μιας πόλης, με στεγασμένους πάγκους που περιβάλλουν έναν λαβύρινθο πεζοδρομίων, χωρίζεται σε δύο επίπεδα: το Vernissage, για αναμνηστικά και παραδοσιακά χειροτεχνήματα, και την ανοικτή αγορά ψύλλων για τα υπόλοιπα. Στην ανοικτή αγορά μπορεί κανείς να βρει βιβλία, καλάθια, ρετρό παιχνίδια, έπιπλα, γούνινα καπέλα και παραδοσιακά έργα τέχνης.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου