Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Προσπαθώντας να σκοτώσουν έναν ελεύθερο σκοπευτή


Τον Απρίλιο του 1970, ο 22χρονος στρατιώτης των ΗΠΑ, James Speed Hensinger, βρισκόταν σε μια βάση στην πόλη Phu Tai, δυτικά της παραλιακής πόλης Qui Nhon, στο Βιετνάμ.
 
 

Πολλές νύχτες, ένας Βιετκόνγκ έφτανε στα βράχια ενός βουνού που έβλεπε την βάση από ψηλά και πυροβολούσε με το AK-47 του, τρυπώντας τις μεταλλικές στέγες των οικημάτων των Αμερικανών, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών.

Οι ανώτεροι είχαν πει στους στρατιώτες ότι την επόμενη φορά που θα αποφάσιζε ο ελεύθερος σκοπευτής να χτυπήσει θα ανταπαντούσαν.

Ο James Speed Hensinger

Ο Hensinger, βλέποντας την ευκαιρία, έβαλε την κάμερα του, μια Nikon, με φακό 50mm f/1.4 και φιλμ Ektachrome (με ISO 64 που συνήθως χρησιμοποιείται μόνο στο έντονο φως της ημέρας) σε μια του τσέπη και κανόνισε ώστε να οριστεί σκοπιά σε έναν πύργο με ευρεία θέα, τόσο του βουνού όσο και της βάσης.


Μόλις άρχισαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, έβαλε την κάμερά του σε ένα τσουβάλι με άμμο και την γύρισε προς τη δράση. Με ένα καλώδιο, συνέλαβε μια σειρά από long exposure φωτογραφίες, διάρκειας 15 με 60 δευτερολέπτων η κάθε μια.


Ένα τεθωρακισμένο M42 "Duster" άρχισε να βάλλει προς το βουνό με τα δίδυμα αντιαεροπορικά του των 40mm, ενώ οι στρατιώτες στους πύργους πυροβολούσαν με πολυβόλα και M60.

Η βραχώδης πλαγιά του βουνού φωτίστηκε από φλογοβόλα και τις ριπές των τροχιοδεικτικών (τα οποία είχαν φορτωθεί ένα ανά τέσσερα κανονικά βλήματα).


Την ημέρα, περίπολα ανέβηκαν στο βουνό, ψάχνοντας για κάποιο σημάδι του στόχου. Ένα πρωί, βρήκαν μόνο ένα μικρό μονοπάτι αίματος, αλλά ο ελεύθερος σκοπευτής ήταν άφαντος.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο Βιετνάμ, ο Hensinger έστειλε δεκάδες φιλμ στο σπίτι του, ζητώντας από τους γονείς του να μην τα εμφανίσουν, παρά μόνο όταν θα γυρνούσε πίσω -είχε πει ψέματα για την κατάστασή του στο Βιετνάμ και δεν ήθελε να τους ανησυχήσει.


Ο Hensinger ζει σήμερα έξω από το Ντένβερ του Κολοράντο και ασχολείται ακόμη με την φωτογραφία.

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου