Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Το τεράστιο χέρι στην έρημο Ατακάμα της Χιλής


Η έρημος Ατακάμα στην βόρεια Χιλή είναι το πιο υγρό μέρος που δεν βρίσκεται σε κάποιον από τους δύο πόλους της Γης. Κάπου εκεί στην έρημο, στον Pan-American Highway, υπάρχει ένας μικρός δρόμος που οδηγεί σε ένα τεράστιο τσιμεντένιο χέρι, που έχει ύψος 36 πόδια. Αποκαλείται La Mano del Desierto, το Χέρι της Ερήμου.



Περισσότερο από 25 χρόνια πριν, η πόλη Αντοφαγάστα, ένα απομονωμένο κέντρο της βιομηχανίας χαλκού της Χιλής, ζήτησε από τον γλύπτη Mario Mario Irarrázabal να δημιουργήσει ένα μνημείο προς τιμή της κενότητας της ερήμου. Τον Μάρτιο του March 1992, η πόλη παρουσίασε το μνημείο: τέσσερα απλωμένα δάχτυλα και ο αντίχειρας από σκυρόδεμα πάνω σε ένα σιδερένιο πλαίσιο. Το γλυπτό είναι ψηλότερο από ένα τέρμα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (NFL).

Το χέρι βρίσκεται μόλις μια ώρα νότια της Αντοφαγάστα. Γύρω του, δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα, παρά μόνο άμμος και χαμηλοί λόφοι. Ο μοναδικός προορισμός οπουδήποτε γύρω από το μνημείο είναι το παρατηρητήριο Cerro Paranal, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της Νότιας Αμερικής. Το συγκρότημα εμφανίστηκε στην ταινία του Τζέιμς Μποντ, Quantum of Solace.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Arte Norte (@artenortechile) στις


Επειδή το Mano del Desierto είναι απομονωμένο, το χέρι γίνεται συχνά στόχος βανδάλων με σπρέι. Πινακίδες που ζητούν από τους τουρίστες να μην αγγίζουν το γλυπτό δεν διαρκούν πολύ. Δύο φορές το χρόνο, μια οργάνωση της Αντοφαγάστα συγκεντρώνει μια ομάδα εργαζομένων και εθελοντών για να το καθαρίσουν (από ονόματα και ισπανικές βωμολοχίες).

Το αριστερό χέρι του Mario Irarrázabal είναι η συνέχεια (sequel) ενός χεριού που είχε δημιουργήσει μια δεκαετία πιο πριν στην Ουρουγουάη. Εκεί, 1.200 μίλια ανατολικά της Αντοφαγάστα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ατλαντικού, Punta del Este, τέσσερα δάχτυλα και ένα αντίχειρας υψώνονται από την άμμο της παραλίας. Ο Irarrázabal το ονόμασε Man Emerging to Life (Άνθρωπος αναδύεται στη ζωή), αλλά οι ντόπιοι το αποκαλούν Monument to the Drowned (Μνημείο του Πνιγμένου) ή απλά The Hand (το Χέρι).

Περισσότερες φωτογραφίες στο instagram

από: cntraveler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου