Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου


Το ρολόι υπάρχει στο ίδιο σημείο από τον 14ο αιώνα



Δείτε ακόμη:
Αστρονομικά ρολόγια - θαύματα του Μεσαίωνα
Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας
Ένα automaton της Μαρίας Αντουανέτας που παίζει ένα μουσικό κουτί
Μια 240 χρόνων μηχανή είναι ο πρόγονος του σύγχρονου υπολογιστή!
Πέντε καταπληκτικά automata ζώων

Το αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου, το τρίτο του είδους που βρίσκεται στο σημείο, είναι ένα θαύμα της μηχανικής του 1800. Αυτό που είναι όμως πιο αξιοσημείωτο απ' όλα είναι τα εξίσου θαυμαστά κατασκευάσματα που υπήρχαν εκεί από τον 14ο αιώνα.

Το πρώτο ρολόι - πηγή

Ο κόκορας του πρώτου ρολογιού - πηγή

Το πρώτο ρολόι κατασκευάστηκε στον Καθεδρικό του Στρασβούργου μεταξύ του 1352 και του 1354 από κάποιον άγνωστο τεχνίτη. Αν και τα αρχεία για την ακριβή λειτουργία του ρολογιού είναι λιγοστά, το αριστούργημα ήταν ένας μηχανικός κόκορας που άνοιγε τα φτερά του και λαλούσε με τη βοήθεια ενός φυσητήρα. Το πουλί διατηρείται σε ένα τοπικό μουσείο και πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο παράδειγμα αυτομάτων (automata) στον κόσμο. Το πρώτο ρολόι παρουσιάζει επίσης και του τρεις Μάγους που προσκύνησαν τον Ιησού.


Στα τέλη του 1500, κατασκευάστηκε ένα δεύτερο, πιο φιλόδοξο ρολόι, στον ακριβώς απέναντι τοίχο και το πρώτο διαλύθηκε. Αυτό το νέο ρολόι παρουσίαζε του πλανήτες και σημειώνονταν οι ουράνιες κινήσεις, ακόμη και όλες οι εκλείψεις. Το ρολόι ήταν διακοσμημένο με περίτεχνα στολίδια όπως έργα ζωγραφικής και μικρά γλυπτά, αυτόματα και ένα σύστημα με μουσικές καμπάνες. Στα 1700, το ρολόι σταμάτησε να λειτουργεί και παρόλο που αφαιρέθηκε από το σημείο διατηρήθηκε.


Το ρολόι που υπάρχει σήμερα, κατασκευάστηκε το 1843 και διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά των προκατόχων του, όπως ένα πλανητάριο, έναν περιστρεφόμενο ήλιο και μια σελήνη, ένα πλανητικό ημερολόγιο και έναν μηχανικό κόκορα. Κάθε μέρα, στις 12:30 περίπου, ο κόκορας λαλεί και εμφανίζεται μια σειρά αποστόλων με επικεφαλής έναν μικρό Χριστό. Και αυτό το ρολόι είναι περίτεχνα διακοσμημένο καθιστώντας το ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου