Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ένας κήπος στο Εδιμβούργο της Σκωτίας


Ένας μυστικός κήπος σε ένα γραφικό χωριό του Εδιμβούργου που έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες για αιώνες.




Το να βρει κανείς τον μυστικό κήπο του Εδιμβούργου είναι από μόνο του μια περιπέτεια. Βρίσκεται πίσω από μια εκκλησία του 12ου αιώνα στο γραφικό χωριό Duddingston, στη σκιά ενός ανενεργού ηφαιστείου και έχει θέα μια λίμνη.


Ο κήπος, στους πρόποδες του Θρόνου του Αρθούρου (Arthur' s Seat) -ενός λόφου και ανενεργού ηφαιστείου-, είχε διαμορφωθεί από ακαλλιέργητες και έρημες εκτάσεις στη δεκαετία του 1960 από δύο γιατρούς της πόλης (τους Nancy και Andrew Neil). Οι ασθενείς τους είχαν την ευκαιρία να βοηθήσουν στον κήπο, με τον καθαρό αέρα, τη σωματική δραστηριότητα και το γραφικό τοπίο να ενεργεί ως γιατρικό για τους ίδιους. Δυο χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο φυσικός κήπος, στον οποίο υπάρχουν φαρμακευτικά φυτά, και ο Thomson's Tower. Ο πύργος κατασκευάστηκε το 1825, μαζί με ένα μεγάλο μέρος της Νέας Πόλης του Εδιμβούργου. Αρχικά χτίστηκε για την Duddingston Curling Society, τότε που όταν πάγωναν οι λίμνες ήταν τέλειος χώρος για τα χειμερινά σπορ -και το κέρλινγκ.


Στις αρχές του 19ου, ο αιδεσιμότατος John Thomson ήταν υπουργός του γειτονικού Duddingston Kirk, καθώς και διάσημος ζωγράφος τοπίων. Ο πύργος δεν χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα κέρλινγκ, οπότε ο Thomson τον αναδιαμόρφωσε σε ατελιέ του. Στο πέρασμα των χρόνων, φιλοξένησε πολλούς διάσημους καλλιτέχνες τοπίων, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν λόγω της θέσης του για να ζωγραφίσουν την λίμνη.


Σήμερα, ο κήπος λειτουργεί και συντηρείται από εθελοντές. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, γάλανθοι, ροδόδεντρα και αζαλέες προσθέτουν υπέροχα χρώματα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να δει κανείς κάποιον ερωδιό, κάποια αλκυόνα ή κάποια τρανομουγκάνα (ή ήταυρος).

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου